Parama dėkojame




Sprogimas

Gegužę planuojama atnaujinti ribotą kultūros įstaigų darbą – ministras

Gegužę kultūros kūrėjai turėtų sulaukti daugiau Vyriausybės lėšų, skirtų švelninti karantino poveikį šiam sektoriui, teigia kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Be to, gegužę planuojama atnaujinti ribotą kultūros įstaigų veiklą.

„Mano manymu, gegužės mėnesį tos lėšos realiai pasieks kultūros įstaigas ir organizacijas“, – trečiadienį per Kultūros komiteto posėdį sakė ministras.

Jo teigimu, balandį vyksta paraiškų priėmimas paskelbtiems projektams bei stipendijoms ir jų vertinimas, todėl gegužę pinigai turėtų būti pradėti pervesti.

„Kaip tik tuo metu planuojame, kad jau bus galima pradėti tam tikrą ribotą kultūros įstaigų veiklą, švelninant karantino režimą. Vadinasi, gegužės mėnesį išėjimas iš karantino režimo ir projektų finansinis pasiekimas kaip tik sudarys sąlygas kultūros įstaigoms grįžti prie normalesnės veiklos“, – tvirtino M. Kvietkauskas.

Jis pranešė, kad Kultūros ministerija su kultūros įstaigomis jau derina žingsnius, kaip išeiti iš karantino režimo ir kokių priemonių tam reikia.

Pasak kultūros ministro, jeigu pavasarį pavyks atkurti kultūros įstaigų veiklą, Vyriausybės skirti finansiniai resursai turėtų suveikti kaip pagalvė, kad rudenį kultūros įstaigos galėtų pilnai atkurti savo darbą.

M. Kvietkauskas per komiteto posėdį pranešė, kad trečiadienį Vyriausybei bus pateiktas alternatyvus siūlymas dėl neįvykusių renginių bilietų kainų kompensavimo.

Vienas variantas – kad Vyriausybės nutarimu renginių organizatoriams būtų nustatyta pareiga perkelti renginio datą ne vėliau kaip 12 mėnesių nuo karantino pabaigos ir tik tada įsigaliotų privalomas pinigų grąžinimas už bilietus. Kitas siūlymas – kad pinigus būtų privaloma grąžinti  per 14 dienų po karantino pabaigos.

M. Kvietkauskas teigė, kad ministerija remia pirmąjį variantą.

Vyriausybė iki šiol yra patvirtinusi 7 mln. eurų paramą kultūros sektoriui mažinti pandemijos poveikį. Dar 1,3 mln. eurų žadama rasti iš vidinių resursų.

Iš minėtų lėšų 3 mln. eurų žadama paskirstyti per Kultūros rėmimo fondą skaitmeninių kultūros paslaugų kūrimo programai. 2 mln. eurų turėtų gauti Lietuvos kino sektorius filmų gamybai ir platinimui, kino teatrų nuostoliams kompensuoti, naujiems televizijos ir kino produktams kurti ir panašioms veikloms.

Dar papildomus 2 mln. eurų Vyriausybė yra skyrusi meno kūrėjų socialinės apsaugos programai, t. y. kūrybines prastovas patiriantiems asmenims, turintiems meno kūrėjų statusą.

Pasak kultūros ministro, balandžio mėnesį 607 eurų išmokos per mėnesį jau skirtos daugiau kaip šimtui kūrėjų. Prastovos bus mokamos tris mėnesius.

Papildomi 1,3 mln. eurų rasti iš vidinių resursų: su Lietuvos kultūros taryba perskirsčius Kultūros rėmimo fondo lėšas, 600 tūkst. eurų skirta kūrybinėms stipendijoms. Jas planuojama skirti daugiau nei 300 kūrėjų.

Dar apie 700 tūkst. eurų paramą planuojama nukreipti individualiai dirbančių kūrėjų nuostoliams kompensuoti.

Dėl koronaviruso plitimo kovo 16 dieną šalyje paskelbus karantiną, uždarytos visos kultūros įstaigos, atšaukti visi renginiai. Karantinas pastarąjį kartą pratęstas iki balandžio 27 dienos.

Autorė Jūratė Skėrytė

Vilnius, balandžio 15 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode