Parama dėkojame




Sprogimas

Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios ketvirtadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių pastarosios paros naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą:

Testavimo mastai. Per parą Lietuvoje atlikta rekordiškai daug tyrimų – 6798. Vyriausybės duomenimis, pagal testavimo apimtis Lietuva ėmė pirmauti Europos Sąjungoje. Nustatyti 28 nauji atvejai – tai nedaug skiriasi nuo paskutinių dviejų savaičių vidurkio. Iki šiol nuo COVID-19 Lietuvoje mirė 39 žmonės, Latvijoje – 11 žmonių, Estijoje – 45 žmonės.

Parduotuvių atsidarymas. Po daugiau kaip mėnesio pertraukos duris lankytojams pamažu atsidaro parduotuvės didžiuosiuose prekybos centruose. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad laisvinant suvaržymus laukiama kelių smulkesnių viruso plitimo bangų ir primygtinai paragino vyresnius kaip 60 metų žmones bei sergančiuosius lėtinėmis ligomis vengti parduotuvių, kitų susibūrimo vietų, neskubėti grįžti į darbą. 

Darželiai. Vilniaus ir Klaipėdos savivaldybės pranešė, kad nuo pirmadienį atvers darželius vaikams, kurių abu tėvai dirba. Priežiūrai vaikai bus priimami, jei nė vienas iš tėvų negali dirbti nuotoliniu būdu. Kauno valdžia sprendimo atidaryti darželius dar nepriėmė ir teigia laukianti tikslesnių Vyriausybės nurodymų, kaip įgyvendinti nurodymą pasirūpinti dirbančių tėvų vaikų priežiūra. A. Veryga sako, kad darželiai galėtų pilnai atsidaryti kažkuriuo metu gegužę, tačiau juose nedirbtų rizikos grupėje esantys asmenys ir nesilankytų vaikai, gyvenantys su rizikos grupėje esančiais žmonėmis.

Parama verslui. Kritikos dėl nepakankamos paramos verslui sulaukusi Vyriausybė nusprendė palengvinti lengvatinių paskolų sąlygas. Nuo penktadienio paskolas galės gauti įmonės, kurios dėl COVID-19 protrūkio prarado 30 proc. apyvartos – dabar rodiklis siekia 60 proc. Maksimali paskolos suma vienam subjektui didėja 10 kartų iki 1 mln. eurų. Nuo kitos savaitės žadama lengvinti sąlygas palūkanų kompensavimui – nebegalios apribojimai nekilnojamojo turto ir transporto įmonėms bei anksčiau refinansuotoms paskoloms.

Pokalbis su A. Lukašenka. Prezidentas Gitanas Nausėda telefonu kalbėjosi su Baltarusijos vadovu Aleksandru Lukašenka – tai pirmasis Lietuvos ir Baltarusijos prezidentų pokalbis po 10 metų pertraukos. Jis įvyko Lietuvos iniciatyva. G. Nausėdos patarėja pranešė, kad prezidentas pasiūlė Minskui atsiųsti medicinos priemonių kovoje su koronavirusu ir išsakė susirūpinimą dėl Astravo atominės elektrinės. Baltarusijos prezidentūra savo pranešime akcentavo prekių tranzitą per Klaipėdos uostą, naftos ir dujų tiekimo alternatyvas.

Aistros Seime. Parlamente toliau auga įtampa tarp valdančiųjų ir opozicijos – „valstiečiai“ ir jų koalicijos partneriai ignoravo opozicijos iniciatyva sušauktą nenumatytą Seimo posėdį. Parlamente surengta diskusija su medikais ir nukentėjusio nuo pandemijos verslo atstovais, opozicija pristatė savo pasiūlymus perpus mažinti parlamentines išlaidas, didinti subsidijas už prastovas, mažinti PVM maitinimo paslaugos ir nereceptiniams vaistams.

ES derybos. ES lyderiai pradėjo dar vieną derybų raundą dėl bendro pagalbos fondo sprendžiant koronaviruso krizę. Politologas Ramūnas Vilpišauskas komentare BNS prognozuoja, kad esminio proveržio nebus, o Europos Vadovų Taryba apsiribos prašymu Europos Komisijai peržiūrėti 2021-2027 metų ES biudžeto projektą. Vokietijos kanclerė Angela Merkel paskelbė, kad yra pasirengusi padidinti įnašą į ES biudžetą.

Užsienyje: Pasaulio sveikatos organizacija paskelbė, kad iki pusės mirčių nuo COVID-19 Europoje užregistruojama globos namuose. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pasirašė įsaką 60 dienų stabdyti „žaliųjų kortų“ išdavimą. Po D. Trumpo grasinimų Irano laivams, naftos kainos ėmė kopti aukštyn. Tyrimas parodė, kad Vokietijos vartotojų pasitikėjimas šalies ekonomika smuko iki žemiausio istorijoje lygio. Vokietijos futbolo Bundeslyga pranešė esanti pasirengusi atnaujinti varžybas nuo gegužės 9 dienos už uždarų durų. Kinija pranešė, kad finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai padidins 30 mln. dolerių, JAV įšaldžius savo įmokas.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu: teismas atmetė prokuratūros prašymą suimti žinomą advokatą Giedrių Danėlių ir jo ginamą verslininką Antaną Petrošių dėl galimo grasinimo STT pareigūnams bei abu išleido į laisvę.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, balandžio 23 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode