Sprogimas

Koronavirusas Lietuvoje: svarbiausios pirmadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso situaciją Lietuvoje apžvalgą:

Virusas Lietuvoje. Per parą nustatyta 11 naujų ligos atvejų, patvirtinus dvi mirtis Klaipėdoje, aukų skaičius išaugo iki 43. Sveikatos specialistai sako, kad epideminė kreivė plokštėja, nustatomi atvejai susiję su konkrečiais židiniais, dažnai fiksuojami besimptomiai atvejai. Naujausias galimas židinys nustatytas  Antavilių pensionate netoli Nemenčinės – čia virusas patvirtintas antrajai darbuotojai. Kitame dideliame židinyje – Klaipėdos hospise – po konsultacijų nutarta užsikrėtusių pacientų neiškelti į kitas ligonines.

Atsivėrusios įstaigos. Po daugiau kaip mėnesio pertraukos Lietuvoje duris atvėrė kirpyklos, bažnyčios, lankytojus pakvietė lauko kavinės, o dalis profesionalių sporto klubų atnaujino treniruotes lauke. Staliukus padengusios didmiesčių kavinės jau vakare tikisi didesnio antplūdžio, tačiau kurortuose daugelis atsidarys tik savaitgalį ar dar vėliau – kartu su viešbučiais. Kirpyklos dėl papildomų saugumo reikalavimų gali aptarnauti mažiau klientų, daugelis priima rezervacijas jau kitai savaitei.

Karantino švelninimas. Teisėjų taryba rekomendavo teismams atnaujinti bylų nagrinėjimą žodžiu, pirmenybę teikiant skubioms ar baigiamoms nagrinėti byloms. Svarstoma, jog kitą savaitę gydymo įstaigose galėtų būti atnaujintos planinės procedūros, tačiau galutinį sprendimą dėl to trečiadienį priims Vyriausybė. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad karantinas bus pratęstas ir po gegužės 11 dienos, bet jo sąlygos palaipsniui švelnės, jeigu sergamumo rodikliai nedidės.

Ragina neskubėti į biurus. Sveikatos apsaugos ministerija atnaujino rekomendacijas dėl darbo biuruose. Toliau siūloma leisti darbuotojams dirbti iš namų, nesant galimybių – kad biuruose nedirbtų vyresni nei 60-ties metų žmonės ir sergantys lėtinėmis ligomis, tarp darbo vietų būtų ne mažesnis kaip 2 metrų atstumas.

Medicininė žvalgyba. Valstybės saugumo departamento direktorius Darius Jauniškis interviu BNS sakė, kad sieks sustiprinti medicininės žvalgybos pajėgumus Lietuvoje. Jis pripažino, kad žvalgyba nepakankamai įvertino pandemijos riziką ir dėl to iš anksto neinformavo valstybės vadovų.

Užsienyje. Vis daugiau valstybių švelnina karantino apribojimus: Norvegija atidarė pradines mokyklas, Pekinas ir Šanchajus Kinijoje mokyklas atvėrė paskutinių metų moksleiviams, ribojimus verslui švelnina vis daugiau JAV valstijų. Į darbą grįžo nuo COVID-19 pasveikęs britų premjeras Borisas Johnsonas. Latvijos finansų ministerija paskelbė prognozę, kad šalies ekonomika šiemet gali smukti 7 proc.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu: Lietuvos socialdemokratų partija nutarė nutraukti susitarimą su dešiniaisiais dėl opozicinių frakcijų bendradarbiavimo parlamente, o spaudimu STT pareigūnams apkaltinti advokatai patys apskundė STT žvalgybos pareigūno veiksmus teisėsaugai.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, balandžio 27 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode