Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios trečiadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Trečiadienį pranešta apie tris mirtis nuo koronaviruso – mirė Santaros klinikose gydytas pacientas, Antavilių pensionato gyventojas ir Marijampolės gyventojas. Per parą patvirtinti aštuoni nauji užsikrėtimo atvejai, visi jie registruoti Vilniaus apskrityje. Penki iš jų susiję su viruso židiniu Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, du – su židiniu Santaros klinikose, taip pat užsikrėtė prekybos tinklo „Rimi“ gamybos darbuotojo artimasis.

Karantino režimas. Vyriausybė pratęsė karantino režimą iki birželio 16 dienos, bet sušvelnino jo reikalavimus:

* Vyriausybė leido atnaujinti skrydžius iš Lietuvos į Vokietiją ir Nyderlandus. Aviakompanijos „Wizz Air“ ir „Air Baltic“ svarsto skraidinti į Dortmundą, Berlyną, Eindhoveną ir Amsterdamą. Skrydžiai į Frankfurtą atnaujinti jau anksčiau.

* Viena valanda – iki 23 valandos – prailgintas kavinių, restoranų, barų, naktinių klubų darbo laikas.

* Nuo birželio 1 iki 15 dienos leista rengti kultūros, pramogų, sporto ar kitus renginius su žiūrovais: atvirose erdvėse – ne daugiau nei 300 žiūrovų, uždarose erdvėse – ne daugiau 100. Nuo birželio 16 dienos atvirose erdvėse vykstančių renginių žiūrovų skaičius padidinamas iki 500, uždarose – iki 150.

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad karantino pratęsimas būtinas, siekiant suvaldyti viruso plitimą šalies viduje ir apsisaugoti nuo įvežtinių atvejų. Tačiau opozicija teigia, kad valdantieji taip elgiasi dėl politinių išskaičiavimų artėjant Seimo rinkimams, o verslo atstovai perspėja, kad karantinas skatina vartotojų pesimizmą ir taip kenkia ekonomikai.

ES fondas. Europos Komisija pasiūlė, kad Lietuva galėtų pretenduoti į 6,3 mlrd. eurų iš kuriamo Europos atsigavimo fondo, kurio bendra vertė siekia 750 mlrd. eurų. Iš jų 3,9 mrd. eurų – subsidijos, o 2,4 mlrd. eurų – paskolos. Daugiausia paramos numatoma Ispanijai ir Italijai. Fondas bus kuriamas skolintomis lėšomis, ir Lietuvos politikai mato riziką, kad ateityje skola gali būti dengiama paramos Rytų europiečiams sąskaita.

Parama senjorams. Vyriausybė pritarė naujai galimybei darbdaviams per ekstremalią situaciją ar karantiną išleisti 60 metų ir vyresnius darbuotojus į prastovas už tai gaunant subsidiją. Galutinį sprendimą turėtų priimti Seimas.

Pasirengimas rinkimams. Dėl koronaviruso rizikos Vyriausybė siūlo dviem dienom prailginti balsavimo iš anksto laiką, įsteigti daugiau balsavimo vietų, užsienyje gyvenantiems piliečiams sudaryti sąlygas balsuoti tik paštu. Įstatymų pataisos bus teikiamos Seimui.

Tuščios mokyklos. Švietimo ministras Algirdas Monkevičius pranešė, kad nuotoliniu būdu mokslo metus baigs apie 80 procentų mokyklų. Jo teigimu, šiuo metu vyksta intensyvūs darbai, siekiant pagerinti nuotolinio mokymo programas ir galimybes kitiems mokslo metams.

Privatūs tyrimai. Norintiems išsitirti dėl koronaviruso, testus atlikti galima ir mokamai privačiose penkiose laboratorijose. Šią informaciją patvirtino Sveikatos apsaugos ministerija.

Užsienyje:

* Pasaulyje COVID-19 aukų skaičius viršijo 350 000. Jungtinėse Valstijose užregistruota daugiausiai mirčių: 98 929. Toliau eina Didžioji Britanija (37 048), Italija (32 955), Prancūzija (28 530) ir Ispanija (27 117).

* Europos Centrinio Banko vadovė Christine Lagarde pareiškė nesanti „pernelyg susirūpinusi“, kad koronaviruso pandemija gali atnaujinti baimes dėl euro zonos žlugimo, apie kurį prakalbta antradienį paskelbtoje ECB ataskaitoje. Ji taip pat paskelbė prognozę, kad 2020 metais euro zonos ekonomika sumenks nuo 8 iki 12 proc., sakydama, kad švelnus 5 proc. ekonomikos traukimosi scenarijus, aptartas balandžio mėnesio ECB posėdyje, jau yra atmestas.

* Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas paskelbė 8 mlrd. eurų planą, skirtą atgaivinti Prancūzijos automobilių pramonę ir paversti ją Europos elektrinių automobilių lydere.

* Latvijoje per parą patvirtinta viena mirtis nuo koronaviruso ir keturi užsikrėtimo atvejai, Estijoje – viena mirtis ir šeši atvejai. Estija paskelbė, kad šį mėnesį palengvinus judėjimą per sieną, iš Suomijos buvo įvežta dešimt koronaviruso atvejų, iš Latvijos ir Lietuvos – nė vieno. 

* Maskva karantino apribojimus sušvelnins nuo birželio 1 dienos, bus leista atsidaryti ne maisto prekių parduotuvėms, paskelbė meras.  

* Prancūzų atliktas tyrimas parodė, kad net ir nesunkiai COVID-19 persirgusių žmonių organizme gali atsirasti antikūnų, nulemiančių imunitetą kelioms savaitėms ar ilgesniam laikotarpiui. Tyrėjų vertinimu, tyrimo rezultatai yra padrąsinantys.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad Kinijos gamintojų „Hikvision“ ir „Dahua“ vaizdo kameros kelia rizikų saugumui dėl galimybės jas valdyti nuotoliniu būdu ir paveikti kibernetinėms atakoms.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, gegužės 27 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode