RETRO

Koronaviruso krizė: svarbiausios penktadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtinti šeši nauji užsikrėtimo atvejai. Visi jie susiję su židiniais Antavilių pensionate ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje. Iki šiol nuo koronaviruso mirė 68 žmonės, šiuo metu žinoma apie 370 sergančių žmonių, pasveikusiais laikomi daugiau kaip 1200 žmonių.

Nauja testavimo strategija. Nuo kitos savaitės tyrimai koronavirusinei infekcijai COVID-19 nustatyti bus atliekami pagal naują tvarką. Profilaktinis testavimas bus vykdomas įvertinus riziką konkrečioje savivaldybėje. Tikslingai toliau bus tiriami simptomus jaučiantieji, taip pat į ligonines planine tvarka guldomi pacientai bei užfiksavus infekcijos židinius, pavyzdžiui – užsikrėtus bendrabučio gyventojui. Pagal testavimo apimtis Lietuvoje Europos Sąjungoje užima ketvirtą vietą – daugiau tyrimų atlieka Malta, Kipras ir Liuksemburgas, nedaug atsilieka Ispanija ir Danija.

Poilsis Graikijoje ir Kroatijoje. Graikija paskelbė, kad nuo birželio 15 dienos įsileis į šalį turistus iš 29 šalių, įskaitant Lietuvą. Kiek anksčiau įsileisti lietuvių turistus nusprendė ir Kroatija. Lietuvos turizmo įmonės tikisi, kad Sveikatos apsaugos ministerija kitą savaitę panaikins  dviejų savaičių saviizoliacijos reikalavimą iš šių šalių grįžusiems turistams.

Kritika ekonomikos planui. Lietuvos verslo konfederacija paragino sukurti tikslų mechanizmą, kaip būtų įgyvendintas Vyriausybės paskelbtas pusantrų metų ekonomikos skatinimo planas. Konfederacija siūlo įsteigti stebėsenos komitetą, į jį įtraukiant nacionalines verslo organizacijas.

Perspėjimas gydymo įstaigoms. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga perspėjo, jog sveikatos priežiūros įstaigoms, kurios delsia atnaujinti planines paslaugas, gali būti apribotas mokėjimas. Ministerijos duomenimis, paslaugas atnaujinusios yra apie pusė Lietuvos gydymo įstaigų.

Skrydžiai į Dortmundą. Vengrijos oro bendrovė „Wizz Air“ atnaujino reguliarius skrydžius į Vokietijos šiaurės vakaruose esantį Dortmundą. Skrydžiai vyks pirmadieniais ir penktadieniais. Kiek anksčiau reguliarūs skrydžiai atnaujinti į Frankfurtą, Oslą, Rygą ir Taliną. 

Bažnyčios sprendimai. Lietuvos vyskupų konferencija pranešė, kad Katalikų bažnyčia po truputį grįžta prie įprastinės pamaldų ir sakramentų teikimo tvarkos. Užbaigusiems pasirengimo programą Pirmoji komunija galės būti teikiama nuo birželio 1 d., o Sutvirtinimo sakramentas – nedidelėms grupėms nuo birželio 16 dienos. Tėvų pageidavimu sakramentų priėmimas jų vaikams galės būti atidėtas vėlesniam laikui. Laikantis visų Vyriausybės numatytų apribojimų bus galima rengti religines procesijas. Laidotuvių metu parapijų klebonai galės leisti nešti karstą į bažnyčią, dėl mirusiojo išlydėjimo iš pašarvojimo vietos parapijų klebonai spręs individualiai kiekvienu atveju.

Skundai dėl amžiaus. Per karantiną į darbo inspektorius kreipėsi 45 darbuotojai, kurie skundėsi buvę darbdavių diskriminuojami dėl amžiaus, pranešė Vyriausybės atstovai. Tai sudaro apie 3 proc. visų kreipimųsi.

Ryšiai su Lenkija. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda laiške Lenkijos vadovui Andrzejui Dudai pasiūlė „sustiprinti nacionalinių sveikatos apsaugos sistemų bendradarbiavimą, sukurti veiksmingus tarpvalstybinės paramos mechanizmus ir skirti ypatingą dėmesį valstybių dialogui mokslinių tyrimų srityje“.

Užsienyje:

* Latvijoje per parą patvirtinti trys nauji užsikrėtimo atvejai, Estijoje – aštuoni.

* Viruso plitimas įsibėgėja Indijoje. Šioje šalyje patvirtintų mirčių skaičius viršijo oficialų Kinijos aukų skaičių. 

* Rusija pranešė apie rekordinį per parą nuo koronavirusinės infekcijos COVID-19 mirusių žmonių skaičių – 232, o Maskvos valdžia paskelbė miesto mirčių skaičius siekdama išsklaidyti įtarimus, kad jais manipuliuojama.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Mažeikių rajone smurtu įtariamas vyras nušovė jį sulaikyti atvykusį policijos pareigūną, o jo kolegę sužeidė. Nuo įtariamojo kulkos žuvo 40 metų amžiaus policijos tyrėjas Saulius Žymantas. Pareigūnai aiškinasi, ar įtariamasis žuvo per gaisrą name, ar paspruko. 

* Neramumų apimtuose JAV Minesotos miestuose dislokuota 500 Nacionalinės gvardijos karių, siekiant numalšinti protestus dėl afroamerikiečio žūties jį sulaikant policijai. Socialinis tinklas „Twitter“ JAV prezidento Donaldo Trumpo įrašą apie neramumus Mineapolyje pažymėjo kaip „šlovinantį smurtą“. Pranešęs apie karių atsiuntimą, JAV prezidentas parašė: „Kai prasideda plėšikavimas, prasideda ir šaudymas. Ačiū!“.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, gegužės 29 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode