Parama dėkojame




Sprogimas

Koronaviruso krizė: svarbiausios pirmadienio naujienos

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą:

Viruso plitimas. Lietuvoje per parą patvirtinti šeši nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Penki iš jų susiję su židiniais Kernavėje ir Kalveliuose vykusiose asmeninėse šventėse, vienas atvejis – įvežtinis iš Jungtinės Karalystės. Sveikatos specialistai ragina gyventojus esant galimybei dar atidėti asmenines šventes ir svarsto leisti iš užsienio parvykstantiems žmonėms dėl koronaviruso tirtis savanoriškai.

Karantino pabaiga. Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija pasiūlė Ministrų kabinetui atšaukti karantiną nuo birželio 17 dienos, tačiau valstybės lygio ekstremalią situaciją pratęsti. Vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės vadovaujama komisija taip pat siūlo iki liepos 16 dienos pratęsti laikiną ES vidaus sienų kontrolę.

Kelionių ribojimas. Ispanija ir Malta nuo pirmadienio įtrauktos į sąrašą šalių, iš kurių grįžus neprivaloma 14 dienų saviizoliacija. Užsienio reikalų ministerija atšaukė perspėjimą nevykti į šias valstybes. 

Profilaktiniai testavimai. Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad šią savaitę intensyviau profilaktiškai nuo koronaviruso bus tiriami aštuonių savivaldybių gyventojai. Testavimo apimtys didinamos Vilniaus mieste ir Vilniaus rajone, Lazdijuose, Ignalinoje, Šalčininkuose, Skuode, Elektrėnuose ir Šakiuose.

Ligoninių darbas. Nauja statistika rodo, kad paslaugas pacientams atnaujino arba artimiausiu metu tai padaryti ketina 70 proc. poliklinikų, beveik 85 proc. ligoninių ir odontologijos kabinetų. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad kai kurios įstaigos suskubo atverti duris, kai sulaukė perspėjimo, jog gali netekti finansavimo, jei nepagrįstai dels atnaujinti veiklą. 

Paslaugų kainų augimas. Statistikos departamentas paskelbė, kad paslaugų kainos per mėnesį Lietuvoje padidėjo 0,2 procento, o per metus išaugo 4,8 proc. Ši statistika įžiebė Lietuvos ekonomistų diskusiją apie galimą paslaugų teikėjų strategiją  nuostolius dėl sumažėjusios apyvartos kompensuoti keliant kainas. 

Karinės pratybos. Koronaviruso grėsmė keičia Baltijos šalyse vykstančių JAV ir NATO karinių pratybų planus. Tradicinėse „Baltops“ pratybose šiemet dalyvaus mažiau karių ir technikos, jos vyks tik Baltijos jūroje, atsisakant veiksmų krante. Kariams iš anksto atlikti testai dėl koronaviruso, pratybų metu bus ribojami karių kontaktai. 

ES biudžetas. Prezidentas Gitanas Nausėda pakvietė finansų, žemės ūkio, aplinkos, energetikos, ekonomikos, švietimo ir užsienio reikalų ministrus suderinti Lietuvos poziciją dėl būsimo ES biudžeto ir Europos atsigavimo plano. Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius kvietimo į Prezidentūrą pabrėžtinai nesulaukė. Europos Komisija siūlo, kad Lietuva galėtų pretenduoti į 6,3 mlrd. eurų iš kuriamo Europos atsigavimo fondo, kurio bendra vertė siekia 750 mlrd. eurų. Po susitikimo G. Nausėda pareiškė, kad ES lėšos turi būti prasmingai investuojamos į didžiausią pridėtinę vertę ateityje kursiančius sektorius.

Draudimo rinka. Šių metų pirmąjį ketvirtį Lietuvos draudimo rinka toliau augo, tačiau pajuto ir pirmąjį koronaviruso poveikį – kovo mėnesį pastebimai smuko sudarytų investicinio gyvybės draudimo ir privalomojo transporto priemonių draudimo sutarčių skaičius. Tai rašoma Lietuvos banko paskelbtoje Lietuvos draudimo rinkos apžvalgoje.

Parama verslui. Vyriausybės vicekancleris Lukas Savickas pranešė, kad milijardo eurų vertės Pagalbos verslui fondas turėtų pradėti veikti vasaros pabaigoje. Anksčiau Vyriausybė skelbė planus, kad vidutinių ir didesnių įmonių gelbėjimui skirtas fondas gali pradėti veikti jau birželį.

Kaimynystėje: 

* Lenkijoje savaitgalį užfiksuotas rekordinis naujų koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų šuolis – šeštadienį ir sekmadienį nustatyta daugiau nei tūkstantis atvejų. Dauguma iš jų siejami šalies pietuose esančia anglių kasykla. Dėl viros protrūkio dvylikos kasyklų darbas Silezijos regione sustabdytas trim savaitėms. Lietuvos Vyriausybė sako kol kas nematanti priežasčių koreguoti Lietuvos susitarimus su Lenkija dėl sienos kirtimo.

* Rusijos premjeras Michailas Mišustinas pranešė, kad iš dalies atidarys šalies sienas ir leis vykti į užsienį darbo, studijų ir gydymo tikslais, taip pat slaugyti artimųjų. Rusija įsileis užsieniečius, atvykstančius į šalį gydytis ar slaugyti šeimos narių. Maskva suvaržymus naikina nuo antradienio – meras Sergejus Sobianinas paskelbė, kad mieste bus atšaukta saviizoliacijos ir leidimų sistema. Rusijoje per parą vėl nustatyta beveik 9 tūkst. naujų COVID-19 atvejų, 112 žmonių mirė.

* Latvijoje naujų COVID-19 atvejų per pastarąją parą neužfiksuota, Estijoje patvirtintas vienas naujas užsikrėtimas.

Kitur užsienyje:

* Mirčių nuo koronaviruso skaičius visame pasaulyje viršijo 400 tūkst., infekcija toliau sparčiai plinta Lotynų Amerikoje. Pasaulyje patvirtintų COVID-19 atvejų skaičius perkopė 7 milijonus.

* Britanija įvedė reikalavimą daugumai atvykstančių žmonių izoliuotis dviem savaitėms. Vyriausybė teigia, kad taip siekiama užkirsti kelią antrai susirgimų bangai, tačiau kritikai sako, kad valdžia be pagrindo apsunkina viešbučių ir oro linijų darbą, apribodama keliones iš mažiau pandemijos paveiktų valstybių.

* Naujosios Zelandijos premjerė paskelbė, kad antradienį bus atšaukti visi ribojimai, kurie buvo įvesti dėl koronaviruso. Naujų užsikrėtimo atvejų šalyje nenustatoma jau 17 dienų iš eilės.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu:

* Mineapolio miesto taryba paskelbė, kad po policijos areštuoto juodaodžio George'o Floydo mirties vietos policijos departamentas bus išardytas ir pertvarkytas. G. Floydo mirtis Jungtinėse Valstijose išprovokavo jau dvi savaites besitęsiančius protestus. Per demonstracijas kai kur kildavo riaušių, plėšikavimo atvejų, padegimų ir susirėmimų su policija.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, birželio 8 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode