Sprogimas

Kuriama efektyvesnė kultūros paveldo apsaugos sistema

Kultūros ministro įsakymu patvirtinta Kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo politikos koncepcija.

Koncepcijoje formuluojamos svarbiausios kultūros paveldo apsaugos kryptys, kurioms įgyvendinti bus rengiamas ir kultūros ministro įsakymu tvirtinamas Kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo politikos 2020–2024 m. veiksmų plano projektas. Plane bus apibrėžtos konkrečios priemonės numatytiems tikslams ir uždaviniams pasiekti.

Koncepcijoje apibrėžiamas kultūros paveldo išsaugojimo ir aktualizavimo politikos tikslas – formuoti integralią materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo apsaugos ir aktualizavimo politiką, tobulinant esamą kultūros paveldo apsaugos sistemos teisinį reguliavimą, plėtojant į rezultatus orientuotą kultūros paveldo apsaugos valdymo sistemą ir užtikrinant integralią bei ilgalaikę valstybės pažangą kultūros paveldo srityje.

Pagrindiniai koncepcijoje numatyti uždaviniai – sukurti efektyvią ilgalaikę materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo apsaugos nacionalinę plėtros programą, efektyvinti materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo apsaugos valdyseną. Taip pat keliami uždaviniai užtikrinti materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo ištyrimą, atskleidimą, susisteminimą ir išsaugojimą bei stiprinti materialaus ir nematerialaus kultūros paveldo vertės suvokimą, jo įvairovę, savitą skirtingų kultūrinių tradicijų sąveiką, pasireiškiančią per kultūros raiškos įvairovę. Koncepcijoje taip pat iškelti uždaviniai stiprinti ir aktualizuoti dialogą su paveldo bendruomene ir investuotojais bei stiprinti ir tobulinti finansinių ir nefinansinių paskatų sistemą.

Koncepcijos projektas buvo apsvarstytas Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos ekspertų komisijoje ir Etninės kultūros ir nematerialaus kultūros paveldo taryboje, suderintas su Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriatu ir kitomis atsakingomis institucijomis, taip pat buvo pateiktas viešosioms konsultacijoms platformoje E.pilietis ir pristatytas viešame Seimo Kultūros komiteto posėdyje.

Kultūros ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode