Sprogimas

BNS naujienlaiškis: svarbiausi penktadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių penktadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą nustatyti trys nauji koronaviruso atvejai: pirmasis siejamas su sirgusiu nužudytu vyru, antrasis – įvežtinis iš Tadžikistano, dar vieno aplinkybės kol kas nėra aiškios. Mirė vienas žmogus – vyresnis nei 70-ies Santaros klinikų pacientas, užsikrėtęs nuo giminaičio. Tai 79-oji viruso auka šalyje. Šiuo metu ligoninėse gydomi septyni sergantieji. Įvertinus sergamumo rodiklius, kitą savaitę numatoma intensyviau profilaktiškai tirti Vilniaus ir Radviliškio rajonų gyventojus.

Naujas vaistas. Europos Komisija suteikė oficialų leidimą naudoti antivirusinį preparatą remdesivirą koronaviruso infekcijai COVID-19 gydyti. 

Virusas kaimynystėje. Latvijoje per parą nenustatytas nė vienas naujas viruso atvejis. Lenkijoje nustatyti 259 užsikrėtimo atvejai ir 15 mirčių, Baltarusijoje – 274  atvejai ir septynios mirtys, Rusijoje 6720 atvejų ir 176 mirtys.

Kelių direkcija. Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius atleido iš pareigų Kelių direkcijos vadovą Vitalijų Andrejevą. Atleidimo išvakarėse V. Andrejevas su ministru apsikeitė viešais kaltinimais dėl kelių asfaltavimo: direkcijos vadovas pareiškė, jog skirstydamas lėšas susisiekimo ministras apėjo Vyriausybės nustatytas taisykles, o J. Narkevičius apkaltino V. Andrejevą melu ir ministerijos reputacijos žeminimu. Ministerija teigia, kad V. Andrejevas atleistas „siekiant sklandaus ir efektyvaus“ pertvarkomos direkcijos darbo. Buvusio ministro Roko Masiulio į pareigas paskirtas sprendimą žada skųsti. Opozicijos lyderis Gabrielius Landsbergis atleidimą vadina žingsniu atgal nuo skaidrumo standartų.

Pensijos. Prezidentas Gitanas Nausėda paragino Vyriausybę peržiūrėti pensijų indeksavimo mechanizmą, kad būtų užtikrintas spartesnis senatvės pensijų augimas. Tokią poziciją šalies vadovas išsakė po susitikimo su socialinės apsaugos ir darbo ministru Linu Kukuraičiu ir senjorų organizacijų atstovais. Ministras L. Kukuraitis sako, kad koronaviruso krizė gali turėti įtakos pensijoms, bet kol kas konkrečių skaičių nepateikė. 

Nuteistųjų lėktuvas. Ketvirtadienio vakarą Lietuvos karinis orlaivis „Spartan“ iš Londono į Šiaulius pargabeno 12 Lietuvoje nuteistų ar nusikaltimais įtariamų asmenų, kurių ekstradicija buvo sustojusi dėl koronaviruso pandemijos.

Prancūzų kariai. Į Lietuvoje dislokuotą tarptautinį NATO batalioną penktadienį atvyko pirmieji prancūzų kariai. Prancūzija šį mėnesį Lietuvoje dislokuos 300 karių kontingentą. Aprūpinti tankais „Leclerc“ ir šarvuotosiomis pėstininkų kovos mašinomis VBCI, prancūzų kariai apsistoja Ruklos kariniame mokomajame pulke. Prancūzų kariai Lietuvoje bus pusę metų.

Piketai prie Prezidentūros. Prie Prezidentūros surengti du piketai: Laisvės partijos ir LGBT bendruomenės atstovai paragino prezidentą solidarizuojantis įsisegti vaivorykštės spalvų ženklelį, o konservatoriai ir liberalai – pasmerkti represijas Baltarusijoje ir užimti griežtesnę poziciją dėl Astravo atominės elektrinės.

Geležinkelių įvaizdis. Valstybės valdomi „Lietuvos geležinkeliai“ pristatė naują grupės įvaizdį – jie turės naują logotipą, grupė naudos trumpinį LTG. Antrinių grupės įmonių pavadinimai keičiami, į juos inkorporuojant naująjį trumpinį LTG. Krovinių vežimo bendrovė „LG Cargo“ vadinsis „LTG Cargo“, keleivių vežimo įmonė „LG Keleiviams“ – „LTG Link“, infrastruktūros vystymo bendrovė „Lietuvos geležinkelių infrastruktūra“ nuo šiol bus vadinama „LTG Infra“.

Banko bauda. Lietuvos bankas skyrė 120 tūkst. eurų baudą Latvijos kapitalo elektroninių pinigų įstaigai „Via Payments“ už pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos pažeidimus, nes ji nesiėmė tinkamų priemonių aukštos rizikos klientų lėšų kilmės šaltiniui nustatyti.

Radiacija kaimynystėje. Tarptautinė atominės energijos agentūra TATENA paskelbė, kad praeitą savaitę Šiaurės Europoje nežymiai padidėjusi radionuklidų koncentracija veikiausiai yra susijusi su kuriuo nors atominiu reaktoriumi. Agentūra teigia, kad šis incidentas žmonėms jokio pavojaus nesukėlė. Padidėjusią radioaktyvių medžiagų koncentraciją užfiksavo Estija, Suomija ir Švedija. Lietuvos tarnybos didesnės radiacijos nenustatė.

Britų atsivėrimas. Jungtinės Karalystės vyriausybė pranešė nebetaikysianti atvykėliams iš kelių dešimčių mažesnės rizikos šalių reikalavimo izoliuotis 14 dienų dėl koronaviruso grėsmės. Visas sąrašas kol kas nepaskelbtas, bet žiniasklaida skelbia, kad į sąrašą bus įtrauktos Vokietija, Prancūzija, Ispanija ir Italija. JAV kol kas lieka „juodajame sąraše“. Ši tvarka įsigalios liepos 10-ąją.

Protrūkis JAV. Jungtinėse Valstijose vėl užfiksuotas naujas patvirtintų COVID-19 atvejų rekordas – 53 tūks. naujų susirgimų per parą. Susirgimo pliūpsniai stebimi JAV vakarinėse ir pietinėse valstijose, ypač Floridoje. Atvejų skaičius auga 37-ose valstijose iš 50.

Permainos Prancūzijoje. Atsistatydino Prancūzijos vyriausybė, vadovaujama premjero Edouard'o Philippe'o. Prezidentas Emmanuelis Macronas jo įpėdiniu paskelbė valstybės tarnautoją Jeaną Castexą. Ministrų kabineto pertvarkymas buvo prognozuotas, kai prezidentas pažadėjo nubrėžti naują kursą savo kadencijos paskutiniams dvejiems metams.

Situacija Honkonge. Kinijai priėmus Honkongui skirtą kontroversišką saugumo įstatymą, numatantį baudžiamąją atsakomybę už nepaklusnumo apraiškas, naujai saugumo agentūrai vadovauti paskirtas griežtojo kurso šalininkas, aktyviai prisidėjęs prie protestų malšinimo šalies žemyninėje dalyje. Reaguodama į mėginimus nuslopinti prodemokratinį judėjimą Honkonge, Jungtinė Karalystė pasiūlė potencialų kelią beveik pusei iš 7,5 mln. Honkongo gyventojų įgyti Britanijos pilietybę. Tikėtina, kad Australija, Kanada, Naujoji Zelandija ir Jungtinės Valstijos taip pat gali pasiūlyti jiems prieglobstį. Pagal naująjį įstatymą ruošiamasi teisti pirmąjį asmenį – vyrą, tyčia įvažiavusį motociklu į grupę policijos pareigūnų.

BNS komentaras. Britų apžvalgininkas komentare BNS analizuoja Kinijos ir Rusijos santykius. „Tai nėra aljansas ir netgi ne partnerystė. Tai – nelygus ryšys, kai nereguliarus taktinis bendradarbiavimas ir diplomatiniai triukai pridengia strateginį silpnumą. Dabar, užsitikrinus valdžią iki 2036 metų, Putinui būtų protinga visa tai užbaigti. Jeigu jis apsimestų esąs itin susirūpinęs dėl Kinijos, tai galėtų padėti sušvelninti Vakarų spaudimą. Bet nuoširdumo nesitikėkite“.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

Vilnius, liepos 3 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode