RETRO

Mokytis profesijos jau registravosi per 12 tūkst. stojančiųjų

Mokytis profesijos bendrajam priėmimui įpusėjus jau registravosi 12,3 tūkst. stojančiųjų, pranešė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM).

Tarp besirenkančiųjų profesinį mokymą populiariausios inžinerijos ir inžinerinių profesijų, paslaugų asmenims, sveikatos priežiūros, architektūros ir statybos sritys.

„Priėmimui įpusėjus daugiau nei pusė profesiniam mokymui numatytų vietų jau galėtų būti užpildyta. Sėkmingai startuoja ir šių metų profesinio mokymo naujovė – galimybė profesijos mokytis gimnazistams, mokslus derinant dviejose mokyklose: bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo“, – sakė švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius.

Priėmime į profesinio mokymo įstaigas šiemet gali dalyvauti ne tik norintieji įgyti kvalifikaciją pagal visą profesinio mokymo programą, kaip buvo įprasta iki šiol, bet ir I–IV gimnazijos klasių ir 9–10 bendrojo ugdymo mokyklų klasių mokiniai, norintys mokytis pagal atskirus profesinio mokymo modulius. Šiuo metu sulaukta 276 tokių paraiškų.

Modulinės – iš atskirų modulių sudarytos – profesinio mokymo programos leidžia mokiniui įgyti norimą kvalifikaciją ne tik mokantis nuosekliai pagal visą programą, bet ir imant atskirus modulius, pasirinkus mokymosi būdą ir tempą.

Nusprendusieji pasirinkti modulinį profesinį mokymą bendrojo ugdymo mokyklų mokiniai mokysis kitaip negu profesinių mokyklų auklėtiniai. Jie galės rinktis dalį programos, t. y. vieną atskirą modulį, ir mokytis pagal jį. Pasirinkęs vieną modulį profesinėje mokykloje gimnazistas galės turėti nuo trijų iki šešių pamokų, o mokymasis truktų nuo vienų iki dvejų metų.

Mokinys kartu su savo bendrojo ugdymo mokykla ir profesinio mokymo įstaiga susidarys individualų mokymosi planą, kad būtų neviršytas maksimalus savaitinis 35 pamokų skaičius. Abi mokyklos bendradarbiaudamos derins mokiniui palankų pamokų tvarkaraštį.

Mokinys, baigęs atskirą modulį, gaus įgytą kompetenciją patvirtinantį pažymėjimą. Įgytos kompetencijos jam leis užsiimti atitinkama veikla, o mokantis toliau pagal tos pačios kvalifikacijos programą įgytos kompetencijos galės būti įskaitomos, tad sutrumpės mokymosi laikas.

Priėmimą į profesinio mokymo įstaigas vykdo Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacija bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO). Prašymus dalyvauti priėmime pagrindiniu vasaros etapu stojantieji gali teikti iki rugpjūčio 7 dienos, šių metų abiturientai – iki rugpjūčio 12 dienos. Papildomas priėmimas vyks rugpjūčio 15–26 dienomis.

Iš viso per 2020 metus į profesinio mokymo įstaigas planuojama priimti 20,6 tūkst. naujų mokinių. Atsižvelgiant į išaugusį specialistų poreikį šiemet daugiau vietų šiemet skiriama inžinerinei pramonei, sveikatos priežiūrai ir socialiniam darbui, taip pat vairuotojų rengimui. Daugiausia vietų – 4,9 tūkst. – atiteks apdirbamajai gamybai, didmeninei ir mažmeninei prekybai, variklinių transporto priemonių ir motociklų remontui – 3,5 tūkst., transportui ir saugojimui – 2,7 tūkst., statybai – 2 tūkst., sveikatos priežiūrai ir socialiniam darbui – 1,1 tūkstančio.

Pernai į profesinio mokymo įstaigas priimta per 19,4 tūkst. mokinių, tai yra 2,2 tūkst. arba 13 proc., daugiau nei 2018 metais Daugiausiai vietų teko inžinerijos ir inžinerinių profesijų, paslaugų asmenims, architektūros ir statybos sritims. 

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, liepos 7 d. (BNS).

Lrv.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode