RETRO

Naujienlaiškis: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadieno naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje patvirtinti trys nauji koronaviruso atvejai. Vienas iš jų susijęs su žinomu židiniu archyvavimo ir dokumentų tvarkymo paslaugų įmonėje Vilniuje, likę du yra įvežtiniai iš Ukrainos ir Uzbekistano. Ligoninėse dėl koronaviruso šiuo metu gydoma 13 žmonių.

Virusas kaimynystėje. Latvija per parą patvirtino 13 naujų užsikrėtimo atvejų, Estija – aštuonis. Lenkijoje nustatyti 262 nauji COVID-19 atvejai, devyni pacientai mirė.

Turizmas Bulgarijoje. Dėl koronaviruso atvejų šuolio Bulgarijoje Lietuvos didieji kelionių organizatoriai sustabdė turistines keliones į šią šalį, nes Sveikatos apsaugos ministerija vėl įvedė privalomą dviejų savaičių izoliaciją grįžusiems.

Prezidento metinės. Prezidentas Gitanas Nausėda surengė spaudos konferenciją pirmųjų savo darbo metinių proga. Šalies vadovas pabrėžė, kad jo politinės veiklos stilius yra rezultatų siekti pagarbia diskusija, o ne žeminant oponentus. Jis teigė, kad per metus įgijo patirties, kuri bus naudinga po Seimo rinkimų principingai formuojant naują Vyriausybę. „Nežinau, ar jūs pastebite, bet oda pastorėjo“, – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė G. Nausėda. Vienu iš svarbiausių savo tikslų jis įvardijo viešųjų pirkimų pertvarką. Prezidentas taip pat pranešė, kad vetavo Seimo priimtus įstatymus, numatančius pokyčius valstybės ir savivaldybių valdomoms bendrovėms, tačiau pasirašys Lobistinės veiklos įstatymą, kuris numato kryžminį deklaravimą.

Mobilumo paketas. Europos Parlamentas priėmė vežėjų veiklą griežtinantį Mobilumo paketą, nepaisant Lietuvos ir dar aštuonių periferijoje esančių šalių nepritarimo. Pagal naujas taisykles, krovininiai automobiliai turės grįžti į įmonės registracijos šalį kas aštuonias savaites. Iniciatoriai sako, kad tai užkirs kelią fiktyvių transporto įmonių steigimui. Lietuvos vežėjai teigia, kad taip vakariečiai siekia išstumti juos iš rinkos, o privalomas vilkikų grąžinimas didins taršą keliuose. Lietuvos vyriausybė dar tikisi, kad Europos Komisija gali pasiūlyti pataisas po poveikio vertinimo, bei svarsto kreiptis į Europos Sąjungos teisingumo teismą. Vairuotojų komandiravimo ir rinkos prieigos taisyklės bus taikomos po pusantrų metų nuo jų paskelbimo.

Skaitmeninė moneta. Lietuvos bankas paskelbė registraciją norintiems įsigyti pirmąją pasaulyje skaitmeninę kolekcinę monetą LBCOIN. Monetą sudaro šeši skaitmeniniai žetonai ir viena fizinė kolekcinė sidabro moneta. Lietuvos bankas išleis 4 tūkst. LBCOIN monetų:  24 tūkst. skaitmeninių žetonų ir 4 tūkst. fizinių kolekcinių sidabro monetų. Lietuvos banko atstovai sako, kad ši inovacija bus naudinga diskusijose dėl skaitmeninių pinigų ateities. 

Renginių ateitis. Lietuvos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas pranešė, kad šiuo metu Vyriausybėje preliminariai svarstoma rudenį atsisakyti žmonių skaičiaus ribojimo renginiuose. „Galbūt galėtų likti griežti saugumo reikalavimai renginiams uždarose erdvėse, o tas skaičiaus ribojimas galėtų būti panaikintas“, – sakė ministras.

Atnaujinami suvaržymai. Augant užsikrėtimų skaičiui, Graikijos vyriausybė pranešė, kad pirmadienį gali sugrąžinti apribojimus dėl elgesio viešose vietose ir įvesti kelionių apribojimus, o Bulgarija vėl uždarė barus bei naktinius klubus bei uždraudė žiūrovus sporto renginiuose.

Serbija. Serbijos sostinėje Belgrade tęsiasi prezidento veiksmais dėl koronaviruso nepatenkintų protestuotojų susirėmimai su policija. Pyktis yra nukreiptas pirmiausia į prezidentą, kurį kritikai kaltina rizikavus antra koronaviruso banga, kai jis nusprendė prieš birželio rinkimus atšaukti karantino priemones.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, liepos 9 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode