Sprogimas

Vilniaus miesto savivaldybė pasiekė susitarimą su atliekų tvarkymo operatoriumi dėl 27,4 proc. mažesnio šiukšlių tvarkymo įkainio

Vilniaus miesto savivaldybė pasiekė vieną esminių pergalių, pasirengiant pagal ES reikalavimus vykdomai atliekų tvarkymo reformai. Šiandien, gruodžio 31-ąją, mero pavaduotojo Lino Kvedaravičiaus vadovaujama Savivaldybės derybinė grupė sėkmingai užbaigė derybas dėl atliekų priėmimo į mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginį įkainio sumažinimo net 27,4 proc. – nuo 40,26 Eur (139 Lt)  be PVM įkainio iki 31,60 Eur (109,1 Lt) be PVM.



Sostinės savivaldybės ir kitų septynių Vilniaus regiono savivaldybių valdoma įmonė UAB „Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras” (VAATC) su mišrių atliekų deginimo gamyklos – mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginio operatore – UAB „Energesman”,  2013 m. laimėjusia viešai skelbtą operatoriaus konkursą, buvo pasirašiusi sutartį dėl atliekų, atvežamų iš Vilniaus ir kitų apskrities miestų ir gyvenviečių deginimo pagal ES reikalavimus.  

„Savo rinkėjams esu įsipareigojęs siekti, kad įkainiai už komunalines  paslaugas būtų kuo palankesni vilniečiams. Džiugu, kad jau galime pranešti gyventojams: derybos dėl vienos iš svarbiausių atliekų tvarkymo reformos paslaugų įkainių pavyko – operatorius įvertino Savivaldybės argumentus dėl būtinumo sumažinti įkainį už atliekų priėmimą apdorojimui ir pasirašė sutartį dėl šio įkainio sumažinimo net 27,4%, ir tai reiškia, kad per sutarties galiojimo laikotarpį Vilniaus regionas sutaupys per 40 mln. eurų lėšų. Šis pasiekimas turės neabejotiną teigiamą įtaką reformos įgyvendinimo eigoje, nustatant kuo palankesnį atliekų tvarkymo įkainį gyventojams ir įmonėms”, – praneša Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. 

Šiandien UAB VAATC ir operatoriaus UAB „Energesman“ vadovų pasirašytas susitarimas dėl įkainio sumažinimo įsigalios artimiausiu metu, kai jį patvirtins Operatoriaus visuotinis akcininkų susirinkimas.

2013 m. pasirašytoje Eksploatavimo sutartyje, kuomet už pasirengimą įgyvendinti atliekų reformą buvo atsakingi tuo metu miestui vadovavę A. Zuokas ir jo pavaduotojas J. Pinskus, atliekų priėmimo įkainis sutartyje, sudarytoje tarp bendrovės, laimėjusios atliekų deginimo gamyklos (vadinamos MBA įrenginiu) konkursą ir Savivaldybės kontroliuojamos įmonės UAB VAATC, - buvo 139 Lt (be PVM). Šiandien UAB VAATC ir operatoriaus UAB „Energesman“ vadovų pasirašytas susitarimas dėl įkainio sumažinimo įsigalios artimiausiu metu, kai jį patvirtins Operatoriaus visuotinis akcininkų susirinkimas.

„Džiaugiuosi, kad sudėtingų derybų metu pasiektas išties naudingas ir reikšmingas susitarimas. Įgyvendindami ES reikalaujamą atliekų tvarkymo reformą, ir toliau kryptingai dirbsime, kad ir kitos paslaugos bei darbai – atliekų vežimas, sutarčių administravimas – vilniečiams kainuotų kuo pigiau, o aplinkos tarša  būtų mažinama“, – sakė mero pavaduotojas  L. Kvedaravičius.

Papildoma informacija:

Vilniaus miesto savivaldybei priklauso  74,94 proc. UAB „Vilniaus atliekų tvarkymo centras“ (UAB VAATC), įsteigtos 2001 05 05, akcijų. Kitoms Vilniaus regiono savivaldybėms priklauso: Vilniaus rajono savivaldybei – 7,34 proc.,  kitoms 7-ioms Vilniaus apskrities savivaldybėms – Ukmergės rajono savivaldybei - 4,28 proc., Trakų, Švenčionių, Šalčininkų rajonų savivaldybėms – po 3,05 proc., Elektrėnų savivaldybei – 2,46 proc., Širvintų rajono savivaldybei – 1,83 proc. akcijų. UAB VAATC įgyvendino atliekų deginimo gamyklos –  mechaninio biologinio apdorojimo įrenginio (sutrumpintai vadinamo MBA įrenginiu) statybos projektą. Gamyklos statybai buvo skirta 34,5 mln. eurų  iš ES struktūrinių fondų lėšų įgyvendinant atliekų tvarkymo reformą pagal ES reikalavimus ir Lietuvos Respublikos Atliekų tvarkymo įstatymą, pagal kurį atliekų surinkimo ir tvarkymo reformą privalo įgyvendinti visos Lietuvos savivaldybės.

Nuotrauka - fotografo Sauliaus Žiūros.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode