Sprogimas

Unikalią į Lietuvą sugrąžintą kultūros vertybę saugos Lietuvos nacionalinis dailės muziejus

Šiandien Kultūros ministerijoje vyko į Lietuvą iš Austrijos parvežtos unikalios vėlyvosios gotikos (XVI a.) medžio skulptūros „Prisikėlęs Kristus“ pristatymas ir jos perdavimas Lietuvos nacionaliniam dailės muziejui.

Ši kilnojamoji kultūros vertybė, buvusi kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijoje (1935–1998), iš Lietuvos nelegaliai išvežta 2000–2001 m. Po kunigo mirties skulptūros likimas tapo neaiškus. 

Pasak kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko, šiandien yra labai reikšminga Lietuvos kultūrai diena, kuri vainikavo daugiau nei dešimt metų trukusį procesą. Tiek laiko praėjo nuo Austrijos sostinėje Vienoje atliktos skulptūros identifikavimo ekspertizės, kuri patvirtino, kad tai yra ieškoma iš Lietuvos neteisėtai išvežta kultūros vertybė. 

„Tas procesas buvo ilgas, sudėtingas, jame dalyvavo daug mūsų šalies kultūros institucijų, mūsų užsienio diplomatai. Visų bendromis pastangomis ši vertybė pagaliau sugrįžta į Lietuvą. Noriu labai padėkoti visoms institucijoms, žmonėms, kurie prisidėjo prie šio įvykio. Manau, kad tai taip pat puikus, simbolinis ženklas minint UNESCO Pasaulio paveldo metus“, – kalbėjo ministras M. Kvietkauskas. 

Tai pirmas kartas, kai taikant Europos Tarybos direktyvą 93/7/EEB dėl neteisėtai iš valstybės narės teritorijos išvežtų kultūros objektų grąžinimo nelegaliai išvežta kultūros paveldo vertybė grąžinama Lietuvai.

Kultūros viceministrės Ingridos Veliutės teigimu, kultūros vertybė „Prisikėlęs Kristus“, apie kurią 1930 metais rašė dailės istorikas, profesionaliosios muziejininkystės pradininkas Paulius Galaunė, dar 1928 metais pakliuvo į generolo Vlado Nagevičiaus kolekciją, tad kurį laiką buvo Babtyno dvare Žemaitkiemyje. 1992–1996 m. jau priklausė kunigui R. Mikutavičiui ir buvo atiduota restauruoti į tuomečio Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centrą. 

Šis prarastos Lietuvos kultūros vertybės susigrąžinimas simboliškai sutampa su 50 metų sukaktį mininčia 1970 metų UNESCO nelegalaus kultūros vertybių įvežimo, išvežimo ir nuosavybės teisės perdavimo uždraudimo priemonių konvencija. Lietuva prie jos prisijungė 1998 m.

Kultūros ministerijos informacija ir nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode