Parama dėkojame




Sprogimas

Naujienlaiškis: svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtinti aštuoni nauji užsikrėtimo koronavirusu atvejai. Du iš jų yra įvežtiniai, trys – susiję su infekcijos protrūkiu Kaune, dar du asmenys užsikrėtė po kontakto su sergančiaisiais. Vieno panevėžiečio užsikrėtimo aplinkybės neaiškios. Sveikatos specialistams kelia nerimą tai, jog daugėja atvejų, kurių užsikrėtimo aplinkybių nustatyti nepavyksta.

E-sveikata. Registrų centro specialistai antradienio popietę atkūrė e. sveikatos sistemos veiklą. Teigiama, kad visus sistemoje sukauptus duomenis iš kopijavimo įrenginių pavyko atkurti. Sistema neveikė daugiau kaip savaitę, kai dėl liūties praėjusio pirmadienio vakarą trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Vaistinių atstovai sako, kad e. sveikata nekaupia informacijos apie popierinius receptus, todėl gali kilti problemų, kai medikų per savaitę išduoti popieriniai receptai dubliuosis su išrašytais elektroniniais.

Išmokų lubos. Prezidentas Gitanas Nausėda pranešė, kad siūlys nustatyti maksimalias tiesioginių išmokų „lubas“ stambiesiems ūkininkams. Smulkieji ūkininkai teigia, kad tai sumažins atskirtį, bet stambiosios bendrovės tokią iniciatyvą vadina nepagrįsta diskriminacija. Europos Sąjunga rekomenduoja nustatyti 100 tūkst. eurų lubas, bet galutinis sprendimas paliktas valstybėms narėms. Prezidentūros atstovai svarsto, kad Lietuvoje lubos galėtų siekti 60 tūkst. eurų. Žemės ūkio ministras Andrius Palionis BNS sakė, kad nepritaria prezidento iniciatyvai, nes ribojimai sumažintų ūkininkų konkurencingumą Europoje. G. Nausėda spaudos konferenciją įvairiais klausimais surengė Karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose, kur jam buvo pristatyta Lietuvos oro gynybos sistema.

Poveikis finansams. Dėl koronaviruso pandemijos pablogėjo trečdalio Lietuvos gyventojų finansinė padėtis, parodė naujienų agentūros BNS užsakymu bendrovės „Vilmorus“ atlikta apklausa. Liepos 10–18 dienomis atlikto tyrimo metu 32,3 proc. respondentų nurodė, kad jų finansinė būklė pablogėjo, 64,5 proc. sakė, kad nepasikeitė, o 2,7 proc. sakė, kad padėtis pagerėjo.

Liublino trikampis. Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos užsienio reikalų ministrai paskelbė „Liublino trikampio“ iniciatyvą stiprinti bendradarbiavimą saugumo srityje ir padėti Ukrainos reformų procesui. Įgyvendinant Liubline pasirašytą deklaraciją, žadama rengti reguliarius ministrų trišalius susitikimus.

Laiškas Baltarusijai. Užsienio reikalų ir energetikos ministrai Linas Linkevičius ir Žygimantas Vaičiūnas bendru laišku kreipėsi į Baltarusijos Vyriausybę, ragindami nepradėti Astravo atominės elektrinės eksploatacijos, nepašalinus šio objekto saugumo trūkumų.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje per parą patvirtintas vienas naujas užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejis. Siekiant stabdyti viruso plitimą dviem savaitėms uždarytos Latvijos Gulbenės regiono įstaigos. Šiame 20 tūkst. gyventojų turinčiame regione pastarąją savaitę buvo patvirtinti aštuoni užsikrėtimo atvejai. Latvijos vyriausybė taip pat nusprendė, kad į šalį iš nesaugių valstybių atvykę darbo imigrantai turės du kartus testuotis dėl COVID-19. Lenkijoje per parą patvirtinti 502 užsikrėtimo atvejai ir šešios mirtys, Baltarusijoje – 115 atvejų ir penkios mirtys, Rusijoje – 5395 atvejai ir 150 mirčių.

PSO perspėjimas. Pasaulio sveikatos organizacija pareiškė, kad koronaviruso plitimas turbūt nepriklauso nuo metų laiko, ir paragino netikėti klaidingais pareiškimais, kad vasara yra saugesnė. „Atrodo, kad metų laikas neturi įtakos šio viruso plitimui“, – žurnalistams per virtualią spaudos konferenciją sakė PSO atstovė Margaret Harris.

Grįžta suvaržymai. Vėl augant susirgimų skaičiui, šalys grąžina suvaržymus:

* Graikijoje nuo trečiadienio bus privaloma dėvėti kaukes parduotuvėse, prekybos centruose ir viešajame transporte. Tačiau šalies vyriausybė taip pat nusprendė atidaryti šešis savo uostus kruiziniams laivams pirmą kartą šį turistinį sezoną. Keleivius priims Pirėjo, Rodo, Herakliono, Volo, Korfu ir Katakolo uostai.

* Ispanijos sostinėje Madride privalomas kaukių dėvėjimas įvestas visose viešose vietose, susirinkimai apriboti iki dešimties žmonių.

* Belgijoje nuo trečiadienio daugelyje vietų bus leidžiama susitikti ne daugiau kaip šešiems žmonėms.

* Vokietijos vyriausybė perspėjo gyventojus nevykti į Ispanijos Katalonijos, Aragono ir Navaros regionus ir paragino dėvėti kaukes ne tik uždarose patalpose, bet ir lauke, jei neįmanoma palaikyti pusantro metro atstumo. 

* Vietnamas sustabdė visus skrydžius, autobusų ir traukinių maršrutus į daugiau kaip milijoną gyventojų turintį Danango miestą ir iš jo, mieste nustačius kelias dešimtis koronaviruso atvejų. 

* Kinijoje naujas koronaviruso protrūkis išplito penkiuose regionuose. Antradienį Kinija pranešė per parą nustačiusi 68 naujus užsikrėtimo koronavirusu atvejus – daugiausiai nuo balandžio. Iš jų 57 buvo užfiksuoti šiaurės vakariniame Sindziango regione. Per protrūkį testai buvo atlikti milijonams šio regiono gyventojų, o sostinėje Urumči paskelbtas griežtas karantinas.

Ispanų nuogąstavimai. Turizmo sektorių bandanti gelbėti Ispanijos vyriausybė paskelbė pareiškimą, kad šalis tebėra saugi turistams, nepaisant nerimą keliančio fakto, kad kai kuriose jos dalyse pastarosiomis savaitėmis padaugėjo koronavirusinės infekcijos COVID-19 atvejų. „Norime nusiųsti aiškią žinutę dėl pasitikėjimo mūsų šalimi... Esame saugi vieta, pasiruošusi ir sustiprinusi save kovai su virusu ir bet kokiais protrūkiais“, – sakė Vyriausybės atstovė po ministrų kabineto pasitarimo. 

Raginimai bankams. Europos Centrinis Bankas paragino bankus atsisakyti dividendų ir premijų mokėjimo iki 2021 metų sausio 1 dienos, kad būtų užtikrinta, jog jie turės pakankamai atsargų išgyventi koronaviruso pandemijos sukeltą ekonomikos audrą.

Įtampa dėl Honkongo. Kinija paskelbė, kad stabdomos Honkongo sutartys dėl ekstradicijos su Kanada, Australija ir Jungtine Karalyste. Šis žingsnis buvo atliktas atsakant į analogiškus tų šalių sprendimus.

Nuosprendis Malaizijoje. Malaizijos buvęs premjeras Najibas Razakas buvo pripažintas kaltu dėl lėšų grobstymo iš valstybinio investicijų fondo 1MDB. Buvusiam vyriausybės vadovui Kvala Lumpūro Aukštasis Teismas skyrė 12 metų laisvės atėmimo bausmę ir 210 mln. ringitų (42 mln. eurų) baudą.

Šiaurės Korėja. Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas pareiškė, kad Pchenjano turimi branduoliniai ginklai garantuoja šalies saugumą. Šis pareiškimas buvo nauja žinia, kad izoliuota valstybė neketina išsižadėti savo branduolinio arsenalo. Kim Jong Unas kalbėjo per veteranų konferenciją, minint Korėjos karą užbaigusių paliaubų 67-ąsias metines, nurodė Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

Venecijos festivalis. Venecijos kino festivalis šiemet pasiūlys eklektišką programą, o ypač daug dėmesio skirs itališkiems filmams, pranešė organizatoriai. Dėl pagrindinio Venecijos kino festivalio prizo – „Auksinio liūto“ – rugsėjo 2-12 dienomis varžysis aštuoniolika filmų. „Kino neužliejo pandemijos cunamis, jis išlieka pavydėtinai gyvybingas“, – sakė festivalio direktorius Alberto Barbera. Jo teigimu, dėl apribojimų festivalyje nebus kai kurių įspūdingų pavadinimų, tačiau „festivalio širdis išsaugota“.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, liepos 28 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode