Sprogimas

Lietuva sieks įsigyti vakcinų nuo koronaviruso 70 proc. populiacijos

Vyriausybė nusprendė, kad Lietuva sieks įsigyti vakcinų nuo koronaviruso 70 proc. šalies populiacijos.

Lietuva vakcinas planuoja pirkti drauge su kitomis Europos Sąjungos šalimis.

„Lietuvos nieks neriboja, sprendžiame patys. Valstybių praktika yra įvairi. Nuo 20 iki 100 procentų populiacijos. Mūsų siūlymai yra orientuoti į 70 procentų populiacijos vakcinų įsigijimą, nes ta riba yra formuojanti kolektyvinį imunitetą“, – Vyriausybės pasitarime sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos vadovas Gytis Andrulionis.

Anot jo, dalis apmokėjimo už vakcinas būtų vykdoma iš ES „Skubios paramos priemonės“ mechanizmo.

„Jame yra 2,7 mlrd. eurų, bet faktas, kad ženkli suma gali būti reikalinga ir iš nacionalinio biudžeto. Ta suma gali siekti ir daugiau kaip 50 mln. eurų“, – teigė G. Andrulionis.

Sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis teisingumo ministras Elvinas Jankevičius teigė, kad tokio kiekio vakcinų Lietuvai „turėtų užtekti“.

„Kaimynės šalys užsakinėja panašų ar mažesnį kiekį“, – kalbėjo jis.

Be to, Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio siūlymu įtrauktas protokolinis pavedimas Sveikatos apsaugos ministerijai, jog ministras savo įsakymų turi numatyti ligos kodus, pagal kuriuos pirmiausia nuo koronaviruso būtų skiepijami rizikos grupėse esantys žmonės.

Anot Vyriausybės, Lietuva ir Europos Komisija (EK) šių metų birželio 18 dieną pasirašė susitarimą, kuriuo Komisijai suteikiami įgaliojimai valstybių vardu, dalyvaujant valstybėms narėms, su vakcinų gamintojais sudaryti išankstinę jų pirkimo sutartį.

Šį susitarimą pasirašė visos ES valstybės narės ir įsipareigojo atskirai derybų su gamintojais nevykdyti ir nekonkuruoti tarpusavyje.

Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, klinikinių bandymų stadijoje šiuo metu yra daugiau nei 20 potencialių vakcinų nuo COVID-19.

Vilnius, liepos 29 d. (BNS).

Budas.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode