Sprogimas

Svarbiausi savaitgalio įvykiai

 Svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalga:

 

Viruso plitimas. Savaitgalį Lietuvoje patvirtinti 35 nauji koronaviruso atvejai. Šeštadienį pranešta apie 18 naujų užsikrėtimų, sekmadienį – apie 17. Dešimt atvejų nustatyti Kauno apskrityje, po aštuonis – Utenos ir Vilniaus, šeši – Panevėžio, du Šiaulių ir vienas – Telšių apskrityje. Fiksuota dešimt įvežtinių atvejų. „Situacija sudėtingėja, šitos tendencijos pastebimos visoje Europoje“, – šeštadienį perspėjo prezidentas Gitanas Nausėda.

Kaukių dėvėjimas. Savaitgalį Lietuvoje įsigaliojus reikalavimui uždarose viešose vietose dėvėti kaukes, policija šeštadienį nubaudė 23 žmones dėl šio reikalavimo nepaisymo. Didžiųjų prekybos tinklų atstovai sako, kad dauguma pirkėjų paisė naujos tvarkos, didelių incidentų nebuvo, o kaukių pardavimai kai kur išaugo kelis kartus. 

Reitingas. Tarptautinė kredito reitingų agentūra „Fitch Ratings“ nusprendė nesumažinti Lietuvos skolinimosi reitingo – ji patvirtino šių metų sausį Lietuvai suteiktą A ilgalaikio skolinimosi reitingą ir paliko stabilią perspektyvą. Finansų ministras Vilius Šapoka sako, kad šiuo sprendimu sustiprintas Lietuvos kaip patikimos ir atsakingos valstybės įvaizdis, tačiau siekiant išlaikyti aukštas pozicijas būtina „parengti saugų biudžetą bei kuo greičiau pakeisti skolos trajektoriją ir grąžinti ją į mažėjimo tendenciją“.

Diskusijos dėl Astravo. Ariogaloje susirinkę tremtiniai ir politiniai kaliniai paragino Lietuvos valdžią siekti, kad elektra iš Astravo atominės jėgainės nepatektų į Europos Sąjungos rinką. Sąskrydyje apsilankęs G. Nausėda teigė, kad šiuo klausimu aktyviai siekia ES institucijų paramos ir tęsia intensyvisa derybas su Latvija ir Estija. Lietuvos vadovas taip pat išsakė lūkestį, kad „bundanti Baltarusijos pilietinė bendruomenė taip pat turės ką pasakyti šiuo klausimu“.

Futbolo vadovybė. Lietuvos futbolo federacijos prezidentu triuškinama persvara dar vienai kadencijai perrinktas Tomas Danilevičius. Federacijos konferencijoje už T. Danilevičių šeštadienį balsavo 71 delegatas, o už jo konkurentą Vilniaus regiono futbolo sąjungos prezidentą Paulių Malžinską – šeši delegatai.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje savaitgalį pranešta apie 12 naujų atvejų – septynis šeštadienį ir penkis sekmadienį, Estijoje susirgo 21 žmogus – 13 atvejų patvirtinta šeštadienį, aštuoni sekmadienį. Baltarusija šeštadienį pranešė apie 138 naujus atvejus, sekmadienį – 121. Lenkijoje trečią dieną iš eilės fiksuotas rekordinis susirgimų skaičius – šeštadienį paskelbta apie 658 užsikrėtimus per vieną dieną. 

PSO perspėjimai. Pasaulio sveikatos organizacija pareiškė, kad koronaviruso pandemija veikiausiai bus ilga ir įspėjo apie „nuovargio reakciją“ dėl socialinių ir ekonominių iššūkių. „PSO toliau vertina COVID-19 pasaulinės rizikos lygį kaip labai aukštą“, – nurodė organizacija po specialaus komiteto susitikimo. PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas sakė, kad pandemijos padariniai bus jaučiami kelis dešimtmečius.

Protestas Vokietijoje. Vokietijos sostinėje Berlyne 20 tūkst. žmonių šeštadienio vakarą susirinko protestuoti prieš valdžios įvestus apribojimus dėl koronaviruso. Demonstrantai nešė plakatus su šūkiais: „Korona, netikras aliarmas“, „Esame verčiami dėvėti antsnukius“, „Natūrali gynyba, o ne skiepijimas“ ir „Nutraukite paniką dėl koronaviruso – grąžinkite pagrindines teises“. Mažesnio masto protesto akcijos surengtos ir sekmadienį. Per neramumus buvo sužeisti 45 policijos pareigūnai, sulaikyti 133 žmonės. Policija organizatorių atžvilgiu pradėjo tyrimą dėl higienos taisyklių nesilaikymo. Valdžios atstovai apkaltino organizatorius neatsakingu elgesiu. „Taip, koronaviruso metu demonstracijos turi būti įmanomos, bet ne tokios. Distancija, higienos taisyklės ir kaukės skirtos apsaugoti mus visus, turime gerbti vieni kitus“, – sakė Vokietijos sveikatos apsaugos ministras Jensas Spahnas.

Suvaržymai Melburne. Antrajame pagal dydį Australijos mieste Melburne nuo sekmadienio vakaro įvedama komendanto valanda – miesto gyventojams nurodyta artimiausias šešias savaites likti namuose nuo aštuntos valandos vakaro iki penktos valandos ryto. Miestiečiai sportuoti galės iki valandos per dieną, jie negalės nutolti daugiau kaip penkis kilometrus nuo namų, mieste uždrausti vestuvių pokyliai.

Audra Floridoje. Florida ruošiasi artėjančiam uraganui. Sinoptikai perspėja, kad atogrąžų audra „Isaias“ gali sukelti staigius potvynius.

Autoriai: Sniegė Balčiūnaitė, Vaidotas Beniušis

Vilnius, rugpjūčio 2 d. (BNS).

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode