Sprogimas

R. Karbauskis apie tyrimus dėl koronaviruso pirkimų: šitie dalykai bliūkš

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderis Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, jog teisėsaugos atliekami tyrimai dėl koronaviruso pirkimų subliūkš.

„Šiandien, kai esame situaciją suvaldę, kai turime rezervus, esame apsirūpinę visomis priemonėmis, staiga tie žmonės, kurie stebėjo apkasuose, ateina ir sako – jūs per daug darėte neskelbiamų pirkimų. Nebuvo kitos išeities ir aš tai teigiu, ir šitie dalykai bliūkš, be abejonės, aš absoliučiai įsitikinęs, kad nei ministerijose, nei Vyriausybėje niekas jokia korupcija neužsiiminėjo“, – trečiadienį interviu Žinių radijui sakė R. Karbauskis.

Šiuo metu teisėsauga vykdo tyrimus dėl reagentų ir greitųjų koronaviruso testų pirkimų, kurių bendra vertė siekia 11 mln. eurų. Įtarimai viename iš tyrimų pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei Linai Jaruševičienei.

„Jei mes žiūrėsime, kiek sykių bliuško kaltinimai, pasakykite, kokia byla, kuri nors byla, šiandien yra teisme, yra susijusi, bliuško viskas šioje situacijoje. Aš matau aiškiai politinę potekstę, nes tie žmonės, aš esu visiškai įsitikinęs, kad nei viceministrė, nei kas nors Vyriausybėje tikrai neužsiiminėjo jokiais korupciniais dalykais“, – teisėsaugos tyrimus komentavo R. Karbauskis.

„Valstiečių“ vadovas teigė, jog pandemijos įkarštyje nebuvo kitos galimybės kaip tik skubiai pirkti reagentus, apsaugos priemones neskelbiamų pirkimų būdu.

„Tie žmonės, kurie tuo momentu nepriiminėjo sprendimų, jie tiesiog sėdėjo apkasuose ir nieko nedarė, šiandien pradeda šnekėti, kad kažkas buvo daroma ne taip. Jeigu būtų buvę viešieji pirkimai skelbiami ir vykę paprasta tvarka, ir šiandien nebūtumėm gavę tų priemonių, kurias turėjom gaut. (...) Kaltinimai – kodėl vykdėte neskelbtus pirkimus, tuo momentu nebuvo galimybės jokios elgtis kitaip“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Žmonės dirbo ir naktimis, ir Vyriausybėj, ir ministerijoj, ieškodami sprendimų, visa Europa buvo be priemonių. Šveicarija, viena iš turtingiausių Europos valstybių, ir tai buvo skelbiama spaudoj, plaudavo apsaugos priemones, niekur nebuvo jokių priemonių, niekas negalėjo suplanuoti, kad tokių priemonių prireiks“, – tvirtino „valstiečių“ vadovas.

Jis teigė, jog visa situacija primena, kai „vyksta gaisras pas kaimyną, ir kaimynas sėdi už lango stebi, kaip dega kaimyno namas, o po to, kai gaisras užgesintas, jie pasiima kibirus ir sako, kad jūs neteisingai gesinot“.

Pirmadienį teisėsauga paskelbė, kad tyrime dėl greitųjų testų įtarimai piktnaudžiavimu tarnyba ir įgaliojimų viršijimu pareikšti sveikatos apsaugos viceministrei L. Jaruševičienei. Viceministrė įteikė prašymą ją atleisti, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga jį žada tenkinti penktadienį, kai darbo dienai grįš iš atostogų.

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos teigimu, tyrime dėl 6 mln. eurų vertės greitųjų koronaviruso testų pirkimo viceministrė įtariama galimu piktnaudžiavimu tarnybine padėtimi, įgaliojimų viršijimu, kai dėl to valstybė galėjo patirti didelę žalą.

Dar vieną tyrimą dėl daugiau nei 5 mln.eurų vertės reagentų COVID-19 tyrimams atlieka Specialiųjų tyrimų tarnyba. Šiame tyrime įtarimai dėl prekybos poveikiu pareikšti Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos buvusiam vadovui Šarūnui Narbutui. Atliekant šį tyrimą taip pat apklaustas ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, viceministrė Kristina Garuolienė, Vyriausybės kancleris Algirdas Stončaitis, vicekancleris Lukas Savickas.

Abu minėtus teisėsaugos institucijų tiriamus pirkimus vykdė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija. Jos vadovas Vytautas Zimnickas prieš kelias savaites mirė. Teisėsauga yra apklaususi laikinąją laboratorijos vadovybę.

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, rugpjūčio 5 d. (BNS).

Lsveikata.lt nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode