Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje patvirtinta 13 naujų koronaviruso atvejų. Devynių žmonių užsikrėtimų aplinkybės žinomos, keturių – neaiškios. Keli nauji atvejai siejami su židiniais Nacionaliniame operos ir baleto teatre ir Kauno filharmonijoje. Po atostogų į darbą grįžęs premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad valdydama antrąją koronaviruso bangą Vyriausybė neplanuoja imtis visos ekonomikos arba atskirų sektorių stabdymo, o dėmesį skirs apsaugos priemonių tinkamam naudojimui.

Kelionės iš Lenkijos.Įsigaliojo reikalavimas iš Lenkijos atvykusiems žmonėms izoliuotis dvi savaites. „Lietuvos geležinkeliai“ sustabdė traukinių reisus maršrutu Kaunas-Balstogė-Kaunas. Į sąrašą šalių, iš kurių grįžus privaloma saviizoliacija, be Lenkijos taip pat įtraukti  Nyderlandai, Islandija, Kipras ir Turkija.

Įtampa Baltarusijoje. Baltarusijos valdžia paskelbė, kad prezidentas Aleksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai. Opozicijos kandidatė Svetlana Tichanovskaja atsisakė pripažinti šiuos rezultatus, paskelbė laikanti save rinkimų nugalėtoja ir paragino A. Lukašenką perduoti valdžią. Baltarusijos pareigūnai teigia sulaikę 3 tūkst. žmonių dėl dalyvavimo nesankcionuotose protesto akcijose. Valdžios teigimu, per susirėmimus sostinėje Minske sužeista 50 civilių ir 39 milicijos pareigūnai. A. Lukašenka pareiškė, kad opozicijos protestuotojai yra „avys“, kontroliuojamos iš Rusijos, Ukrainos, Lenkijos, Čekijos ir Jungtinės Karalystės. Opozicija pirmadienio vakarą vėl kviečia į protesto akcijas, jose žadama reikalauti paleisti politinius kalinius ir surengti naujus sąžiningus rinkimus. 

Lietuvos reakcija. Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad rinkimuose nebuvo gerbiamos piliečių teisės, žodžio ir saviraiškos laisvės. Jis paragino Baltarusijos valdžią paleisti visus taikius protestuotojus, žurnalistus, pilietinės visuomenės atstovus, sulaikytus rinkimų metu. Premjeras Saulius Skvernelis paragino Baltarusijos valdžią susilaikyti nuo jėgos prieš savo piliečius naudojimo. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad Baltarusijos prezidento rinkimai nebuvo sąžiningi, o pilietinė visuomenė parodė, jog yra subrendusi permainoms. Opoziciniai konservatoriai ir socialdemokratai paragino įvesti Europos Sąjungos sankcijas už represijas atsakingiems Baltarusijos valdžios atstovams. Vilniuje pirmadienio vakarą prie Vyriausybės rengiamas mitingas Baltarusijos opozicijai palaikyti. 

Tarptautinė reakcija. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas pasveikino A. Lukašenką su perrinkimu. Europos Komisija pasmerkė neproporcingą jėgos naudojimą prieš protestuotojus ir paragino Baltarusijos valdžią tiksliai suskaičiuoti balsus. Vokietijos vyriausybė pareiškė turinti „rimtų abejonių“ dėl rinkimų vykdymo. Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis paragino dėl Baltarusijos surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą ir paragino „solidariai palaikyti baltarusių laisvės siekį“. G. Nausėda išsakė paramą šiai iniciatyvai. 

Savarankiškai dirbantieji. Užimtumo tarnybai pradėjus priimti paraiškas savarankiškai dirbančiųjų paramai keičiant veiklą, visa tam skirta 4 mln. eurų suma „išgraibstyta“ per rekordiškai trumpą laiką – 25 minutes. Tarnyba pranešė, kad per šį laiką gauta apie 760 paraiškų už 5,09 mln. eurų. Pasak tarnybos vadovės Ingos Balnanosienės, paraiškų gavėjai buvo itin aktyvūs ir gerai pasiruošę. Keičiantieji ekonominę veiklą žmonės gali tikėtis iki 6980 eurų išmokos.

Kainų švytuoklė. Lietuvoje liepos mėnesį užfiksuota 0,3 proc. mėnesio defliacija. Kritimą daugiausia lėmė elektros energijos, drabužių ir avalynės, daržovių, šilumos energijos, gamtinių dujų kainų sumažėjimas.

Represijos Honkonge. Honkongo policija suėmė žiniasklaidos magnatą Jimmy Lai ir atliko kratų leidyklos biuruose, remdamasi naujuoju Kinijos valdžios primestu nacionalinio saugumo įstatymu. J. Lai valdo populiarų bulvarinį dienraštį „Apple Daily“ ir aktyviai pasisako už demokratiją Honkonge bei kritikuoja Kinijos autoritarinį valdymą. Jam pateikti kaltinimai „susimokymu su užsienio jėgomis“. Šis areštas dar sustiprino nerimą dėl žiniasklaidos laisvės buvusioje britų kolonijoje, kuri grąžinta Kinijai 1997 metais. 

Paryžius. Turistų pamėgtuose Prancūzijos sostinės Paryžiaus rajonuose įsigaliojo reikalavimas dėvėti kaukes lauke. Siekiant sulėtinti koronaviruso plitimą, jas turės dėvėti visi žmonės, išskyrus vaikus iki dešimties metų.

Chaosas Libane. Dėl pražūtingo sprogimo atsistatydinus keturiems ministrams ir tęsiantis pasipiktinusių gyventojų demonstracijoms, Libano vyriausybė atsidūrė ant žlugimo slenksčio. Rugpjūčio 4 dieną įvykęs sprogimas pražudė daugiau kaip pusantro šimto žmonių. Valdžios kritikai sako, kad katastrofa įvyko dėl vyriausybės aplaidumo.

Derybos Afganistane. Talibanas pareiškė esąs pasiruošęs per savaitę pradėti taikos derybas su Afganistano vyriausybe, užbaigus daug ginčų kėlusį apsikeitimą belaisviais. Viliamasi, kad Afganistano valdžios ir talibų taikos derybos gali užbaigti beveik du dešimtmečius trunkantį karą, per kurį žuvo dešimtys tūkstančių žmonių.

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, rugpjūčio 10 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode