Sprogimas

Svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje patvirtinta 18 naujų užsikrėtimo koronavirus atvejų, keturi iš jų – Kauno senamiestyje veikiančios renginių erdvės „Adform kiemelis“ darbuotojams, jame dėl protrūkio atšaukiami renginiai. Apie naujus atvejus taip pat pranešta Kauno filharmonijoje, Vilniaus operos ir baleto teatre, virusas nustatytas baro „Bardakas“ Vilniuje lankytojui, radijo stoties „Power Hit Radio“ darbuotojui, „Eurovaistinės“ vaistininkei Kauno rajone Ringauduose. Lietuvoje pradėtas populiacijos tyrimas, aiškinantis, kiek žmonių galėjo prasirgti koronavirusu – ištirti pirmieji keliasdešimt žmonių iš planuojamų 6,5 tūkst.

S. Cichanouskaja Lietuvoje. Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienio paryčiais atvyko į Lietuvą pas savo vaikus. „Neduok Dieve atsidurti prieš tokį pasirinkimą, koks iškilo man“, – sakė ji trumpame vaizdo įraše. Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad moteris buvo priversta palikti savo šalį dėl patirto spaudimo. Baltarusijos policija antradienio naktį prieš demonstrantus naudojo gumines kulkas, kurtinamąsias granatas ir ašarines dujas, demonstrantai atsakė akmenimis ir pirotechniniais užtaisais, statė barikadas. Minskas skelbia, kad per protestus žuvo vienas žmogus, sulaikyta per 2 tūkst. asmenų. Lietuvos vadovai sako, kad ES turi svarstyti galimybę įvesti sankcijas Baltarusijos valdžios atstovams, kurie yra atsakingi už rinkimų klastojimą ir jėgos naudojimą prieš protestuotojus. Vyriausybė teigia esanti paruošusi priemonių planą, jeigu padaugėtų Baltarusijos piliečių, prašančių prieglobsčio Lietuvoje.

Virusas kaimynystėje. Latvijoje per praėjusią parą patvirtinti trys nauji užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejai, Estijoje – devyni, Lenkijoje – 551 naujas atvejis, mirė 12 užsikrėtusių, Ukrainoje – 1 158 nauji atvejai, mirė 29 užsikrėtusieji. Rusijoje registruoti 4 945 nauji atvejai – šis prieaugis yra mažiausias šalyje nuo balandžio 23 dienos, mirė 130 žmonių.

Virusas pasaulyje. Pasaulyje jau patvirtinta per 20 mln. užsikrėtimo koronavirusine infekcija COVID-19 atvejų, jis nusinešė daugiau kaip 733 tūkst. gyvybių.

Rusiška vakcina. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė, kad šalis registravo pirmąją vakciną nuo naujojo koronaviruso. Valstybės vadovas pridūrė, kad naujieji skiepai buvo išbandyti su viena iš jo dukterų. Kai kurie ekspertai įspėja, kad skubėjimas kuo greičiau sukurti vakciną gali atnešti žalos.

Įtampa Libane. Tęsiantis protestams po praėjusią savaitę įvykusio milžiniško sprogimo Beiruto uoste, Libano premjeras Hassanas Diabas paskelbė apie vyriausybės atsistatydinimą. Vieni tai laiko protestų judėjimo, pernai jau privertusio atsistatydinti ankstesnę vyriausybę, pergale. Kiti perspėja, kad, atsižvelgus į Libano religinių grupių ir šeimos klanų galią, netrukus į valdžią gali sugrįžti tie patys seni veidai. Lietuvos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad per Raudonąjį Kryžių skirs 50 tūkst. eurų paramą nukentėjusiems nuo sprogimo Beirute.

Šaudymo incidentas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas buvo priverstas skubiai palikti spaudos konferenciją Baltuosiuose rūmuose, nes netoliese jų apsaugos pareigūnas susidūrė su ginkluotu vyru – jis buvo pareigūno pašautas ir nugabentas į ligoninę. Po kelių minučių prezidentas atnaujino spaudos konferenciją.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

Vilnius, rugpjūčio 11 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode