Sprogimas

Lietuva sieks, kad ES įvestų sankcijas Baltarusijai – L. Linkevičius

Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga (ES) įvestų sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Ministras pranešė, kad šis klausimas bus keliamas penktadienį šaukiamame neeiliniame ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje.

„Pirmiausia siekiame suformuoti bendrą europinę poziciją, apie tai kalbamės su kolegomis. Neseniai pavyko įtikinti vieniems kitus ir ES užsienio politikos vadovybę, jau patvirtinta, kad penktadienį video būdu vyks neeilinis Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriame vienas iš  klusimų bus Baltarusija“, – penktadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.

„Mes paprastai labai kūrybingi pasmerkti, ypatingai pasmerkti ir taip toliau, bet tai darosi nebelabai įtikinama ir turėtų būti kažkokių pasekmių, tuo labiau, kad visi sutinka, kad reiktų peržiūrėti santykius su Baltarusija ir turi būti tam tikrų svertų, atsakomybių suformuluota“, – teigė L. Linkevičius.

Anot jo, sankcijos galėtų būti taikomos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei smurtą prieš protestuotojus.

„Jei kalbame apie segmentus, asmenis, kurie atsakingi už įvykius, išskirčiau  dvi sritis: viena yra suklastoti rinkimai, kita yra jėgos naudojimas prieš civilius, kuris niekaip nesibaigia, nenutrūksta, jei jūs sekat  įvykius, matot, kad tai vyksta beatodairiškai, be priežasties, todėl, mano įsitikinimu, tai ir turėtų būti mūsų dėmesio centre“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Anot ministro, tuo atveju, jei nepavyktų sutarti dėl bendrų Europos Sąjungos sankcijų, Lietuva inicijuos nacionalines.

„Jei nepavyks, mes inicijuosim nacionalines“, – pažymėjo L. Linkevičius, – „Bet nuoseklumas yra siekti europinio sprendimo, keik tai įmanoma, o kas neįmanoma, kaip paprastai darome, imamės kažkokių nacionalinių priemonių“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas trečiadienį sakė, kad Lietuva svarsto Baltarusijai įvesti individualias nacionalines sankcijas.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Baltarusijoje netrukus kilo protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą. 

Autorė Milena Andrukaitytė

Vilnius, rugpjūčio 12 d. (BNS).

http://za.mfa.lt/ nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode