Sprogimas

Svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą patvirtintas 21 naujas koronaviruso atvejis. Po kontakto su sergančiaisiais Lietuvoje užsikrėtė devyni žmonės, šeši atvejai įvežtiniai, šešių asmenų užsikrėtimo aplinkybės neaiškios. 

Situacija Baltarusijoje:

* Prieš prezidento rinkimų rezultatų klastojimą ir policijos smurtą protestuojantys tūkstančiai baltarusių nuo ryto Minske antrą dieną formuoja „solidarumo grandines“, surengti mitingai automobilių pramonės įmonėje „BelAZ“, farmacijos įmonėje „Belmedpreparatai“, keraminių plytelių gamykloje „Keramin“, iš darbo išėjo keli Baltarusijos valstybinės žiniasklaidos žurnalistai. Baltarusijos valdžia paskelbė, kad trečiadienį buvo sulaikyta 700 protestuotojų, bendras areštų skaičius pasiekė 6700. Per neramumus iki šiol žuvo du žmonės – pirmasis vyras per sprogimą žuvo gatvėje, antrasis mirė būdamas suėmime. „Baltarusiams svarbu rasti naujas protesto formas, kurios leistų sukurti ilgalaikį spaudimą režimui, nes panašu, kad prievarta kol kas atsilaiko“, – BNS sako politologas Laurynas Jonavičius.

* Nobelio literatūros premijos laureatė baltarusių rašytoja Sviatlana Aleksijevič paragino Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką taikiai atsistatydinti ir pasmerkė milicijos smurtą prieš demonstrantus. „Pasitraukite, kol dar nėra per vėlu, kol neįstūmėte liaudies į baisią bedugnę, į pilietinio karo bedugnę“, – radijo interviu į A. Lukašenką kreipėsi S. Aleksijevič, pirmąkart viešai reaguodama į protestus.

* Prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su nevyriausybinių organizacijų, dirbančių su baltarusių pilietine visuomene, atstovais, ir pažadėjo jiems valstybės paramą. Prezidentūra pranešė, kad G. Nausėdos krizės sureguliavimo planas Baltarusijoje įkurti „nacionalinę tarybą“ iš valdžios ir pilietinės visuomenės atstovų diplomatiniais kanalais perduotas Minskui, laukiama jo reakcijos. 

* Lietuvos žiniasklaidos priemonių redaktoriai išsakė solidarumą su Baltarusijoje persekiojamais žurnalistais ir pasiūlė paramą nepriklausomai žiniasklaidai Baltarusijoje. Baltarusijos žurnalistų asociacijos duomenimis, nuo sekmadienio Baltarusijoje buvo sulaikyti 64 žurnalistai.

* Opoziciniai konservatoriai paragino Lietuvos vyriausybę suteikti gydymą ir reabilitacinę pagalbą nuo Minsko represijų nukentėjusiems baltarusiams. Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė pavadino A. Lukašenką „diktatoriumi kruvinomis rankomis“, kuris „nebeturi ateities Baltarusijos žemėje“.

Išmokos žemdirbiams. Prezidentūra paskelbė, kad G. Nausėda su žemės ūkio ministru Andriumi Palioniu sutarė, jog nuo 2022 metų bus nustatyta 100 tūkst. maksimali tiesioginių išmokų ūkininkams riba. Vis dėlto galutinį sprendimą turbūt priims jau naujoji Vyriausybė. Išmokų lubų šalininkai sako, kad jos stiprins socialinį teisingumą ir padės smulkiesiems ūkininkams. Stambiosios bendrovės tokią iniciatyvą vadina nepagrįsta diskriminacija.

„Hezbollah“ pasmerkimas. Lietuvos Vyriausybė paskelbė Irano remiamą sukarintą musulmonų šiitų judėjimą „Hezbollah“ teroristine organizacija ir uždraudė į šalį atvykti su ja siejamiems asmenims. Izraelis padėkojo už šį sprendimą, jį palankiai taip pat turėtų įvertinti JAV administracija ir žydų organizacijos. 

Liūdna riba. Patvirtintų koronaviruso aukų skaičius pasaulyje viršijo 750 tūkst. Daugiausia mirčių patvirtinta JAV (166 tūkst.), Brazilijoje (104 tūkst.), Meksikoje (54 tūkst.) ir Indijoje (47 tūkst.). 

Rinkimų karštinė. JAV demokratai Joe Bidenas ir Kamala Harris paskelbė pradedantys bendrą kampaniją, siekiant laimėti prezidento rinkimus. Naujoji kandidatė į viceprezidento postą K. Harris pareiškė, kad amerikiečiai „šaukiasi lyderystės“ įveikti trilypę krizę – pandemiją, rasinį neteisingumą ir ekonomikos nuosmukį. Perrinkimo siekiantis respublikonas Donaldas Trumpas ją pavadino radikalios kairės atstove, kuri socializuos mediciną ir konfiskuos amerikiečių ginklus. 

Atakos Gazoje. Izraelio kariuomenė sudavė naujus karinius smūgius islamistų judėjimo „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože, atsakydama į padegamuosius balionus, leidžiamus iš palestiniečių anklavo. Nuo 2008 metų „Hamas“ ir Izraelis kariavo tris kartus.

Rusiška vakcina. Pasaulio sveikatos organizacija pranešė, kad sieks įvertinti Rusijos sukurtos vakcinos nuo COVID-19 klinikinius tyrimus. Prezidentas Vladimiras Putinas antradienį paskelbė, kad Rusija pirmoji pasaulyje sukūrė tokią vakciną, nors galutiniai bandymai su daugiau nei 2 tūkst. žmonių turėtų prasidėti tik trečiadienį. PSO duomenimis, su žmonėmis šiuo metu aktyviai išbandoma 28 iš daugiau nei 150 potencialių vakcinų, o tik šešios iš jų pasiekė trečiąją fazę – paskutinį etapą, kai preparatai išbandomi su didelėmis žmonių grupėmis. Gamalėjos tyrimų instituto ir Gynybos ministerijos sukurta Rusijos vakcina yra viena iš 28 tokių preparatų, pasiekusių klinikinio vertinimo etapą, tačiau PSO priskiria ją tik pradinei vystymo stadijai.

Įtampa Viduržemio jūroje. Prancūzija pažadėjo sustiprinti karines pajėgas Viduržemio jūros rytuose. Regione smarkiai padidėjo įtampa dėl Turkijos vykdomo energetikos išteklių telkinių žvalgymo vandenyse, kuriuos Graikija laiko savais. Graikų vyriausybė padėkojo Prancūzijos prezidentui už šį sprendimą. 

Autorius Vaidotas Beniušis

Vilnius, rugpjūčio 13 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode