Parama dėkojame




Svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Viruso plitimas. Per parą Lietuvoje nustatyti 23 nauji koronaviruso atvejai. Devyni iš jų siejami su žinomais koronaviruso protrūkiais, septyni žmonės užsikrėtė po kontakto su sirgusiaisiais, penkių asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra žinomos. Taip pat nustatyti du įvežtiniai atvejai. Koronavirusą nustačius laiškininkui, uždarytas Kauno rajone esantis Babtų pašto skyrius.

Apribojimai įstaigoms. Vyriausybė nusprendė nuo rugsėjo neriboti dalyvių skaičiaus renginiuose, tačiau bilietai turės būti parduodami tik internetu arba užtikrinama dalyvių registracija elektroniniu būdu. Taip pat dėl koronaviruso svarstoma kitą savaitę įvesti darbo laiko ribojimus klubams, peržiūrėti leidimą nedėvėti kaukių kavinėse. „Šiandien jau turime epidemiologinius rodiklius, kur drąsiai galėtumėme skelbti radikalesnes priemones, tačiau to tikrai nesinori daryti. Manome, kad vasarišką atsipalaidavimą pavyks suvaldyti tomis priemonėmis, kurios kas savaitę įvedamos“, – sakė premjeras Saulius Skvernelis. Besiplečiant su renginiu Kaune susijusiam koronaviruso židiniui taip pat svarstoma įvesti apribojimus miesto pramogų ir viešojo maitinimo sektoriui. Į Vyriausybę su siūlymu riboti darbo laiką antradienio vakarą kreipėsi Kauno miesto savivaldybė. S. Skvernelis teigia, jog savivaldybei pageidaujant, būtų galima įvesti lokalų karantiną.

Kompensacijos. Vyriausybė paskirstė apie 190 mln. eurų paramai nuo koronaviruso krizės nukentėjusiam verslui bei darbuotojams. 11 mln. eurų skiriama savivaldybėms – jos galės kompensuoti įvairias išlaidas, patirtas dėl koronaviruso.  

Pinigai už keliones. Vyriausybė siūlo iki 14 dienų sutrumpinti terminą, per kurį turistams turėtų būti grąžinami pinigai už neįvykusias keliones. Sprendimas priimtas Europos Komisijai pradėjus pažeidimo procedūrą prieš Lietuvą dėl Seimo sprendimo, numačiusio tam 90 dienų terminą. Lietuvos kelionių organizatorių atstovai sako, kad nepajėgs grąžinti pinigų per trumpesnį laiką. Galutinį sprendimą šiuo klausimus turės priimti parlamentas.

Įvykiai Baltarusijoje:

* Minsko karinėje ligoninėje mirė Breste rugpjūčio 11-ąją per protesto akciją peršautas vyras – tai trečioji žinoma ir patvirtinta protestų Baltarusijoje, kuriuos šalies saugumo pajėgos mėgino nuslopinti brutaliomis priemonėmis, auka. 

* Kandidatė į Baltarusijos prezidentus Sviatlana Cichanouskaja kreipėsi į Europos šalių vadovus ragindama nepripažinti balsavimo rezultatų ir pažadėjo, kad jos inicijuota Koordinacinė taryba paskelbs naujus rinkimus su stebėtojais iš užsienio. Tuo metu Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka atmetė Vakarų šalių siūlymus surengti derybas dėl šalyje besivystančios politinės krizės ir ragino šalis pirmiausia išsispręsti savo problemas.

* Europos Sąjunga yra „praktiškai apsisprendusi“ dėl tikslinių sankcijų Baltarusijos pareigūnams, prisidėjusiems prie rinkimų klastojimo ir represijų prieš protestuotojus, po Europos Vadovų Tarybos pranešė Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, kalbėta ir apie tai, jog nei Europos Sąjunga, nei Rusija, neturi kištis į Baltarusijos vidaus procesus. Panašią poziciją išsakė ir Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas, pareiškęs, kad baltarusiai patys turi spręsti situaciją teisinėmis priemonėmis ir dialogu.

JAV prezidento rinkimai. JAV demokratai paskelbė Joe Bideną savo kandidatu į prezidentus, jis mes iššūkį dabartiniam valstybės vadovui Donaldui Trumpui lapkričio rinkimuose.

Perversmas Malyje. Malio prezidentas Ibrahimas Boubacaras Keita paskelbė atsistatydinantis ir paleidžiantis vyriausybę bei parlamentą, nes teigė nenorintis, kad būtų pralietas kraujas. Šis jo pareiškimas pasirodė maištaujantiems kariams antradienį sulaikius I. B. Keitą ir premjerą Boubou Cisse. Europos Sąjunga pasmerkė mėginimą įvykdyti perversmą. Šio perversmo lyderiai žada pereinamąjį laikotarpį ir po jo surengti naujus rinkimus.

Sugriežtinimai Suomijoje. Suomija įvedė apribojimus atvykėliams iš beveik visų Europos Sąjungos šalių. Griežtesnės taisyklės, kuriomis siekiama sustabdyti koronaviruso plitimą, numato, kad tik žmonės, atvykstantys iš Italijos, Vengrijos, Slovakijos, Estijos ir Lietuvos, bus įleidžiami į Suomiją be papildomų suvaržymų. Tai vieni griežčiausių sienų apribojimų Europoje.

Įkaitai Nigerijoje. Nigerijos šiaurės rytuose su judėjimu „Islamo valstybė“ susiję džihadistai viename mieste paėmė šimtus įkaitų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, rugpjūčio 19 d. (BNS).

BNS nuotrauka

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode