Parama dėkojame




Sprogimas

A. Pabedinskienė: „Savivaldybės turi dėti daugiau pastangų, kad būtų panaudotos visos galimybės žmonėms suteikti paramą būstui“ (2)

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė šiandien susitikusi su Alytaus, Elektrėnų, Kauno, Kėdainių, Vilniaus, Pakruojo, Trakų merais arba jų atstovais paragino savivaldybes būti aktyvesnėmis teikiant paramą būstui nepasiturintiems žmonėms, nes šiuo metu išnaudojamos ne visos esamos galimybės.

 

„Būsto klausimas žmonėms, kurių pajamos žemos, yra labai opus ir turime dėti visas pastangas, kad žmonės sulauktų paramos. Galimybių tikrai yra. Pernai startavo nauja paramos būstui forma – būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacija, tam 2015 m. skirta 2,6 mln. eurų, tačiau panaudota tik maža dalis“, - sako ministrė A. Pabedinskienė.

Nuo pernai metų pradžios savivaldybės paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti turėjo organizuoti ir teikti vadovaudamosi nauju Paramos būstui įsigyti ar išsinuomoti įstatymu. Tačiau ne visos savivaldybės sugebėjo laiku ir tinkamai užtikrinti sklandų įstatymo įgyvendinimą.

Pirmiausia savivaldybės privalėjo per trumpą laiką pasitvirtinti savivaldybės ir socialinio būsto nuomos ir būsto nuomos ar išperkamosios būsto nuomos mokesčių dalies kompensacijų mokėjimo ir permokėtų kompensacijų grąžinimo tvarkas ir kitus įstatyme nustatytus dokumentus.  Dauguma savivaldybių tai atliko pavėluotai, t. y. tik ketvirtame ketvirtyje, kai kuriose savivaldybėse, pavyzdžiui, Jonavos rajono, šių tvarkų iki šiol nėra.

Siekiant tinkamai įgyvendinti įstatymo nuostatas, labai svarbu atnaujinti ir inventorizuoti asmenų (šeimų) laukiančių paramos būstui išsinuomoti sąrašą, kad juose liktų tik tie asmenys (šeimos), kuriems pagal įstatymo nuostatas gali būti teikiama parama, nes toks sąrašų išgryninimas sudarytų galimybę pakankamai tiksliai nustatyti paramos poreikį ir jo tenkinimui planuoti lėšas. Be to, pasikeitus įstatymo nuostatoms neliko prioritetų, eilė sąraše nustatomą pagal paramos laukimo laiką. Šie sąrašai atnaujinti taip pat ne visose savivaldybėse.

Su savivaldybių atstovais aptarta, dėl kokių priežasčių vėluoja administracinės procedūros ir dėl to žmonės vis dar neturi galimybės pasinaudoti naująja paramos forma bei kaip galima būtų spręsti didelės būsto laukiančiųjų eilės problemą.

Kaip vieną iš trukdžių žmonėms pasinaudoti nuomos kompensacija savivaldybės įvardina būstus nuomojančių žmonių nenorą legalizuoti nuomos sutartis. Todėl Socialinės apsaugos ir darbo ministerija svarstys būdus, kaip galima būtų išspręsti šį klausimą, pavyzdžiui, verslo liudijimai už minimalią kainą ir kitos mokesčių lengvatos nuomojantiems asmenims, kuriems priklauso parama būstui, ir pan. galėtų paskatinti nuomotojus išeiti iš šešėlio.

Šie ir kiti pasiūlymai bus apsvarstyti ir kaip rekomendacijos pateikti visoms savivaldybėms, taip pat ministerija laukia pasiūlymų ir iš savivaldybių. Be to, bus dalinamasi savivaldybių, kuriose sėkmingai startavo nauja paramos forma, gerąja patirtimi.

Todėl ministrė A. Pabedinskienė paragino savivaldybes nedelsiant imtis reikiamų administracinių procedūrų, kad paramos būstui teikimas įsibėgėtų.

 

SADM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode