Sprogimas

Svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Situacija dėl koronaviruso:

* Lietuvoje patvirtinti 32 nauji koronaviruso atvejai: 27 iš jų nustatyti po kontakto su jau žinomais sergančiaisiais, du atvejai – įvežtiniai, trijų asmenų užsikrėtimo aplinkybės neaiškios. Šiuo metu Lietuvoje tebeserga 1056 koronavirusu užsikrėtę asmenys – tai didžiausias iki šiol Lietuvoje registruotas vienu metu COVID-19 sergančių asmenų skaičius. Latvijoje nustatyta 11 atvejų, Estijoje – 22, Lenkijoje – 421, Ukrainoje – 2 551, Rusijoje – daugiau nei 5,2 tūkstančio.

* Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, jog saviizoliacijos laiką grįžusiems iš užsienio svarstoma trumpinti nuo esamų 14 iki 10-ies dienų. Konkrečių sprendimų dėl šios tvarkos tikimasi kitą savaitę.

* Lietuva palaikytų laisvesnę kelionių Europos Sąjungoje tvarką, numatant aukštesnius sergamumo koronavirusu rodiklius, nuo kurių būtų privaloma izoliacija. Pasak premjero, dėl to siekiant išlaikyti Baltijos šalių „kelionių burbulą“ šiuo metu tariamasi su Latvija ir Estija. Latvių premjeras Krišjanis Karinis, tuo tarpu, skeptiškai įvertino pasiūlymą saviizoliaciją taikyti tik atvykusiems iš šalių, kur sergamumo rodiklis yra virš 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o ne 16, kaip yra dabar.

* Vyriausybė nusprendė kreiptis į Valstybės gynimo tarybą dėl sprendimo, ar pirkti vakciną nuo koronaviruso. Ministro pirmininko teigimu, aukščiausiu lygiu sprendimas turi būti priimamas, nes Lietuvai arba teks rizikuoti, nes yra tik vienas gamintojas ir jau nustatyta vakcinos kaina, bet jokio patvirtinimo, kad ji bus efektyvi, arba visai nepirkti vakcinos.

Padėtis Baltarusijoje:

* Pasirodžius pranešimams, jog nežinomi asmenys bando patekti į Nobelio literatūros premijos laureatės Sviatlanos Aleksijevič butą Minske, Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos šalių diplomatai trečiadienį Minske atvyko pas ją, siekdami apsaugoti nuo galimo sulaikymo. Šiuo metu praktiškai visi Koordinacinės tarybos prezidiumo nariai yra sulaikyti arba išvaryti iš Baltarusijos. Susirūpinimą dėl S. Aleksijevič išreiškė ir prezidentas Gitanas Nausėda, ragindamas tarptautinę bendruomenę netylėti.

* Buvusio pretendento į Baltarusijos prezidentus Viktaro Babarykos štabe vykdytos kratos. Tiriant bylą dėl raginimų imtis veiksmų, keliančių pavojų nacionaliniam saugumui, sulaikyti Koordinacinės tarybos narys Maksimas Znakas ir štabo teisininkas Ilja Salejus.

* Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pareiškė neatmetantis galimybės sušaukti pirmalaikius rinkimus.  

* Po sulaikymo į Ukrainą išsiųsti Baltarusijos Koordinacinės tarybos nariai papasakojo, kad Baltarusių jėgos struktūrų atstovai patys atvežė opozicijos atstovę Maryja Kalesnikavą į pasienį su Ukraina, ji pati neketino palikti Baltarusijos. „Ją jėga įsodino į galinę sėdynę... Ji šaukė, kad niekur nevažiuos. Kai tik ji atsidūrė automobilyje ir pamatė savo pasą, ji iš karto jį paėmė ir suplėšė į daugybę mažų gabalėlių“, – pasakojo Koordinacinės tarybos atstovas spaudai Antonas Radniankovas. Skelbiama, kad M. Kalesnikava šiuo metu yra sulaikyta. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pasmerkė Baltarusijos bandymus išvaryti iš šalies opozicijos lyderius ir sakė, kad Vašingtonas svarsto tolesnes sankcijas.

FNTT tyrimas. FNTT patvirtino, jog kaip specialusis liudytojas byloje dėl greitųjų koronaviruso testų pirkimo apklaustas dar vienas premjero komandos narys – patarėjas sveikatos klausimais Jonas Kairys. Premjeras sako nematantis reikalo J. Kairiui ar Vyriausybės vicekancleriui Lukui Savickui, kuriam taip pat suteiktas šis statusas, trauktis iš užimamų pareigų. „Šitas statusas nekelia jokios reputacinės žalos – nei vienam, nei kitam asmeniui įtarimai nėra pareikšti“, – teigė premjeras.

Laboratorijos vadovas. Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos (NVSPL) vadovo konkursą laimėjo Danas Bakša – buvęs sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjas. Teisėsauga šiuo metu atlieka du ikiteisminius tyrimus dėl laboratorijos organizuotų greitųjų koronaviruso testų ir reagentų pirkimo.

Prezidento siūlymai. Prezidentas Gitanas Nausėda švietimo politikos formuotojams ir švietimo atstovams pristatė savo siūlymus ankstinti priešmokyklinį ir pradinį ugdymą, įvesti privalomą darželių lankymą socialinės rizikos šeimų vaikams. Skaičiuojama, kad jiems per šešerius metus reikėtų apie 90 mln. eurų. Premjeras S. Skvernelis mano, kad dėl šių siūlymų reikėtų spręsti jau po Seimo rinkimų.

Pensijų indeksavimas. Socialdemokratų darbo partija Seimui siūlys įstatymo pataisas, kad pensijos būtų indeksuojamos net ir esant ekonomikos nuosmukiui. Premjeras Saulius Skvernelis pareiškė, kad kitąmet pensijos bus indeksuojamos ir didinamos.

Gaisras stovykloje. Dėl kilusių gaisrų tūkstančiai migrantų pabėgo iš Graikijos Lesbo saloje esančios ir dėl COVID-19 uždarytos stovyklos. Morijos stovykloje ir aplink ją antisanitarinėmis sąlygomis gyveno maždaug 12,5 tūkst. žmonių. Pagalbą apsaugant be pastogės likusius pabėgėlius pažadėjo Europos Komisija.

Spaudimas dėl A. Navalno. Didžiojo septyneto (G-7) šalių užsienio reikalų ministrai antradienį pareikalavo Rusijos greitai surasti ir patraukti atsakomybėn asmenis, atsakingus už opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno apnuodijimą. Prancūzija pranešė dėl A. Navalno apnuodijimo atidėjusi kitą savaitę Paryžiuje turėjusį įvykti šios šalies ir Rusijos užsienio ir gynybos ministrų susitikimą. Maskva savo ruožtu pareiškė, kad „dezinformacijos kampanija“ dėl A. Navalno apnuodijimo yra naudojama naujoms sankcijoms Rusijai propaguoti.

Stabdomi vakcinos bandymai. Farmacijos bendrovė „AstraZeneca“ savanoriškai laikinai sustabdė vakcinos nuo COVID-19 klinikinius atsitiktinių imčių bandymus, nes vienam savanoriui pasireiškė negalavimai. „AstraZeneca“ yra tarp devynių bendrovių, šiuo metu vykdančių paskutinį kuriamų vakcinų bandymų etapą. Europos Komisija tuo tarpu paskelbė susitarusi jau su šešta farmacijos bendrove „BioNTech-Pfizer“ dėl 200 mln. dozių perspektyvios vakcinos nuo koronaviruso įsigijimo.

„CO2 siena“. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'as Michelis pareiškė, jog Europos Sąjunga atsitvers „CO2 siena“ ir patobulins anglies dioksido emisijos reguliavimo mechanizmą, kad apsisaugotų nuo užsienio gamintojų, nesilaikančių aukštų aplinkosaugos standartų, konkurencijos.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, rugsėjo 9 d. (BNS).

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode