Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 36 nauji koronaviruso atvejai, 17 iš jų siejami su židiniais, 10 žmonių užsikrėtė po kontakto su žinomu sergančiuoju, šešių užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, trys atvejai yra įvežtiniai. Koronavirusas nustatytas dviem Raseinių policijos komisariato pareigūnams, šeši jų kolegos yra saviizoliacijoje. Latvijoje nustatyti penki nauji atvejai, Estijoje – 15, Lenkijoje – 506, Rusijoje – per 5,3 tūkst.

* Šalyje fiksuojamas aukščiausias iki šiol sergamumas koronavirusu, tačiau vyrauja lengva ligos forma, teigia sveikatos priežiūros specialistai. „Šiuo metu žmonės serga labai lengvomis formomis ir absoliuti dauguma jų gydoma ne stacionarinėse sveikatos priežiūros įstaigose, bet ambulatoriškai“, – sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė.

* Koronavirusas iš viso nustatytas 21-oje ugdymo įstaigoje ir dėl to izoliuota 318 žmonių. Serga 18 moksleivių ir septyni ugdymo įstaigų darbuotojai, iš kurių trys yra mokytojai. „Noriu paraginti nepanikuoti, tam ugdymo įstaigos turėjo pasirengti tvarkas, kad galėtų atskirti srautus ir jos tam ir reikalingos, kad nereikėtų į nuotolinį mokymąsi išvaryti visos ugdymo įstaigos, kad vaikai turėtų galimybe gauti kontaktines pamokas“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

* Lietuva siūlo Latvijai ir Estijai kelti kartelę vadinamame Baltijos burbule, kai atvykstantiems dėl koronaviruso paplitimo šalyje reikalinga saviizoliacija. Lietuva siūlo, kad 16 atvejų per dvi savaites šimtui tūkstančių gyventojų kartelė būtų pakelta iki 25 atvejų.

* Ministras leido organizuoti masinius tyrimus greitaisiais koronaviruso testais statutiniams pareigūnams, tarp jų Vadovybės apsaugos tarnybos, valstybės tarnautojams Vyriausybės kanceliarijoje, Žemės ūkio ministerijoje ir pavaldžiose įstaigose. A. Veryga teigė, kad dėl galimybės atlikti tyrimus kreipėsi pačios įstaigos, tai gali daryti ir kitos.

Padėtis Baltarusijoje:

* Baltarusijos opozicijos Koordinacinės tarybos prezidiumo narė Maryja Kalesnikava parašė pareiškimą Baltarusijos Tyrimų komitetui su prašymu iškelti bylas ją sulaikiusiems jėgos struktūrų pareigūnams, kurie esą grasino ją nužudyti ir įkalinti ilgam laikui. „Buvo pareikšta, kad man savanoriškai nepalikus Baltarusijos Respublikos teritorijos, aš vis tiek būsiu išvežta: gyva ar dalimis“, – nurodoma jos pareiškime. 

* Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pristatė naują generalinį prokurorą Andrejų Švedą. Jis pabrėžė valdžios neatiduosiantis ir paragino „žmones su antpečiais“ jo neišduoti.

* Baltarusijoje trečiadienį per nesankcionuotas protesto akcijas buvo sulaikyti iš viso 37 žmonės, pranešė šalies Vidaus reikalų ministerija. 

* Rusijos Valstybės Dūmos Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis pareiškė, kad Lietuvos Seimo priimta rezoliucija, kuria tarptautinė bendruomenė raginama reaguoti į įvykius Baltarusijoje ir užkirsti kelią Rusijai lemti šios šalies politikos kryptį, yra kišimasis į Baltarusijos vidaus reikalus.

Paskutinė šio Seimo sesija. Prasidėjo paskutinė šios kadencijos Seimo sesija: jos pradžios proga tiek Seimo pirmininkas, tiek prezidentas ragino parlamentarus neįsitraukti į rinkimines kovas. „Mėnuo, ar du, yra didelis laiko tarpas, kai kalbame apie pokyčių siekiančios valstybės gyvenimą. Mes negalime jo prarasti rinkimų batalijose“, – savo sveikinime teigė prezidentas Gitanas Nausėda. Spalį vyksiančiuose Seimo rinkimuose kandidatuoja 95 proc. dabartinių parlamentarų.

Kandidatų sąrašai. Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino kandidatų rinkimuose sąrašus. Dėl 141 mandato varžysis 1755 kandidatai, informacija apie juos bus skelbiama penktadienį.

Savižudybių kreivė. Nuo 2013-ųjų stebima savižudybių mažėjimo kreivė Lietuvoje nepakito ir per koronaviruso pandemijos taikytus karantino suvaržymus, tačiau psichologai įspėja, kad pandemijos pasekmės žmonių psichologinei būsenai gali atsiskleisti ir vėliau.

Prancūzijos prezidento vizitas. BNS šaltinių duomenimis, Lietuvoje rugsėjo 28-29 dienomis lankysis Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Apsauga A. Navalnui. Berlyno policija stiprina Rusijos opozicijos veikėjo Aleksejaus Navalno, čia gydomo po įtariamo apnuodijimo, apsaugą. Vietos žiniasklaida skelbia, kad jo būklė gerėja. JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pareiškė, jog yra didelė tikimybė, kad nuodyti A. Navalną nurodė aukšto rango pareigūnai Maskvoje. Tuo tarpu Kremlius teigia, kad kelti baudžiamąją bylą dėl opozicionieriaus nuodijimo nėra teisinio pagrindo, nes rusų specialistų testai parodė nebuvus jokių nuodingų medžiagų bei kategoriškai neigia kokias nors Rusijos oficialių atstovų sąsajas su įvykiu.

Mirtys nuo koronaviruso. Mirties nuo naujojo koronaviruso atvejų skaičius pasaulyje viršijo 900 tūkstančių. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pripažino, kad prasidėjus pandemijai stengėsi kiek galėdamas menkinti COVID-19 grėsmę. „Man vis dar patinka ją menkinti, nes nenoriu kelti panikos“, – įrašytame pokalbyje sakė D. Trumpas.

JAV miškų gaisrai. JAV vakaruose tęsiasi kova su milžiniškais gaisrais: jie sunaikino šimtus namų, įskaitant ištisas gyvenvietes, žuvo mažiausiai šeši žmonės, tarp jų – vienerių metų berniukas. Manoma, kad aukų daugės.

Gaisras Beirute. Nuo milžiniško sprogimo praėjusį mėnesį nukentėjusiame Beiruto uoste kilo didelis gaisras. Libano sostinėje matyti į dangų kylantys juodi dūmai, turimais duomenimis dega sandėlis su variklio alyva ir padangomis.

Gamtos naikinimas. Pasaulio žinduolių, paukščių ir žuvų populiacijos per mažiau nei 50 metų dėl per didelio vartojimo sumažėjo daugiau kaip dviem trečdaliais, dėl žmogaus veiklos smarkiai degradavo trys ketvirtadaliai visos sausumos ir 40 proc. visų vandenynų, o vis spartėjantis gamtos naikinimas tikriausiai turės neapsakomų pasekmių mūsų sveikatai ir pragyvenimo šaltiniams, skelbiama Pasaulio gamtos fondo (WWF) ir Londono zoologijos draugijos parengtoje ataskaitoje.

„Facebook“ duomenys. Airijos duomenų apsaugos komisija pareikalavo šioje šalyje įsikūrusios „Facebook“ nutraukti Europos vartotojų duomenų perdavimą į Jungtines Valstijas. „Facebook“ gali tekti pertvarkyti savo veiklą arba bent kuriam laikui nebeteikti paslaugų europiečiams.

Palūkanų normos. Europos Centrinis Bankas paliko nepakeistas pagrindines palūkanų normas – pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir toliau sudarys 0 procentų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

Vilnius, rugsėjo 10 d. (BNS).

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode