Parama dėkojame




Sprogimas

Seimas – prieš „riebesnes“ PVM lengvatas viešbučiams, turizmui

Seimas antradienį nutarė nesvarstyti socialdemokrato Broniaus Bradausko parengtų pataisų, kuriomis jis siūlė dar didesnes pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatas viešbučiams ir turizmui.    

Pritrūko vieno balso, kad Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo pataisos būtų svarstomos: už jų perdavimą komitetas balsavo 29 Seimo nariai, prieš –  trys, o susilaikė 27 parlamentarai. Kitu balsavimu Seimas pataisas jas pateikusiam parlamentarui grąžino tobulinti. 

B. Bradauskas siūlė nuo kitų metų sausio PVM tarifą viešbučiams sumažinti dar keturiais punktais – nuo dabar galiojančių 9 proc. iki 5 proc. bei pratęsti lengvatos galiojimą iki 2023 metų, o 9 proc. tarifą pradėti taikyti turizmo paslaugoms.   

Tokias pataisas inicijavęs parlamentaras sakė, kad jų priėmimas turėtų  teigiamą įtaką turizmo sektoriaus plėtrai, kadangi veiks kaip turizmo ir su juo susijusi viešbučių verslo atsigavimą po ekonominės krizės spartinanti priemonė.  

Liberalas Simonas Gentvilas palygino Lietuvos ir Latvijos turizmo paslaugų apmokestinimą ir teigė, kad Lietuva pagal mokesčių dydį pralaimi 21:0.  

Tuo tarpu konservatorius Mykolas Majauskas suabejojo, ar siūlomos pataisos dėl PVM lengvatų turizmo paslaugoms neprieštarauja Europos Sąjungos teisei. Jis be kita ko prognozavo, kad pataisos „biudžetui brangiai kainuotų“.     

„Valstietis“ Viktoras Rinkevičius teigė, kad mažinti PVM dabar yra netinkamas metas. 

„Einame ne tuo keliu, nes dabar ne tas momentas, kad mokesčių mažinimas tokiu laikotarpiu išgelbės (turizmo – BNS) sektorių, reikia ieškoti geresnių ir efektyvesnių būdų“, – teigė parlamentaras. 

Dabar įstatymas numato, kad lengvatinis 9 proc. PVM tarifas taikomas tik už teikiamas apgyvendinimo paslaugas. Jis numatytas iki 2022 metų pabaigos. 

Turizmo paslaugoms taikomas standartinis 21 proc. PVM tarifas.   

Autorė Sniegė Balčiūnaitė

Vilnius, rugsėjo 15 d. (BNS). 

eimin.lrv.lt nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode