Sprogimas

Didesnė dalis lietuvių remia valdžios reakciją į įvykius Baltarusijoje

Didesnė dalis Lietuvos gyventojų pritaria valdžios reakcijai į įvykius Baltarusijoje, rodo naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta visuomenės nuomonės apklausa.

Bendrovės „Vilmorus“ atliktoje apklausoje 38,5 proc. respondentų išsakė paramą Lietuvos valdžios pozicijai. 

25 proc. apklaustųjų teigė, kad Lietuvos valdžios reakcija yra per griežta Aliaksandro Lukašenkos atžvilgiu, 5,8 proc. manė, kad reakcija yra per švelni. 30,7 proc.  teigė neturintys nuomonės.

Tyrimo duomenimis, už griežtą Lietuvos poziciją A. Lukašenkos atžvilgiu dažniau pasisako didesnes pajamas gaunantys žmonės, Lietuvos valdžios veiksmus blogiau vertina bedarbiai ir mažas pajamas turintys žmonės.

„Labai apibendrintai turbūt galima sakyti, kad tie, kas mažiau patenkinti ir pasitiki savo valdžia čia, Lietuvoje, yra linkę ir mažiau pritarti jos pozicijai. Tikėtina, kad tai nesusiję su objektyviu padėties Baltarusijoje vertinimu, o labiau su savo identifikacija Lietuvos valdžios atžvilgiu“, – BNS sakė politologas Laurynas Jonavičius.

Jo teigimu, Lietuva kartu su Lenkija laikosi vienos griežčiausių pozicijų A. Lukašenkos režimo atžvilgiu, ir tai yra sena tendencija.

„Geografija, tapatybė, deklaruojama vertybinė pozicija, saugumo suvokimas ir istorinė patirtis yra svarbiausi veiksniai, lemiantys Lietuvos poziciją“, – sakė L. Jonavičius.

----------

Tikslūs tyrimo rezultatai:

Klausimas: „Ar pritariate, ar nepritariate Lietuvos valdžios reakcijai į įvykius Baltarusijoje?“

Atsakymai: pritariu 38,5%; Lietuvos valdžios reakcija per griežta A. Lukašenkos atžvilgiu 25,0 %; Lietuvos valdžios reakcija per švelni A. Lukašenkos atžvilgiu 5,8%; neturiu nuomonės 30,7%.

Rugsėjo 4–12 dienomis apklausta 1000 18 metų ir vyresnių Lietuvos gyventojų, interviu respondentų namuose 27 miestuose ir 42 kaimuose.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode