RETRO

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje koronavirusas patvirtintas 70-čiai Lietuvos gyventojų. Padaugėjo atvejų, susijusių židiniais Radviliškio ligoninėje, Vilniaus šokių studijoje „City dance“, sostinės sporto klube „Gym Plius“, Mažeikių rajono savivaldybėje. Ligoninėse dėl koronaviruso gydomi 83 žmonės. Latvijoje per parą nustatytas vienas naujas užsikrėtimo atvejis, Estijoje – 18, Lenkijoje – 748 nauji atvejai ir penkios mirtys.

* Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad nuo spalio 1 dienos bus nebeleidžiami tokie masinio susibūrimo renginiai kaip miestų ar derliaus šventės, Vyriausybė taip pat žada plėsti medikų ir pacientų testavimą ligoninėse, griežtinti pacientų lankymo taisykles.  

* Ispanijos sostinėje Madride ir jo apylinkėse dėl koronaviruso plitimo nuo pirmadienio apribotas daugiau nei milijono žmonių judėjimas. Labiausiai viruso paveiktuose rajonuose gyvenantiems žmonės leidžiama namus palikti tik vykstant į darbą, ligonines ar vežant vaikus į mokyklą, judėjimą kontroliuoja policija. 

* Dėl sparčiai plintančios koronaviruso infekcijos atsistatydino Čekijos sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas, jį pakeitė vyriausiasis epidemiologas Romanas Prymula. Čekijoje pastaruoju metu nustatoma po kelis tūkstančius naujų koronaviruso atvejų kasdien, viruso plitimas yra antras sparčiausias Europos Sąjungoje po Ispanijos. 10 mln. gyventojų turinčioje Čekijoje nuo COVID-19 mirė daugiau kaip 500 žmonių.

* Vokietijos Miuncheno miestas įvedė privalomą kaukių dėvėjimą kai kuriose populiariose miesto dalyse ir apribojo žmonių susibūrimus ik dviejų šeimų arba daugiausiai penkių žmonių.

Situacija Baltarusijoje:

* Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai Briuselyje susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja, tačiau kol kas nesutarė dėl sankcijų Aliaksandro Lukašenkos režimui. Sankcijas blokuoja Kipras, reikalaujantis, kad Europa tuo pat metu įvestų sankcijas Turkijai dėl ginčijamos dujų žvalgybos Viduržemio jūroje. Sprendimą dėl sankcijų gali priimti ketvirtadienį į Europos Vadovų Tarybą besirenkantys ES šalių lyderiai.

* Baltarusija paskelbė, kad sekmadienį milicija sulaikė daugiau kaip 400 žmonių, dalyvavusių protesto akcijose. 

* Lietuvos, Lenkijos ir Rumunijos prezidentai paskelbė bendrą pareiškimą, siūlydami ekonominės pagalbos planą demokratiškai Baltarusijai. Prezidentai siūlo, kad įvykus permainoms valdžioje baltarusiams būtų pasiūlyta laisvesnė prekyba, bevizijos režimas bei parama ekonomikos transformacijai. 

* BNS užsakymu tyrimų bendrovė „Vilmorus“ išsiaiškino Lietuvos gyventojų požiūrį į valdžios veiksmus Baltarusijos krizės akivaizdoje. 38,5 proc. apklaustųjų sakė, kad pritaria Lietuvos valdžios reakcijai į įvykius Baltarusijoje, 25 proc. apklaustųjų teigė, kad Lietuvos valdžios reakcija yra per griežta Aliaksandro Lukašenkos atžvilgiu, 5,8 proc. manė, kad reakcija yra per švelni. 30,7 proc.  teigė neturintys nuomonės.

* Pasinaudodami specialia humanitarine išimtimi, į Lietuvą jau atvyko 69 Baltarusijos piliečiai, dar keli šimtai gavo tokį leidimą, bet kol kas nekirto sienos. Politinio prieglobsčio Lietuvoje pasiprašė 18 baltarusių. 

„Ignitis“ IPO. Valstybės valdoma energetikos įmonė „Ignitis grupė“ pradėjo pradinį viešąjį akcijų siūlymą (IPO). Jo metu investuotojams siūloma įsigyti iki 27,8 proc. akcinio kapitalo. IPO kainos ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų už akciją, bendra parduodamų akcijų vertė – nuo 470,3 mln. iki 585,2 mln. eurų, o „Ignitis grupės“ rinkos kapitalizacija – nuo 1,692 mlrd. iki 2,105 mlrd. eurų. IPO galutinė siūlymo kaina paaiškės po to, kai spalio 1 dieną bus baigtas paklausos formavimas. Tikimasi, kad siūlomų vertybinių popierių įtraukimas į „Nasdaq“ Vilniaus ir Londono vertybinių popierių biržas įvyks spalio 7 dieną.

Kritika Lenkijai. Lietuvos Teisėjų taryba paskelbė atsiribojanti nuo premjero Sauliaus Skvernelio paramos Lenkijos valdžios vykdomai teismų reformai. „Pragmatinis siekis išlaikyti glaudžius valstybių bendradarbiavimo santykius negali tapti priežastimi neigti pamatines demokratijos vertybes“, – rašoma Teisėjų tarybos pareiškime. 

„Televizijos Oskarai“. Los Andžele virtualioje ceremonijoje paskelbti prestižiniai televizijos apdovanojimai „Emmy“. Juose triumfavo novatoriška komikso ekranizacija „Stebėtojų lyga“ (Watchmen), serialas apie įtakingos šeimos vidaus kovas siekiant kontroliuoti žiniasklaidos imperiją „Paveldėjimas“ (Succession) ir kanadiečių televizijos komedija „Schitt's Creek“ apie sukčių apgautą turtingą šeimą, priverstą gyventi nugyventame motelyje.

Nuosprendis Bulgarijoje. Bulgarijos teismas du vyrus už akių nuteisė kalėti iki gyvos galvos dėl 2012 metais šalies Burgaso oro uoste įvykdytos kruvinos atakos prieš turistus izraeliečius. Bulgarijos ir Izraelio valdžia dėl sprogdinimo apkaltino Libano šiitų judėjimą „Hizbollah“. Nuteistieji buvo identifikuoti kaip Libano ir Australijos pilietis Meliadas Farahas bei Libano ir Kanados pilietis Hassanas El Hajjas Hassanas. Jie iš Bulgarijos išvyko netrukus po teroro akto. 

Ginčas JAV. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareiškė, kad kandidatą pakeisti velionę Aukščiausiojo Teismo teisėją Ruth Bader Ginsburg paskelbs šios savaitės pabaigoje. Jis tikina, kad Senatas turėtų surengti dėl to balsavimą dar iki rinkimų. Prezidento oponentai demokratai sako, kad teisėją turėtų skirti lapkričio 3-osios prezidento rinkimų laimėtojams. Jie nerimauja, kad D. Trumpo kandidatas dešimtmečiams įtvirtintų Aukščiausiajame Teisme konservatyvią daugumą.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode