RETRO

Svarbiausi trečiadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nuo koronaviruso mirė du žmonės, gydyti Kauno ligoninėje. Jie buvo 80-89 metų amžiaus ir turėjo gretutinių ligų. Per parą Lietuvoje patvirtinti 73 nauji užsikrėtimo atvejai. Didžiausias naujas židinys atsirado Respublikinėje Šiaulių ligoninėje, kur patvirtinta 12 atvejų.

* Latvijoje nustatyta 12 atvejų, Estijoje – 57, Lenkijoje – 974 atvejai ir 28 mirtys. 

* Vyriausybė nusprendė, kad Lietuva dalyvaus bendrame Europos Sąjungos vakcinų nuo koronaviruso pirkime. Anot premjero Sauliaus Skvernelio, maksimali pirkimo suma Lietuvai galėtų siekti apie 125 mln. eurų. Pirkimo klausimas praeitą savaitę sukėlė politinę įtampą, kai prezidentas Gitanas Nausėda atmetė premjero prašymą dėl pirkimo sušaukti Valstybės gynimo tarybą.

Situacija Baltarusijoje:

* Aliaksandras Lukašenka per iš anksto neskelbtą ceremoniją Minske prisaikdintas prezidentu dar vienai kadencijai. Prezidentas G. Nausėda ir Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad Lietuva nepripažįsta A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu. Jei jis išliks faktiniu vadovu, Lietuvos vadovams ilgainiui gali iškilti dilema, ar priimti naujus A. Lukašenkos skiriamus ambasadorius, ar diplomatinius santykius palaikyti žemesniu lygiu. Pareiškimus dėl A. Lukašenkos nepripažinimo taip pat paskelbė Vokietija, Latvija, Estija, Slovakija ir Čekija. 

Holokausto aukos. Panerių memoriale Vilniaus pakraštyje mininti Lietuvos žydų genocido dieną pagerbtos Holokausto aukos. „Vien čia, Paneriuose, mes, Lietuvos valstybė, netekome dešimčių tūkstančių savo piliečių, kartu kūrusių nepriklausomą Lietuvos valstybę“, – ceremonijoje sakė prezidentas Gitanas Nausėda.

A. Navalno gydymas. Rusijos opozicijos veikėjas Aleksejus Navalnas išrašytas iš Berlyno ligoninės, kur jis gydytas nuo apnuodijimo. Reabilitaciją A. Navalnas ketina tęsti Vokietijoje, gydytojai tikisi, kad jis visiškai pasveiks.

Rusijos sankcijos. Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad plečia Europos Sąjungos institucijų ir šalių atstovų juodąjį sąrašą. Sąraše esantiems žmonės bus draudžiama atvykti į Rusiją. Maskva teigia, kad sąrašas plečiamas reaguojant į priešiškus ES veiksmus, tačiau daugiau detalių kol kas nepateikia. 

Migracijos politika. Europos Komisija pateikė naują pasiūlymą dėl bendros migracijos ir prieglobsčio sistemos. Naujasis paktas numato, kad didžiausią naštą patiriančioms valstybėms, tokioms kaip Italija ir Graikija, kitos šalys padėtų priimdamos dalį pabėgėlių arba suteikdamos kitokią materialinę arba logistinę pagalbą. Nenorinčios priimti pabėgėlių  šalys galėtų imtis atsakomybės už jų deportavimą – Briuselis tikisi, kad tokios nuostatos gali būti priimtinos prieš privalomą migrantų perskirstymą pasisakančioms Lenkijai ir Vengrijai.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode