Sprogimas

Pirmą kartą geriausiu buriuotoju tapo burlentininkas

Šeštadienį Vilniaus rotušėje vykusiuose iškilminguose metų buriuotojų apdovanojimuose paaiškėjo geriausi 2015 metų sezono buriuotojai. Didžiausia intriga buvo dėl geriausio buriuotojo titulo. Vos kelių taškų skirtumas lėmė, jog geriausiu buriuotoju tapo ne prestižinėse lenktynėse aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“ dalyvavęs Rokas Milevičius, o olimpietis burlentininkas Juozas Bernotas. Geriausia 2015 metų buriuotoja – Gintarė Volungevičiūtė - Scheidt.

„Šiandien sužinojau, kad laimėjau metų buriuotojų apdovanojimus. Labai nustebau ir labai džiaugiuosi. Ačiū tiems, kurie mane palaiko“, – iš savo treniruočių stovyklos Tenerifėje siuntė padėkas J. Bernotas.

Jo konkurentas metų apdovanojimuose R. Milevičius linkėjo sėkmės geriausiam buriuotojui.

Vertinimo komisijai, kurią sudarė buriuotojų žurnalo „Vėjo!3“, Lietuvos buriuotojų sąjungos atstovai ir sporto žurnalistai, išrinkti geriausią buriuotoją buvo labai sunku. „Visi kandidatai buvo skirtingų buriavimo klasių, bet labai stiprūs savo srityse. Tačiau atsižvelgiant, kad šie metai – olimpiniai ir Juozas Bernotas ne vienerius metus atkakliai siekia savo tikslo, balsavimas lėmė, jog šiais metais jis išrinktas geriausių buriuotoju“, – kalbėjo metų buriuotojų apdovanojimų vertinimo komisijos narys ir Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

J. Bernotas – stipriausias Lietuvos burlentininkas, stabiliai savo pozicijų neužleidžiantis jau keletą metų. Jis antrą kartą Lietuvai iškovojo kelialapį į olimpiadą, 2015 metais aktyviai dalyvavo varžybose ir ruošėsi olimpinėms žaidynėms Rio de Žaneire. Pagal tarptautinės buriavimo federacijos reitingus šiuo metu jis yra 16-oje vietoje, o 2015 metų birželį jis buvo pasiekęs net penktąją vietą.

Ne ką mažesnės aistros virė ir dėl metų buriuotojos titulo. Vos keli taškai lėmė, kad 2015 metų geriausia buriuotoja jau trečią kartą išrinkta Gintarė Volungevičiūtė - Scheidt. Ruošdamasi 2016 metų olimpinėms žaidynėms ji įgavo tikrai puikią sportinę formą ir yra viena iš stipriausių „Laser Radial“ klasės buriuotojų. Nors kelialapį į olimpiadą „Laser Radial“ klasėje iškovojo Viktorija Andrulytė, pasiruošimo metu G. Volungevičiūtė – Scheidt pasiekė geresnių rezultatų, todėl atstovaus Lietuvai olimpinėse žaidynėse. Vienas iš svarbesnių 2015 metų pasiekimų – pasiruošimo olimpiadai regatoje Brazilijoje sportininkė iškovojo pirmąją vietą, Pasaulio buriavimo taurėje ji iškovojo 9 vietą, ISAF pasaulio taurėje Prancūzijoje – 2 vietą. Šiuo metu pagal tarptautinės buriavimo federacijos reitingus, G. Volungevičiūtė - Scheidt yra 14 –oje vietoje.

Pačiu svarbiausiu buriavimo įvykiu išrinktas komandos „Brunel“ antros vietos pergalė lenktynėse aplink pasaulį „Volvo Ocean Race“. Pirmasis lietuvis, patekęs į aukščiausio lygio varžybas, Rokas Milevičius atėjęs atsiimti prizo džiaugėsi ir atskleidė, jog komanda „Brunel“ vėl dalyvaus 2017-2018 metų varžybose. Ar lietuvis R. Milevičius vėl dalyvaus varžybose – kol kas neaišku. Tačiau pavasarį jis tikrai vyks į pasiruošimo treniruotes.

Geriausia jaunąja buriuotoja jau antrą kartą iš eilės tampa Milda Eidukevičiūtė. Sportininkė priskiriama dar prie jaunių, tačiau jau kaip lygi su lygiais kovoja pačiose rimčiausiose Europos ir pasaulio „Laser Radial“ varžybose, Pasaulio čempionate tarp sportininkų iki 21 m. ji iškovojo aukštą 27 vietą.

Tarp vaikinų jaunuoju buriuotoju tapo Domantas Juškevičius – Lietuvos čempionas, Pasaulio ir Europos vyrų „Laser Radial“ čempionate iškovojęs aukštą 25 vietą.

Tarp pačių jauniausiųjų sportininkų „Optimist“ klasėje geriausias pagal varžybų rezultatus buvo Laurynas Ivanauskas.

Geriausiu burlentininku pripažintas Rytis Jasiūnas – šiais metais Pasaulio „Formula Windsurfing“ čempionate iškovojęs 23 vietą, Lietuvos slalomo čempionas.

Tarp jėgos aitvarų sportininkų aiškus lyderis, kaip ir pernai – Viktoras Šeputa, Pasaulio jėgos aitvarų čempionate iškovojęs 21 vietą, 11 vietą Europos jėgos aitvarų čempionate.

Metų įgula tapo jachtos „Keturi vėjai“ komanda, kuriai vadovauja Adomas Janulionis. 2015-aisiais jie dalyvavo beveik visose rimčiausiose regatose Baltijos jūroje. „Keturi vėjai“ Europos ORC čempionate užėmė 14 vietą, Latvijos buriavimo čempionate – antrąją vietą.

Geriausia regata paskelbta tarptautinė aukšto lygio regata „Rudens vėjas“, kurią organizuoja Lietuvos buriuotojų sąjunga ir Kauno buriavimo mokykla „Bangpūtys“. Joje varžėsi apie 200 dalyvių iš Estijos, Lenkijos, Rusijos, Latvijos, Baltarusijos ir Lietuvos. Tai viena iš didžiausių sportinių olimpinių klasių regatų Lietuvoje, o jos pagrindu Lietuvos pradėtos rengti ir Europos taurės varžybos.

Norėdami padrąsinti šeimas, keliautojus, organizatoriai apdovanoja ir metų buriuojančią šeimą bei įdomiausią kruizinę kelionę. 2015 metų šeima tapo Simona ir Gintautas Minelgai. Jie su mažu vaiku išplaukė iš Lietuvos savo jachta ir per tris mėnesius šeima įveikė – 2550 jūrmylių, aplankė 13 uostų ir pasiekė Tenerifę. Jų mažajai Vaivai buvo 1,2 metų, tačiau jai puikiai sekėsi atlaikyti visus kelionės išbandymus.

Renginio rėmėjas „Volfas Engelman“ metų teisėjui Viliui Tamkvaičiui įteikė simbolinį džentelmeno atributą – progines sąsagas.

Metų senjoru tapo Alvydas Kalanavičius. Kaunietis buriuoja jau daugiau nei penkiasdešimt metų. Jis buvo Lietuvos buriuotojų sąjungos jūrinio buriavimo viceprezidentas, techninės komisijos pirmininkas. Tuometinės Sovietų Sąjungos buriavimo sporto meistras, devynis kartus Lietuvos čempionas olimpinėse klasėse. Vėliau – Lietuvos jaunimo rinktinės vyriausiais treneris.

Įdomiausia 2015 metų kelione išrinkta jachtos „Launagis“ (kap. Rimtautas Rimša) kelionė iš Lietuvos iki Norvegijos.

2015 metų buriuotojų apdovanojimų nugalėtojai:

2015 metų buriuotojas Juozas Bernotas

2015 metų buriuotoja Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt 

2015 metų jaunasis buriuotojas Domantas Juškevičius

2015 metų jaunoji buriuotoja Milda Eidukevičiūtė

2015 metų įgula „Keturi vėjai“

2015  metų regata „Rudens vėjas“

2015 metų įvykis komandos „Brunel“ antros vietos pergalė „Volvo Ocean Race“

2015 metų burlentininkas Rytis Jasiūnas

2015 metų jėgos aitvarų sportininkas Viktoras Šeputa

2015 metų šeima Gintautas ir Simona Minelgai su vaikais

2015 metų teisėjas Vilius Tamkvaitis

2015 metų „optimistas“ Laurynas Ivanauskas

2015 metų senjoras Alvydas Kalanavičius

2015 metų kelionė jachta „Launagis“ Lietuva-Norvegija-Lietuva

Eglė Kasperavičiūtė
žurnalas „Vėjo!3“

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode