RETRO

Atnaujintas paveiktų šalių sąrašas ir atvykstančiųjų izoliavimo tvarka

Ministerija atkreipia dėmesį šalies gyventojų, planuojančių vykti į Italiją, Bulgariją ir Lichtenšteiną. Penktadienį, spalio 16 d., šios šalys papildė koronaviruso (COVID-19) infekcijos paveiktų šalių sąrašą, nes jose per paskutines 14 dienų sergamumo koronavirusu rodiklis yra daugiau nei 10 proc. didesnis negu Lietuvos. Tad iš šių šalių atvykusiems ar per jas keliavusiems žmonėms nuo pirmadienio bus privaloma 14 dienų izoliacija. Trečiosioms šalims taikomi papildomi kriterijai.

Lietuvos sergamumo rodiklis penktadienio, spalio 16 d. duomenimis, per paskutines 14 dienų siekia 70,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Penktadienį atnaujintame paveiktų šalių sąraše nebeliko Irano, Ekvadoro, Meksikos ir Dominikos Respublikos.

Į paveiktų šalių sąrašą įtraukiant trečiąsias šalis, atsižvelgiama į tokius papildomus kriterijus kaip testavimo apimčių rodiklis, teigiamų testų rezultatų procentas, informacijos prieinamumas, hospitalizacijos rodiklis ir įvežtinių atvejų iš konkrečios šalies į Lietuvą skaičius.

Nuo pirmadienio numatytos izoliavimosi išimtys:

  • Aukšto meistriškumo sportininkams, sporto specialistams, sporto instruktoriams, sporto medicinos personalo darbuotojams, dalyvaujantiems tarptautiniuose turnyruose, kurių organizavimui nustatytos ir patvirtintos atskiros tarptautinės taisyklės dėl koronaviruso valdymo;
  • Jūrininkams, atvykstantiems į Lietuvą iš reiso ar pamainos jūroje;
  • 2020 m. spalio 30 d. – lapkričio 2 d. Lenkijos piliečiams bei teisėtai Lenkijoje gyvenantiems žmonėms, atvykstantiems į Lietuvą ir Lietuvos piliečiams, taip pat teisėtai Lietuvoje gyvenantiems žmonėms, vykstantiems į Lenkiją lankyti artimųjų kapų. Taip pat atvykstantiems iš Lenkijos nereikia izoliuotis tais atvejais, kai keliaujama darbo, studijų, su žemės ūkio veikla ar sveikatos priežiūra susijusiais reikalais;
  • Atvykstantiems iš kaimyninių Baltijos šalių – Latvijos bei Estijos.

Primename, kad iš paveiktų ir trečiųjų šalių atvykstantiems užsieniečiams nebereikia turėti ne seniau nei 72 val. laikotarpiu iki atvykimo į Lietuvą atlikto koronaviruso testo ir gauto neigiamo atsakymo. Norint dėl nustatytų priežasčių palikti izoliavimo vietą ar sutrumpinti izoliacijos terminą – testas būtinas.

Kiekvienas oro, jūrų ar sausumos transportu reguliariais, specialiais ar užsakomaisiais reisais į Lietuvą grįžtantis ar į ją atvykstantis keliautojas turi elektroniniu būdu užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) užpildydamas anketą. Gautą registracijos patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą – keleivis turi pateikti lipdamas į lėktuvą, keltą, autobusą arba traukinį.

Tais atvejais, kai žmogus savarankiškai keliavo žemės transportu, jis privalo ne vėliau kaip per 12 valandų nuo grįžimo ar atvykimo į Lietuvą momento elektroniniu būdu užsiregistruoti NVSC.

SAM primena, kad labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Ministro įsakymą dėl paveiktų šalių sąrašo rasite ČIA.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode