Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronavirusas Lietuvoje:

* Pirmadienį nuo koronaviruso mirė trys žmonės, per parą patvirtinti 205 nauji užsikrėtimo atvejai. Ketvirtadalis iš naujų atvejų susiję su ugdymo įstaigomis. Ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 229 žmonės, 20 iš jų – reanimacijoje. COVID-19 ligoniams gydyti jau naudojama 57 proc. tam skirtų lovų, pasiekus 70 proc. bus stabdomas kai kurių planinių paslaugų teikimas.

* Vyriausybė paskelbė, kad trečiadienį visos savivaldybės bus suskirstytos į raudonąją, geltonąją ir žaliąją grupes, joms centrinė valdžia pateiks rekomendacijas, kaip kovoti su viruso plitimu. Ministras pirmininkas paragino žmones atsisakyti nebūtinų renginių. 

* Vyriausybės komitetas preliminariai nutarė didinti atlyginimus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojams ir su koronaviruso pacientais dirbantiems medikams. Galutinį sprendimą Ministrų kabinetas žada priimti trečiadienį.

* Siekiant lėtinti koronaviruso plitimą, svarstoma nuo vienos iki dviejų savaičių ilginti moksleivių atostogas, kurios prasidės spalio 26 dieną. Galutinio sprendimo dar nėra priimta. 

* Vilniaus valdžia atmetė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro raginimą trumpinti barų darbo laiką, tačiau pranešė sutarusi su pasilinksminimo įstaigomis dėl griežtesnių taisyklių laikytis atstumo ir higienos. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kritikuoja Vilniaus savivaldybę. „Esu labai labai skeptiškas, kad išgėrusių žmonių kompanijoje bus laikomasi atstumų net ir sudalinus ten kažkokiomis šokių – ne šokių zonomis“, – spaudos konferencijoje sakė A. Veryga.

Koronavirusas užsienyje:

* Belgija nuo pirmadienio keturioms savaitėms uždarė barus ir restoranus, alkoholį draudžiama parduoti nuo 20 valandos, o nuo vidurnakčio iki penktos valandos įvedama komendanto valanda.

* Italijos restoranai įpareigoti užsidaryti vidurnaktį, o barai, neturintys staliukų, 18 valandą. Žmonių skaičius prie staliukų apribotas iki šešių, merams suteikta laisvė įvesti apribojimus populiariose susibūrimo vietose, šalyje uždraustos mugės.

* Lenkijos vyriausybė paskelbė, kad nacionaliniame stadione Varšuvoje bus įrengta laikina 500 vietų ligoninė koronaviruso pacientams gydyti.

* Velsas paskelbė, kad penktadienį 18 valandą įves dviejų savaičių karantiną. Jo metu bus uždarytos būtinųjų paslaugų neteikiančios įmonės, žmonėms nurodyta likti namuose. 

* Iranas pranešė apie koronaviruso aukų rekordą – per dieną nuo COVID-19 infekcijos mirė 337 žmonės. 

* Vokietijos vyriausybė paskelbė investuojanti 500 mln. eurų pagerinti ventiliacijos sistemas viešuosiuose pastatuose, siekiant užkirsti kelią koronaviruso plitimui. 

Seimo rinkimai:

* Prasidėjo išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture. Parlamentarai renkami 68-iose apygardose. Saviizoliacijoje esantys rinkėjai pirmą kartą gali balsuoti specialiuose punktuose automobilyje.

* Kauno rotušėje balsavęs „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pareiškė, kad mažas rinkėjų aktyvumas būtų naudingas dešiniesiems. „Jeigu žmonės į rinkimus neateis, aišku, dešiniosios jėgos laimės ir diržų veržimosi politika, matyt, iš karto bus įgyvendinta“, – žurnalistams sakė R. Karbauskis. 

* Vilniaus Lukiškių aikštėje balsavusi Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė sakė tikinti, kad po rinkimų susidarys centro-dešinės valdančioji koalicija. „Tikėtina, kad centro-dešinės politinė jėga parodys iniciatyvą. Mes svarstytume galimybę prisidėti prie koalicijos. Pakeisime valdžią, kuri valdo Lietuvą per baimę ir skaldymą“, – žurnalistams sakė A. Armonaitė. 

* Vilniuje, Lukiškių aikštėje, iš anksto balsavę konservatorių kandidatai tikisi, kad per antrąjį turą pavyks laimėti mažiausiai 20 mandatų.

Neapykantos kurstymas. Prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl neapykantos kurstymo, reaguodama į buvusio Seimo pirmininko Arūno Valinsko žodžius apie Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininką europarlamentarą Valdemarą Tomaševskį. „Tomaševskis yra absoliutus kolorado vabalas, kuris, gaudamas finansavimą savo partijai iš Lietuvos valstybės biudžeto, yra antivalstybininkas. Tokius reikėtų šaudyti, šiaip jau. Po vieną į metus. Pradėti nuo jo“, – portalui delfi.lt sakė A. Valinskas. Pats A. Valinskas sako, kad jo pasisakymas buvo humoristinis ir negali būti vertinamas kaip neapykantos skatinimas.

Energijos kainos. Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas pranešė, kad elektra gyventojams kitąmet nebrangs. „Elektros energijos kaina 2021 metams turėtų išlikti tokia pati, kaip yra dabar, o gal ir nežymiai mažėti“, – interviu BNS sakė Ž. Vaičiūnas. Jo teigimu, stabili turėtų išlikti ir dujų kaina.

Reidai Prancūzijoje. Prancūzijos policija surengė reidus dešimčių islamistų namuose, praėjus trims dienoms po šalį sukrėtusio išpuolio, kai buvo nupjauta galva mokytojui, savo mokiniams rodžiusiam pranašą Muhammadą vaizduojančias karikatūras. Po mokytojo nužudymo pradėta daugiau kaip 80 tyrimų dėl neapykantos kalbų internete.

Rinkimai Bolivijoje. Preliminarūs duomenys rodo, kad Bolivijos prezidento rinkimus laimėjo kairuolis Luisas Arce. Jis laikomas buvusio lyderio Evo Moraleso įpėdiniu. Pernai E. Moralesas per ginčijamus rinkimus laimėjo ketvirtąją kadenciją, nors tai prieštaravo šalies konstitucijai. Šio balsavimo rezultatai vėliau buvo panaikinti įsiplieskus gatvės protestams. E. Moralesas atsistatydino ir pasitraukė į užsienį, šįkart jam nebuvo leista balotiruotis.  „Atkūrėme demokratiją ir atgausime stabilumą bei socialinę taiką“, – skelbdamas pergalę sakė L. Arce.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode