RETRO

Atnaujintos rekomendacijos rinkimams

Siekdama užtikrinti saugius ir efektyvius rinkimus antrojo turo metu, Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino rekomendacijas. Jose keičiasi balsavimo tvarka žmonėms, turėjusiems sąlytį su sergančiuoju koronavirusu (COVID-19) ir šiuo metu esantiems izoliacijoje,  rekomendacijos komisijos nariams, dirbantiems specialiuose, sąlytį turėjusiems žmonėms skirtuose balsavimo punktuose.

 

Spalio 19–22 d. sąlytį turėję ir izoliacijoje esantys žmonės gali be Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) leidimo vieną kartą palikti izoliavimo vietą, bet ne ilgiau kaip 3 valandoms, ir nuvykti į specialią jiems skirtą išankstinio balsavimo vietą. Po balsavimo jie privalo iškart grįžti į izoliacijos vietą. Pažymėtina, kad į nustatytas balsavimo vietas izoliacijoje esantys žmonės balsuoti vyksta automobiliu.

Balsavimo vietoje sąlytį turėję žmonės privalo dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones (medicininę veido kaukę, FF2 respiratorių be vožtuvo) bei turėti savo rašiklį. Prieš įteikiant balsavimo biuletenį, ketinantieji balsuoti turėtų dezinfekuoti rankas.

Komisijos nariai ir stebėtojai, dirbantys sąlytį turėjusiems asmenims balsuoti skirtoje vietoje, privalo dėvėti medicininę kaukę, vienkartinį chalatą, vienkartines pirštines. Darbo vietoje turi būti rankų dezinfekcinis skystis, o rankos dezinfekuojamos – prieš užsidedant pirštines ir kaskart jas nusiėmus.

Primename, kad kaip ir pirmojo balsavimo turo metu, komisijų nariai ir stebėtojai negali dalyvauti rinkimuose, jei jiems pasireiškia kvėpavimo takų infekcijos simptomai arba rinkimų metu jie privalo būti izoliacijoje. Simptomus jaučiantiems rinkėjams rekomenduojama kreiptis į šeimos gydytoją arba pagalbos telefonu 112. Jei simptomus jaučiantis rinkėjas balsuoja, jis turi dėvėti respiratorių FFP2 (be jokių vožtuvų).

Prieš patekdami į balsavimo patalpas, visi rinkėjai privalo dezinfekuoti rankas, o patalpose dėvėti apsaugines veido priemones. Rinkėjams taip pat rekomenduojama turėti savo rašymo priemonę, o dokumentus pasiruošti iš anksto, kad būtų užtikrintas minimalus kontaktas ir laikas balsavimo patalpoje.

Siekiant užtikrinti saugų atstumą tarp rinkėjų, turi būti reguliuojamas patenkančiųjų į patalpas srautas. Kur įmanoma turi būti pažymėti atstumai: žymos ant grindų ir pan. Turi būti vengiama tiesioginio fizinio kontakto, tikrinant dokumentus ir atiduodant biuletenius, o  tarp stalų turi būti išlaikyti saugūs atstumai arba įrengtos pertvaros. Taip pat rekomenduojama įrengti pertvarą stalo priekyje tarp komisijos narių ir rinkėjų.

Taip pat turi būti užtikrintas maksimalus balsavimo patalpų saugumas. Patalpas rekomenduojama vėdinti pagal galimybes ir priklausomai nuo oro sąlygų. Kuo dažniau valyti liečiamus paviršius, bet ne rečiau kaip kas 2 val. Pasibaigus balsavimui būtina atlikti patalpų vėdinimą, valymą ir dezinfekciją pagal SAM rekomendacijas.

Susipažinti su rekomendacijomis galite čia.

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode