Sprogimas

G. Nausėda: suvaldę pirmąją COVID-19 bangą, pernelyg atsipalaidavome

Pirmąją COVID-19 bangą suvaldžiusi Lietuva pernelyg atsipalaidavo, sako prezidentas Gitanas Nausėda. Pasak jo, kol kas pandemiją dar įmanoma suvaldyti nestabdant ekonomikos, tačiau paros atvejų skaičiams toliau augant, kito pasirinkimo gali nebelikti.

„Nemanau, kad buvo tinkamai išnaudotas laikas. Man atrodo, kad vyravo užsiliūliavimo nuotaika, kuomet mes, ko gero, visiškai pagrįstai teigėme, kad pirmąją koronaviruso bangą įveikėme labai gerai ir Lietuva tikrai buvo tarp tų valstybių, kurios buvo rodomos kaip pavyzdys kitoms valstybėms“, – antradienį žurnalistams sakė G. Nausėda.

„Bet šitos nusiraminimo nuotaikos turbūt vis dėlto savo padarė – negaliu teigti, kad čia Lietuva yra vienintelė, atrodo, šiandien visa Europa, kuri raudonuoja nuo neigiamos statistikos, ko gero, gali sau priekaištauti, kad pernelyg atsipalaidavo arba tikėjosi, kad bent jau antroji banga bent jau nebus didesnė negu pirmoji“, – pridūrė jis.

Pasak G. Nausėdos, šiuo metu Lietuva yra tokiame taške, kur dar galima suvaldyti viruso plitimą nesiimant grietų ekonomikos varžymo priemonių.

„Dabar esame tokiame taške, kuriame, ko gero, dar turime pasirinkimą tarp to, kad galima išspręsti problemą neuždarinėjant visos ekonomikos ir stabdant viso viešojo gyvenimo, lokalizuojant židinius, juos identifikuojant, atsekant priežastį ir izoliuojant žmones“, – kalbėjo prezidentas.

„Jeigu tiktai mes paleidžiame dabartinę statistiką iš rankų ir dar, sakykime, atvejų skaičius didėja iki keturių, penkių šimtų per dieną ar, neduok Dieve, tūkstančio – yra ir tokių prognozių – tada praktiškai jokio kito pasirinkimo mes nebeturime, stabdome viską, grįžtame į laikinojo įšalo būklę“, – teigė jis.

Prezidentas vylėsi, kad po Seimo rinkimų susiformuosianti nauja dauguma skirs šiam klausimui pakankamą dėmesį.

„Aš tikiuosi, kad ta nauja valdančioji dauguma, kokia ji bebūtų, nediskutuokime apie tai, tikrai suvoks padėties rimtumą, nes padėtis nėra rimta, padėtis yra labai rimta, padėtis yra tiek rimta, kad mes turėtume pamiršti visus kitus dalykus ir imtis būtent šios problemos sprendimo“, – pabrėžė jis.

Lietuvoje nuo praėjusios savaitės vidurio kasdien registruojama po daugiau nei 200 naujų COVID-19 atvejų.

Šiuo metu sergamumas COVID-19 Lietuvoje siekia 91,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

lrvk.lrv.lt nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode