Sprogimas

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių atvykti leista 507 baltarusiams – VRM

Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių atvykti jau leista iš viso 507 Baltarusijos piliečiams, trečiadienį pranešė Vidaus reikalų ministerija (VRM).

„Atvykstančiųjų skaičius nuolat kinta, kasdien suteikiami leidimai atvykti į Lietuvą. Nerimstant protestams žmonės apsisprendžia išvykti iš Baltarusijos. Tačiau šie žmonės gali grįžti į savo šalį, jeigu jiems negrės pavojus“, – pranešime cituojama vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė.

Iš 507 asmenų, kuriems ministrės įsakymu yra išduoti leidimai atvykti į Lietuvą ypatingais humanitariniais tikslais 139 Baltarusijos piliečiai jau yra Lietuvoje, 34 pasiprašė prieglobsčio.

Toks vidaus reikalų ministro leidimas išduodamas gavus Užsienio reikalų ministerijos motyvuotą siūlymą dėl užsieniečio atvykimo į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, pavyzdžiui, dėl susiklosčiusių politinių aplinkybių ar kitokių grėsmių. Tokie leidimai išduodami nukentėjusiems nuo režimo ir represijų ar persekiojamiems Baltarusijos piliečiams, aktyviems opozicijos atstovams.

Išimtis pradėta taikyti nuo rugpjūčio 11 dienos. 

Baltarusijos piliečiai, siekiantys atvykti į Lietuvą dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, turi kreiptis į Lietuvos ambasadą Baltarusijoje dėl Šengeno vizos išdavimo ir pateikti ypatingas humanitarines priežastis patvirtinančią informaciją. Šengeno viza leidžia atvykti į Šengeno teritoriją ir būti vizoje nurodytą laiką, bet ne daugiau kaip 90 dienų per bet kurį 180 dienų laikotarpį nuo pirmo atvykimo į Šengeno valstybių narių teritoriją datos.

Be kita ko, Baltarusijos piliečiai, jeigu jie jaučiasi persekiojami arba kyla reali grėsmė jų saugumui ir gyvybei, gali atvykti į Lietuvą ir pateikti prašymą suteikti prieglobstį. Užsieniečiai prašymus suteikti prieglobstį gali pateikti pasienio kontrolės punktui, Valstybės sienos apsaugos tarnybai ar Migracijos departamentui.

Išnagrinėjus prieglobsčio prašymą suteikiama viena iš prieglobsčio formų –  pabėgėlio statusas arba papildoma apsauga bei išduodamas leidimas gyventi Lietuvoje.

VRM nuotrauka

BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode