Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Karabacho karas. Armėnija, Azerbaidžanas ir Rusija pasirašė susitarimą užbaigti karą dėl Kalnų Karabacho. Azerbaidžanas išlaikys užimtas teritorijas, armėnų pajėgos šį mėnesį paliks dar kelis rajonus, į regioną įvedama beveik 2 tūkst. rusų karių, vadinamų taikdariais. Susitarime nėra kalbama apie būsimą Kalnų Karabacho statusą. Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas šį susitarimą pavadino skausmingu, bet neišvengiamu. Armėnijoje surengtos prieš valdžią nukreiptos demonstracijos, protestuotojai įsiveržė į šalies parlamentą. Azerbaidžano prezidentas Ilhamas Aliyevas pareiškė, kad paliaubų susitarimas prilygsta Armėnijos kapituliacijai, o sostinėje Baku džiūgaujantys azerbaidžaniečiai išėjo švęsti į gatves. Naujas karinis konfliktas dėl Kalnų Karabacho prasidėjo rugsėjo 27 dieną, per jį žuvo keli tūkstančiai žmonių, o Azerbaidžanas susigrąžino dalį teritorijų, prarastų dešimtajame dešimtmetyje.

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusią parą Lietuvoje registruoti 1109 koronaviruso atvejai, mirė 11 žmonių, visi jie turėjo lėtinių susirgimų. Ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 846 žmonės, 75 iš jų – reanimacijoje. 

* Virusas plinta tarp medikų – per parą jis nustatytas daugiau kaip 50 medicinos darbuotojų. Lapkritį iki šiol jau registruota daugiau sveikatos priežiūros specialistų susirgimų nei per visą spalį. Vilniuje svarstoma galimybė laikiną ligoninę įkurti parodų centre „Litexpo“. 

* Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen žada greitai pasirašyti sutartį su farmacijos bendrovėmis „Pfizer“ ir „BioNTech“ dėl 300 mln. dozių vakcinos nuo koronaviruso europiečiams. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad Lietuvai yra realu pirmąsias dozes gauti sausį.

* Rusijos sostinės Maskvos meras restoranams, barams ir naktiniams klubams nurodė užsidaryti 23 valandą. Šis nurodymas įsigalios penktadienį. 

* Estijos vyriausybė įvedė reikalavimą dėvėti kaukes patalpų viduje ir viešajame transporte, o šalies prezidentė Kersti Kaljulaid  saviizoliavosi dėl kontakto su žmogumi, kuriam patvirtintas koronavirusas. 

* Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen pripažino, kad kol kas neturi teisinio pagrindo įpareigoti sunaikinti visas šalyje auginamas audines dėl mutavusios koronaviruso atmainos. Ji atsiprašė dėl šio reikalavimo, tačiau valdžia ir toliau ragina naikinti šiuos gyvūnus, siekiant, kad mutavusi viruso atmaina nepaplistų. 

Seimo posėdis. Kadenciją baigiantis Seimas surengė paskutinį posėdį. Priimti sprendimai:

* Priimtos prezidento Gitano Nausėdos inicijuotos Švietimo įstatymo pataisos, kuriomis siekiama užtikrinti privalomą darželių lankymą socialinę riziką patiriantiems vaikams. 

* Seimas pritarė prezidento veto, kad seniūnijų steigimas neturėtų būti privalomas. Šalies vadovas įstatymą vetavo argumentuodamas savivaldos autonomijos pažeidimu.

* Valdančiųjų balsais parlamentas kreipėsi į Konstitucinį Teismą, kad šis įvertintų, ar  Seimo rinkimų tvarkos nepažeidė  Andriaus Tapino ir „Laisvės TV“ kampanija prieš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos vadovą Valdemarą Tomaševskį. Dauguma teisininkų mano, kad Konstitucinis Teismas atsisakys pateikti išvadą, nes buvo praleistas terminas. 

Teismo sprendimas. Dėl atleidimo iš Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjo pareigų besibylinėjantis Egidijus Laužikas pasiekė tarpinę pergalę. Jo ieškinį išnagrinėjęs Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad Teisėjų tarybos veiksmai buvo neteisėti, ir kreipėsi į Konstitucinį Teismą dėl prezidento dekreto ir Seimo nutarimo, kuriais jis atleistas iš pareigų. 

Sraigtasparniai iš JAV. Krašto apsaugos ministerija paskelbė, kad šią savaitę ketina pasirašyti sutartį su Jungtinėmis Valstijomis dėl keturių karinių sraigtasparnių „Black Hawk“ įsigijimo. Lietuva JAV vyriausybei per penkerius metus sumokės 181 mln. eurų. Pirmieji sraigtasparniai Lietuvą gali pasiekti 2024 metų pabaigoje.

Autobusų reisai. Dėl karantino sumažėjus keliaujančių autobusais, keleivių vežimo bendrovės „Kautra“ ir „Toks“ artimiausiu metu žada sumažinti reisų. „Kautra“ planuoja atsisakyti 25, „Toks“ – 11 reisų. „Visi žmonės, paraginti mažiau judėti, suprantama, daugiau sėda į savo automobilius. Vvisuomeninis transportas išgyvena didžiulę krizę“, – sako „Kautros“ direktorius Linas Skardžiukas.

Įtampa JAV. Jungtinių Valstijų generalinis prokuroras Williamas Barras suteikė leidimą federaliniams prokurorams atlikti tyrimus dėl galimų rinkimų pažeidimų, prezidentui Donaldui Trumpui ir toliau tvirtinant, kad jis balsavimą pralaimėjo dėl sukčiavimo. Tyrimai dėl sukčiavimo per rinkimus iki šiol paprastai būdavo priskiriami valstijų kompetencijai, o Teisingumo departamentas vengdavo kišimosi federaliniu lygiu, kol patvirtinami rezultatai ir baigiamas balsų perskaičiavimas. Po šio generalinio prokuroro nurodymo atsistatydino Teisingumo departamento Rinkimų nusikaltimų tyrimo skyriaus, prižiūrinčio tyrimus dėl sukčiavimo per rinkimus, vadovas Richardas Pilgeris.

Kaltinimai „Amazon“. Europos Komisija oficialiai apkaltino JAV elektroninės prekybos milžinę „Amazon“, kad ji piktnaudžiauja elektroninės prekybos platformos kontrole, iškraipydama konkurenciją. „Padarėme preliminarią išvadą, jog „Amazon“ neteisėtai piktnaudžiavo savo, kaip prekybos platformos paslaugų teikėjo, dominuojančia padėtimi Vokietijoje ir Prancūzijoje“, – pareiškė konkurencijos eurokomisarė Margrethe Vestager. „Amazon“ per savo elektronines platformas mažmeniniams pirkėjams parduoda savo produktus, bet taip pat leidžia per savo prekybos platformas prekiauti trečiųjų šalių pardavėjams.

Pokyčiai Maskvoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pertvarkė ministrų kabinetą – energetikos ministras Aleksandras Novakas skiriamas vicepremjeru, taip pat pakeisti transporto, aplinkos, statybų ministrai. Kremlius tai vadina įprasta ministrų rotacija. 

Brexito drama. Jungtinės Karalystės aukštųjų Lordų Rūmų nariai atmetė Vidaus rinkos įstatymo projektą, susijusį su Šiaurės Airija. Šis prieštaringai vertinamas įstatymas būtų leidęs Londonui nepaisyti kai kurių su Europos Sąjunga sudarytos „skyrybų“ sutarties dalių. Į parlamentą įstatymo projektas turbūt grįš ne anksčiau kaip gruodį. Iki to laiko turėtų būti daugiau aiškumo, ar ES ir Britanija susitars dėl prekybos sutarties, šių metų pabaigoje pasibaigus pereinamajam laikotarpiui. 

Trumpo manevrai. Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas atleido gynybos sekretorių Marką Esperį. Nors atleidimas buvo prognozuojamas dėl M. Esperio atisakymo siųsti federalines ginkluotąsias pajėgas malšinti pilietinių neramumų ir delsimo greitai išvesti JAV karius iš Afganistano, šis sprendimas, priimtas likus vos 10 savaičių iki numatomo D. Trumpo pasitraukimo iš Baltųjų rūmų, buvo netikėtas.

Palestiniečių netektis. Nuo koronaviruso sukeltų komplikacijų mirė ilgametis palestiniečių derybininkas Saebas Erekatas. Jam buvo 65 metai. S. Erekatas buvo Palestinos išsivadavimo organizacijos generalinis sekretorius, artimas palestiniečių prezidentui Mahmudui Abbasui. Jis dažnai būdavo pagrindinis palestiniečių atstovas bendraujant su užsienio pasiuntiniais ir tarptautine žiniasklaida.

Baltarusijos demaršas. Baltarusijos režimas pareikalavo palikti šalį du britų diplomatus. Jungtinė Karalystė atsakydama išsiuntė du Baltarusijos diplomatus.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode