Sprogimas

Karantiną siūloma tęsti iki gruodžio 17-osios, atverti muziejus, leisti ekskursijas

Laikinoji Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymą tęsti karantiną iki gruodžio 17-osios 24 valandos, vėl leisti muziejų, galerijų lankymą ir ekskursijas ribojant asmenų skaičių.

Sveikatos apsaugos ministerijos parengtuose karantino tvarkos pakeitimuose numatoma, kad muziejų ir galerijų lankymas būtų leidžiamas ne didesnėmis nei penkių asmenų grupėmis (išskyrus šeimas), jei bus užtikrintas 10 kvadratinių metrų plotas vienam lankytojui ir laikomasi ne mažesnio kaip dviejų metrų atstumo tarp asmenų ar grupių.

Taip pat numatyta leisti vykdyti ne didesnes nei penkių asmenų ar vienos šeimos ekskursijas, jei užtikrinamos visos kitos ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos taisyklės.

Kartu siūloma sukonkretinti paramos nukentėjusiam nuo koronaviruso verslui kriterijus.

SAM teikime nurodyta, kad pakeitimai parengti atsižvelgiant į Specialiųjų tyrimų tarnybos prieš mėnesį išsakytas pastabas, jog per pirmąjį karantiną nacionalinio lygmens sprendiniai, nustatantys ūkinės veiklos ribojimus, „nebuvo tiek išsamūs ir aiškūs“, kad būtų panaikinta subjektyvaus interpretavimo rizika.

Be kita ko, tikslinami kriterijai, kaip būtų lyginama ūkinės veiklos pernykštė ir šiųmetinė apyvarta, atsižvelgiant, ar ji sumažėjo 30 procentų. O siekiant išvengti subjektyvaus interpretavimo dėl konkrečių veiklų, kurios pripažįstamos kaip ribojamos, atitinkamų sričių ministrams tvirtinant tokių veiklų sąrašą reikėtų gauti Vyriausybės pritarimą.   

„Į sąrašą įtraukiamos šiuo nutarimu ribojamos ūkinės veiklos, taip pat tos veiklos, kurios yra ribojamos netiesiogiai, ir kurias tokiomis pripažįsta Vyriausybė“, – nurodoma pakeitimuose.

Jose nėra kalbama apie prekybos centrų darbo laiko ribojimą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau užsiminė, kad jei situacija nesikeis ar blogės, Ministrų kabinetas gali svarstyti prekybos centrų, parduotuvių darbo laiko ribojimus, visą ugdymo procesą privalomai vykdyti nuotoliniu būdu, jei situacija nesikeis ar blogės.  

Antrasis karantinas Lietuvoje dėl koronaviruso plitimo įvestas lapkričio 7-ąją. Jo metu viešose vietose privaloma dėvėti kaukes, draudžiami visi renginiai, išskyrus aukšto meistriškumo sporto varžybas be žiūrovų, draudžiama restoranų, kavinių, barų, naktinių klubų, lošimo namų ir kitų pasilinksminimo vietų, sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas, veikla.

Taip pat galioja ribojimai, susiję su sveikatos priežiūra, prekybos vietomis, ugdymo įstaigomis, viešuoju transportu ir kitomis sritimis.

Autorius Ignas Jačauskas

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode