Sprogimas

Bandymas koronaviruso krizę valdyti lokaliais karantinais buvo klaida – A. Veryga

Bandymas koronaviruso plitimą suvaldyti taikant lokalius karantinus atskirose savivaldybėse buvo klaida, pripažįsta kadenciją baigiantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Kur tikrai, aš manau, buvo klaida, bet ją tikrai padarėme, matyt, ne tik Lietuva, tai galvodami, kad užteks lokalių karantinų – prisimenate savivaldybes, nudažytas skirtingomis šviesoforo spalvomis. Europa panašų modelį pabandė taikyti. Dabar visa Europa praktiškai yra raudonos spalvos, mūsų savivaldybės irgi lygiai taip pat yra raudonos spalvos“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Veryga.

Vis dėlto jis pabrėžia, kad susiklosčiusią itin sudėtingą situaciją šalyje nulėmė tai, kad gyventojai nesilaikė tų reikalavimų ir rekomendacijų, kurios buvo taikomos.

„Vienas operacijų vadovas suvaldyti visos situacijos vargu, ar gali. Bet tikrai galime konstatuoti, kad Lietuvai per antrąją viruso plitimo bangą tikrai sekasi labai sunkiai ir tai nėra tik operacijų vadovo ar tik Vyriausybės darbo broko klausimas“, – kalbėjo jis.

Ministras pabrėžė, kad situaciją visada lengviau vertinti iš perspektyvos, žiūrint atgal ir svarstant, ką buvo galima padaryti geriau.

„Įvedus karantiną, visi laukėme tas dvi-tris savaites, kas vyks, ar pradeda mažėti skaičiai, tada sakėme, kad tada bus apsispręsta reikia ar nereikia daugiau priemonių. Tada kalbėjome apie sustojusius skaičius ir užsikrėtimo rodiklis buvo pradėjęs mažėti“, – priminė jis.

„Aš nesutikčiau su pasakymu, kad Vyriausybė nesiėmė priemonių, o uždaryti šalį visiškai, taip, kaip buvo pavasarį, nežinau, ar yra racionalu, nes tai turi kitas pasekmes“, – sakė A. Veryga.

Pasak jo, visiško šalies uždarymo pasekmė – atidėtos ir laiku nesuteiktos sveikatos priežiūros paslaugos, psichikos sveikatos prastėjimas, augantys savižudybių skaičiai.

Trečiadienį įsigaliojo pirmadienį Vyriausybės priimti karantino sugriežtinimai: draudžiama susitikti daugiau nei dviem šeimoms, vyresniųjų klasių mokiniai pereina prie visiško nuotolinio ugdymo, prekybos centruose reikalaujama griežčiau riboti pirkėjų srautus.

Paskirtoji premjerė Ingrida Šimonytė ragino Vyriausybę trečiadienio posėdyje priimti griežtesnes karantino priemones, tačiau kadenciją baigiantis Ministrų kabinetas teigė, jog nebuvo pateikta jokių konkrečių pasiūlymų.

Naujausiais trečiadienio duomenimis, Lietuvoje COVID-19 80 tūkst. 556 asmenys, 45 tūkst. 798 – tebeserga, 33 tūkst. 708 – pasveiko.

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 704 žmonės, dėl kitų priežasčių mirė 348 užsikrėtusieji.

Trečiadienį taip pat fiksuotas rekordinis paros atvejų skaičius – 3128.

Autorė Austėja Masiokaitė-Liubinienė

SAM nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode