Parama dėkojame




Sprogimas

Svarbiausi pirmadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 1773 nauji koronaviruso atvejai, užfiksuota 15 žmonių mirčių. Pastarąsias keturias paras kasdien nustatomų atvejų skaičius yra sumažėjęs, tačiau tai gali būti susiję su tuo, kad šventiniu laikotarpiu atlikta mažiau tyrimų. Ligoninėse šiuo metu gydoma per 2,5 tūkst. COVID-19 pacientų.

Į Vilniaus oro uostą pristatyta antroji farmacijos kompanijų „BioNTech“ ir „Pfizer“ sukurtos vakcinos siunta. Lietuvą pasiekė 10 tūkst. 725 vakcinos dozių. Planuojama, kad šios siuntos skiepai bus panaudoti antrajam medicinos darbuotojų, kurie jau buvo paskiepyti, vakcinavimui, kai praeis antrajam skiepui reikalingas trijų savaičių terminas.

* Sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad nuo šiol pacientus, sergančius koronaviruso infekcija, kai jiems nėra reikalinga deguonies terapija, bus galima gydyti ir medicininės reabilitacijos įstaigose. Pacientus galės priimti dešimt reabilitacijos įstaigų.

Sankcijos sanatorijai. Baltarusijos valstybei priklausanti Druskininkų sanatorija „Belorus“ pranešė, kad „Swedbank“ bankas įšaldė jos sąskaitas dėl Europos Sąjungos įvestų sankcijų. Į ES sankcijų sąrašą šį mėnesį įtraukta Baltarusijos prezidento administracijos Vyriausioji ūkio valdyba GHU, kuri yra sanatorijos dalininkė. Lietuvos Vyriausybė sako svarstanti galimybes, kaip padėti sanatorijoje dirbantiems lietuviams. 

Ekologinė nelaimė. Lenkijos naftos perdirbimo bendrovei „Orlen Lietuva“ priklausančiame Būtingės terminale nutrūkus žarnai išsiliejo apie 1-2 tonos naftos. Teršalai padengė maždaug vieną kvadratinį kilometrą Baltijos jūros paviršiaus.

Tyrimo nutraukimas.  Kauno apygardos prokuratūra nutraukė ikiteisminį tyrimą dėl „Arvi“ įmonių grupės įkūrėjo Vidmanto Kučinsko. Verslininkas liepos mėnesį buvo sulaikytas Slovėnijoje Rusijos prašymu. Lapkritį jis buvo perduotas Lietuvai. Teisėsauga jo atžvilgiu vykdė tyrimą dėl galimo svetimo turto iššvaistymo. 

Kritika Uspaskichui. Parlamentinės Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas sulaukė kritikos dėl klaidingų teiginių apie vandens teikiamą apsaugą nuo koronaviruso. Medikai sako, kad mokslu nepagrįsti politiko pasisakymai gali trukdyti kovoti su pandemija. V. Uspaskcihas feisbuke paskelbė komentarų apie vandenį, tariamai padedantį sukurti imunitetą nuo COVID-19 ir padedantį sveikti tiems, kurie jau susirgo.

Brexito atomazga. ES šalių ambasadoriai patvirtino prekybos susitarimą su Britanija. Jis leis nuo Naujųjų metų tęsti prekybą be muitų, Jungtinei Karalystei palikus bendrąją rinką. 

Trumpo sprendimas. JAV prezidentas Donaldas Trumpas po beveik savaitės delsimo pasirašė 900 mlrd. dolerių pagalbos nuo koronaviruso pandemijos nukentėjusiems gyventojams ir verslui paketą. D. Trumpui patvirtinus šį planą bus išvengta federalinių įstaigų uždarymo. D. Trumpas paketą kritikavo, sakydamas, kad jame numatytos 600 dolerių tiesioginės išmokos amerikeičiams yra per mažos.

Britų akibrokštas. Kalnų slidinėjimo kurorte Verbjė Šveicarijoje iš viešbučio, kuriame buvo karantinuoti, savavališkai išvyko šimtai britų. Turistai 10 dienų privalėjo izoliuotis savo numeriuose, tačiau viešbučio darbuotojai pareigūnams pranešė, kad britai išvyko iš komplekso ir neatsako į skambučius. Iš 420 karantinuotų britų viešbutyje liko mažiau nei 10. Šveicarija karantiną britams įvedė dėl Jungtinėje Karalystėje plintančios naujos koronaviruso atmainos.

Autorius Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode