Sprogimas

VLKK pirmininkas kol kas nemato galimybių svarstyti Baltarusijos pavadinimo keitimo

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkas Audrys Antanaitis kol kas nemato galimybių svarstyti Baltarusijos pavadinimo keitimo dėl padėties šioje valstybėje, bet neatmestų to pasikeitus Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Jis sakė, kad komisija „labai pritaria Baltarusijos tautai, kuri kovoja už laisvę“, bet atsargiai žiūri į „dalykus, kurie priklauso nuo politinių aplinkybių“, nes pavadinimo keisti oficialiai neprašo pati valstybė.

„Kiltų labai daug klausimų, pirmiausia, ir dėl to, kad Ukraina yra Raudoniji Rusia, Rusija yra Juodoji Rusia. Tad tektų atsakyti, kodėl tik vieną pavadinimą keičiame. Ir vis dėlto valstybių pavadinimai nėra politikos moneta. Gali būti, kad po to, kai šis banditas Lukašenka kris, Baltarusia paprašys mūsų pakeisti pavadinimą, lygiai taip, kaip padarė Sakartvelas“, – teigė VLKK vadovas.

A. Antanaitis sakė taip pat suprantantis, kad to prašo opozicijos lyderė ir „išrinktoji Baltarusijos prezidentė“ Sviatlana Cichanouskaja, tačiau, anot jo, tai galėtų sukurti pavojingą precedentą.

„Gali būti daug valstybių, kurių opozicijos lyderiai ar net vadovai paprašytų keisti pavadinimus, o vis dėlto tai būtų sudėtinga. Aš suprantu, kad Sviatlana yra išrinktoji prezidentė. Bet vis dėlto gal palaukime, kol situacija nusiramins“, – tvirtino jis.

Šiuo metu galioja dvi trumposios (tradicinės) Baltarusijos pavadinimo formos: Baltarusija ir Gudija.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis, gavęs Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos laišką, antradienį kreipėsi į VLKK dėl Baltarusijos pavadinimo keitimo. Jis sako norintis inicijuoti istorikų ir kalbininkų diskusiją, kuri būtų „prasminga, prisidedanti prie Baltarusios tautos savimonės formavimosi“.

S. Cichanouskaja laiške ministrui kviečia lietuviškąjį Baltarusijos pavadinimą keisti į artimesnę šiai šaliai formą sakydama, kad toks Lietuvos sprendimas išreikštų pagarbą kaimyninės valstybės suverenumui ir „palaikytų baltarusių tautos kalbinę ir kultūrinę tapatybę“.

VLKK prieš pustrečių metų tuometės Užsienio reikalų ministerijos prašymu jau yra patvirtinusi alternatyvų pavadinimą Gruzijai – Sakartvelas, 2020-ųjų gruodžio pabaigoje pavadinimas Sakartvelo paskelbtas oficialiu. 

Autorius Ignas Jačauskas

Lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode