Sprogimas

Paskelbti šių metų šauktinių sąrašai

Ketvirtadienį paskelbti 2021 metų karo prievolininkų sąrašai.

Kaip pranešė Krašto apsaugos ministerija, jie patalpinti interneto svetainėje https://sauktiniai.karys.lt. Prie kiekvienos karo prievolininko pavardės yra nurodytas terminas, iki kada reikia susisiekti su administruojančiu regioniniu karo prievolės ir komplektavimo padaliniu.

Pagal Lietuvos kariuomenės vado patvirtintą 2021 metų šaukimo planą nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą atliks 18-oje kariuomenės dalinių.

Dalis šauktinių tarnybą pradės Didžiojo Lietuvos etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke Rukloje, kur per pirmuosius du tarnybos mėnesius išeis bazinį karinį rengimą, o likusius septynis mėnesius tarnaus priskirtame dalinyje ir atliks kolektyvinį rengimą.

Pirmieji šių metų šauktiniai tarnybą pradės kovo pabaigoje, paskutinieji – lapkričio pabaigoje. Didžiausios šaukimo bangos numatomos birželio ir liepos bei spalio ir lapkričio mėnesiais, per kuriuos į įvairius dalinius atvyks per 3 tūkst. karių.

Į sąrašus patekusiems karo prievolininkams šaukimo nurodymai paštu nebus siunčiami, tačiau jie bus papildomai informuojami el. paštu ir SMS žinutėmis.

Ministerija primena, kad karo prievolininkams už nurodymų nevykdymą gali būti taikoma administracinė arba baudžiamoji atsakomybė.

Į sąrašus taip pat buvo įtraukiami ir aukštųjų mokyklų studentai, tačiau jiems nurodymai nebus duodami. Patekę į šauktinių tarpą, studentai turės apsisprendimo laisvę – sustabdyti studijas ir atlikti devynių mėnesių tarnybą arba nenutraukus studijų pasirinkti trejų metų trukmės jaunesniųjų karininkų vadų mokymus, arba studijuoti ir tarnauti Krašto apsaugos savanorių pajėgose. Nepasirinkus nei vieno iš minėtų tarnybos būdų, karo prievolininkams, kuriems dėl studijų aukštojoje mokykloje bus atidėta tarnyba, šaukimas bus pratęsiamas iki jiems sukaks 26 metai (bet ne ilgiau nei vienerius metus po studijų baigimo). Taigi, pabaigę studijas jaunuoliai vieną kartą turės galimybę patekti į šaukiamųjų sąrašus. 

Pagal Karo prievolės įstatymą, į sąrašus galėjo patekti ir tie jaunuoliai, kurie iki sąrašų sudarymo bus pateikę prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą, tačiau jiems ir toliau galios visos su savanoriškumu susijusios skatinimo priemonės – tarnybos vietos ir laiko pasirinkimo galimybė bei didesnės išmokos.

Karo prievolės ir komplektavimo tarnyba  primena, kad sudarius ir paskelbus karo prievolininkų sąrašus, į juos nepatekę vaikinai ir merginos nuo 18 iki 38 metų ir toliau gali teikti prašymus savo noru atlikti nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą. Jie galės pasirinkti norimą tarnybos vietą, tarnybos pradžios datą ir gauti 30 proc. didesnes kaupiamąsias išmokas. Pirmumo prašymus galės teikti ir patekusieji į šaukiamųjų sąrašus. Į jų pageidaujamas tarnybos vietas bus stengiamasi atsižvelgti, o kaupiamosios išmokos jiems bus didesnės 15 procentų.

Nuo šių metų padidėjo išmokos kariams. Gerai atlikę tarnybą šauktiniai, pasirinkę ją atlikti savo noru, iš viso galės gauti didesnę nei 3,2 tūkst. eurų išmoką.

epilietis.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode