Sprogimas

Svarbiausi antradienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Pūga Lietuvoje. Nuo pirmadienio vakaro didžiojoje šalies dalyje, išskyrus pajūrį, gausiai sninga. Dėl snygio apie 20 tūkst. namų ūkių neteko elektros, neatlaikę šlapio sniego ėmė virsti medžiai, keliuose susidarė sudėtingos eismo sąlygos, sutriko laiškininkų ir kurjerių darbas, dėl vilkikų avarijų sutrikdytas eismas kelyje Vilnius-Kaunas. Smarkus snygis ir pūgos šalyje prognozuojamos ir naktį.

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 686 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 14 žmonių. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1647 COVID-19 pacientai, 173 iš jų – reanimacijoje.

* Prie Vyriausybės veikianti ekspertų taryba paragino ankstinti mokytojų vakcinaciją ir pradėti į Lietuvą atvykstančių žmonių testavimą oro uostuose ir pasienio teritorijoje.

* Lietuvos institucijos pranešė, kad farmacijos kompanija „AstraZeneca“ padidino Lietuvai planuojamų pristatyti COVID-19 vakcinų kiekius vasariui. Tikslūs kiekiai neatskleidžiami. Savaitgalį „AstraZeneca“ buvo skelbusi, kad pirmąjį ketvirtį Lietuvai pateiks tik penktadalį suplanuotų vakcinų.

* Nyderlanduose nusirito antra riaušių banga dėl praeitą savaitgalį įvestos komendanto valandos. Riaušininkai nusiaubė parduotuves, policija sulaikė per 70 žmonių.

* Naujoji koronaviruso atmaina iš Brazilijos pirmą kartą aptikta Jungtinėse Valstijose. Ši atmaina kartu su „britiškąja“ ir „pietų afrikietiškąja“ padermėmis yra viena iš trijų sparčiausiai plintančių pasaulyje koronaviruso mutacijų.

* Iranas patvirtino ir leido šalyje naudoti rusišką vakciną „Sputnik V“.

„Grigeo“ problemos. Prokuratūra „Grigeo Klaipėdai“ įteikė aplinkosaugininkų parengtą 48 mln. eurų civilinį ieškinį dėl Kuršių marių teršimo. Ieškinys turėtų būti nagrinėjamas kartu su baudžiamąja byla. Netrukus po šios žinios paskelbimo biržoje sustabdyta prekyba „Grigeo“ akcijomis. Bendrovės vadovas Tomas Eikians sako pasigendantis argumentacijos, kaip buvo apskaičiuota tokio dydžio žala.

Briuselio parama. Europos Komisija išsakė paramą Lietuvai dėl Rusijos sprendimo pateikti kaltinimus Sausio 13-osios bylą nagrinėjusiems teisėjams. Komisijos vicepirmininkė Vera Jourova pareiškė, kad Rusijos veiksmai prieštarauja tarptautinei teisei. Ji žadėjo, kad Komisija sieks apginti teisėjus nuo persekiojimo per Interpolą ir sakė, jog pritartų politiniam įsipareigojimui, kad visų valstybių narių kompetentingos institucijos turėtų nedelsdamos pranešti Lietuvai, jei Rusijos vyriausybė pateiktų arešto orderius ir ekstradicijos prašymus. Rusijos vykdomą teisėjų persekiojimą artimiausiu metu numato aptarti ir Europos Parlamento komitetai.

Misiūno pasipiktinimas. Buvęs vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas pranešė, kad Prezidentūra atmetė jo prašymą atstatyti teisėjo statusą, argumentuodama, kad buvusio politiko grįžimas į teismą pažeistų politinio neutralumo principą. E. Misiūnas teigia, kad prezidentas neturi pagrindo neatkurti jo statuso ir žada kreiptis į teismą. 

Duomenų atvėrimas. Registrų centras atvėrė Juridinių asmenų registrų duomenis. Verslui ir visuomenei tapo prieinamas įregistruotų įmonių sąrašas su jų pavadinimais, buveinių adresais, informacija apie valdymo organus, įstatinį kapitalą.

Estijos vyriausybė. Estijoje prisaikdinta ir darbą pradėjo premjerės Kajos Kallas vadovaujama naujoji koalicinė vyriausybė. Anksčiau šį mėnesį dėl korupcijos skandalo žlugus ankstesnei Jurio Ratas vyriausybei, opozicinė centro dešinės Reformų partija ir valdančioji kairiosios pakraipos Centro partija sutarė, kad 14 narių vyriausybėje turės po septynis ministrų portfelius ir kad ministrų kabinetui vadovaus K. Kallas. Ji tapo pirmąja Estijos premjere moterimi.

Trumpo apkalta. JAV Atstovų Rūmai pateikė Senatui Donaldo Trumpo apkaltos straipsnį, kuriuo buvęs prezidentas kaltinamas sukurstęs savo šalininkų minią šturmuoti Kapitolijų. Šis žingsnis uždegė žalią šviesą oficialiai inicijuoti pirmąjį kada nors surengtą eksprezidento apkaltos teismą.

Italijos premjeras. Italijos premjeras Giuseppe Conte įteikė atsistatydinimo pareiškimą prezidentui. Jis žada siekti suformuoti naują koalicinę vyriausybę. G. Conte praeitą savaitę atlaikė balsavimą dėl pasitikėjimo iš valdančiosios koalicijos pasitraukus vienai jos partnerei, bet vyriausybė smarkiai susilpnėjo.

Indijos ūkininkai. Indijoje dešimtys tūkstančių žemės ūkio reforma nepatenkintų ūkininkų su traktoriais prasiveržė pro policijos barikadas Naujajame Delyje ir pradėjo protesto demonstraciją vyriausybės surengto Respublikos dienos karinio parado metu. 

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Vaidotas Beniušis

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode