Parama dėkojame




Sprogimas

I. Šimonytė: iki vasaros vidurio 70 proc. gyventojų paskiepyti įmanoma, reikia tik vakcinų

Iki vasaros vidurio nuo COVID-19 paskiepyti du trečdalius gyventojų vakcinuojant po keliasdešimt tūkstančių per dieną yra įmanoma, tačiau tam būtina laiku sulaukti vakcinų, sako premjerė Ingrida Šimonytė.

„Jeigu turėsime vakcinos dviem trečdaliam Lietuvos gyventojų, tai realu, žinoma. Bet ar turėsime vakcinos dviem trečdaliam Lietuvos gyventojų, žinoma, gavę ją ne birželio 30 dieną, o per visą nuosekliai laikotarpį, to patvirtinti kol kas turimomis žiniomis negaliu“, – sakė I. Šimonytė.

Nepaisant stringančio vakcinų tiekimo, prezidentas Gitanas Nausėda įsitikinęs, kad paskiepyti 70 proc., t.y. apie 2 mln. šalies gyventojų iki vasaros vidurio yra įmanoma. Tačiau tam, anot jo, antrąjį metų ketvirtį Lietuva turi būti pasiruošusi vakcinuoti vidutiniškai 34–35 tūkst. žmonių per dieną. 

I. Šimonytė tikina, kad jei vėluojant koronaviruso vakcinoms, bet norint įgyvendinti šį planą tektų paskiepyti „po 100 ar 200 tūkstančių žmonių per parą, akivaizdu, kad tiek resursų mes nei turėtumėme, nei galėtumėme mobilizuoti“.

„Bet jei pakankamas kiekis vakcinos būtų gaunamas jau dabar, tai tikrai, pagal tą planą, kurį rengia Sveikatos apsaugos ministerija, kurį ji turi ir apie kurį diskutuoja su savivaldybėmis, nebūtų didelės problemos paskiepyti tokio skaičiaus žmonių per dieną. Reikia turėti vakcinos, kurios mes kol kas neturime“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Kompanija „AstraZeneca“ praėjusią savaitę paskelbė, kad ES šalims pirmąjį šių metų ketvirtį pateiks mažiau vakcinų nei planuota. Lietuvą bendrovė penktadienį informavo pirmąjį ketvirtį pateiksianti tik penktadalį žadėtų vakcinų, tačiau, pasak Lietuvos atstovų, vėliau pakoregavo planus ir padidino vakcinų kiekius vasariui. Ši vakcina dar nėra patvirtinta ES, sprendimų tikimasi šią savaitę.

Kiek anksčiau vakcinas Europai jau tiekianti bendrovė „Pfizer“ paskelbė, kad ateinančiomis savaitėmis vakcinos tiekimo tempas sulėtės dėl darbų, kuriuos reikia atlikti jos pagrindinėje įmonėje Belgijoje.

Apie kokius vakcinų kiekius kalbama, šalies institucijos nenurodo. Gruodžio pabaigos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuva tiek iš „AstraZeneca“, tiek iš „Pfizer“ buvo užsakiusi po 1,86 mln. vakcinų dozių, įskaitant papildomus įsigijimus iš „Pfizer“.

Lietuvoje šiuo metu skiepijama „BioNTech“/„Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinomis.

Autorius Ignas Jačauskas

sam.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode