Sprogimas

Premjeras: „Lietuva sulaukė J.-C. Junckerio padėkos“

Sprendžiant saugumo ir kitus Europos Sąjungai (ES) aktualius klausimus, teigiamų rezultatų galima pasiekti tik dirbant kartu, tad Europos Komisijos (EK) pirmininkas Jean-Claude`as Junckeris padėkojo Lietuvai už greitą reakciją ir bendradarbiavimą, LRT RADIJUI sako šiuo metu Briuselyje esantis premjeras Algirdas Butkevičius. „Su EK pirmininku kalbėjome apie saugumo stiprinimą ir kiekvienos šalies viduje, ir prie ES išorinių sienų. EK pirmininkas tam skiria didžiulį dėmesį. Taip pat jis padėkojo, kad Lietuva labai greitai sureagavo į Slovėnijos kvietimą skirti Policijos departamento, statutinių tarnybų darbuotojus padėti suvaldyti migrantų srautus. Taip pat buvo teigiamai įvertinta, kad mes prisidedame prie programos „Frontex“, – pabrėžia A. Butkevičius.

– Visas pasaulis kalba apie saugumą. Ar ir tai aptarėte susitikęs su pareigūnais Briuselyje?

– Su Europos Komijos (EK) pirmininku kalbėjome apie saugumo stiprinimą ir kiekvienos šalies viduje, ir prie Europos Sąjungos išorinių sienų. EK pirmininkas Jean-Claude`as Junckeris tam skiria didžiulį dėmesį. Taip pat jis padėkojo, kad Lietuva labai greitai sureagavo į Slovėnijos kvietimą skirti Policijos departamento, statutinių tarnybų darbuotojus padėti suvaldyti migrantų srautus. Taip pat buvo teigiamai įvertinta, kad mes prisidedame prie programos „Frontex“. Tik kartu spręsdami šias problemas galime pasiekti teigiamų rezultatų.

– Penktadienį vyks vidaus reikalų ministrų susitikimas dėl griežtesnės išorinių ES sienų kontrolės. Ką tikimasi nutarti?

– Buvo paliestas klausimas, kad vis dėlto reikia pradėti kalbėti netgi apie bendrą pasienių sistemos kontrolės kūrimą visoje ES, o ne tik palikti problemą spręsti toms šalims, kurios, pavyzdžiui, kaip Graikija, ribojasi su trečiosiomis šalimis ir negali suvaldyti plūstančių migrantų. Tai turėtų būti bendra visos ES politika. Dar kokie sprendimai turėtų būti priimti artimiausiu metu, nebuvo įvardyta. [...]

– Susitikote su EK pirmininko pavaduotoju, kuris atsakingas už energetikos saugumą. Lietuvos žiniasklaida cituoja vicepirmininką, kuris sako, kad SGD terminalas – pavyzdys keičiant situaciją rinkoje. Ar kalbėjote ir apie kritiką bei tuos SGD terminalo aspektus, kad jis brangus, o dujų Lietuvoje šiuo metu yra perteklius?

– Kai Lietuvoje kalbama, kad jis yra brangus, galiu pasakyti, kad ir EK pirmininkas, ir komisaras Marošas Šefčovičius, atsakingas už energetiką, pabrėžė, kad tai – energetikos pertvarkos Lietuvoje pavyzdys, nes tai terminalas, kuris gali būti regioninis ir kuris užtikrina ne vien Lietuvos, bet ir visų Baltijos šalių energetinį saugumą. O kadangi kainos šiek tiek brangesnės ir perkame dujas per terminalą, tai nereiškia, kad šiandien jis yra brangus, nes mes gauname dujų ir iš „Gazpromo“, bet jos yra pigesnės tik tam tikrą laikotarpį. Be to, niekas negali pasakyti, kokia bus dujų kaina pasaulinėje rinkoje po metų ar dvejų. Bet galiu drąsiai teigti, kad ir J.-C. Junckeris, ir iš M. Šefčovičius Lietuvą įvardijo kaip pavyzdinę šalį, kuri ne tik kalba, bet ir įgyvendina projektus per trumpą laikotarpį. [...]

– Kita tema – pavėžėjimo paslauga „Uber“. Trečiadienį susitikote su jų atstovais ir sakėte, kad būtina operatyviai spręsti klausimus, kurie leistų kuo greičiau pradėti „Uber“ veiklą šalyje, suderinti teisės aktus, pavyzdžiui, užtikrinti skaidrų mokesčių administravimą. Šiandien paslauga jau veikia. Kaip tai suprasti?

– Mano pavedimas, duotas Susisiekimo ministerijai, – pirmiausia išnagrinėti jų pasiūlymus, nes, kiek aš turiu informacijos ir trečiadienį tai buvo pasakyta, kad kompanija „Uber“ yra pasirašiusi susitarimą su Vilniaus miesto savivaldybe. Ir tik išnagrinėjus visą Susisiekimo ministerijos teisinę bazę bei „Uber“ pasiūlymus ir norus bus priimti politiniai sprendimai.

– Bet šiuo metu paslauga veikia. Ar tai reiškia, kad ji veikia nelegaliai?

– Ne, manau, kad mes esame atviri. Bet „Uber“ nori tas paslaugas plėsti, o kai kurių paslaugų plėtimas šiuo metu negalimas, nes mūsų įstatymai nėra priimti iki galo, kad būtų galima įteisinti jų vykdomą veiklą.

– Socialinio projekto „Nebūk naivus kelyje“ vadovas su Mažeikių ir Šilutės autobusų parkų vadovais sako, kad oficialiai kreipėsi į savivaldybes, ministerijas ir išsakė neigiamą pozicijas dėl šios paslaugos atėjimo į Lietuvą. Reaguosite į tai?

– Mes visą laiką pasisakome už dialogą. Pirmiausia reaguojame į mūsų šalyje esančias įmones ir vertiname, koks galėtų būti poveikis mūsų įmonėms. Galiu pasakyti, kad čia buvo toks džentelmeniškas susitikimas, nes mes visus investuotojus ir stambių kompanijų atstovus, kurie nori ateiti į Lietuvą, stengiamės priimti. O sprendimai tikrai bus paskelbti ir niekada nebus priimti nesuderinus ir detaliai neaptarus su socialiniais partneriais, verslo organizacijomis. Be dialogų mes tokių žingsnių tikrai nežengsime.

V. Skaraičio nuotr.

LRVyriausybė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode