Sprogimas

Suduotas rimtas smūgis šešėliniam prekybos mėsa verslui

Po kruopštaus ir neviešo tyrimo išaiškinta tarptautiniu mastu veikusi, gerai organizuota grupė asmenų, vykdžiusi didelio masto mėsos ir jos produkcijos „šešėlinę“ prekybą. Kratose dalyvavo daugiau kaip 350 policijos ir mokesčių administratoriaus pareigūnų.

Tiriama daugiau kai 17 nesąžiningų ūkio subjektų, atlikta 237 kratos

Pirmadienį ir antradienį Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai kartu su Vilniaus apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos darbuotojais, taip pat Vilniaus, Klaipėdos ir Alytaus apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų pareigūnais ir Vilniaus, Kauno, Klaipėdos bei LR generalinės prokuratūros prokurorais, siekiant surasti reikšmingus tyrimui „juodosios buhalterijos“ dokumentus, užrašus, nusikalstamu būdu įgytus (neapskaitytus) grynuosius pinigus, kitus suklastotus ir tyrimui svarbius dokumentus, laikmenas, kitus daiktus, atliko didelio masto policijos operaciją, kurios metu septyniolikos ūkio subjektų buveinėse, didmeninės prekybos sandėliuose, prekyvietėse, atsakingų asmenų gyvenamosiose vietose ir kitose patalpose atliko 237 kratas.

Kratų metu rasti galimai iš nusikalstamos veikos gauti pinigai: beveik 100 000 eurų ir apie 20 000 JAV dolerių. Rasta daugiau kaip 11 tonų mėsos galimai be įsigijimo dokumentų, apie 5 tonas paukštienos produkcijos iš Lenkijos ir kitų Lietuvos miestų (pasibaigęs galiojimas, supakuotos, tačiau turinys neatitinka įpakavimo), rastas 1 nelegalus ginklas, 1 dujinis revolveris.

Vilniaus mieste, Architektų g., aptiktas nelegalus, antisanitarinėmis sąlygomis veikiantis mėsos perdirbimo, gamybos cechas, kuriame vykdavo ir prekyba nelegalia ir antisanitarinėmis sąlygomis pagaminta produkcija.

Valstybei padarytas apie 2 mln. eurų nuostolis, nuslėpta 6,5 mln. eurų

Įsisenėjęs ir gerai užmaskuotas „verslas“ per paskutinius penkerius metus realizavo apie 2000 tonų neapskaitytos mėsos produkcijos ir padėjo įtariamiesiems nuslėpti mėsos produkcijos pardavimus, kurie viršija 6,5 mln. eurų sumą.

Asmenys taip organizavo įmonių veiklą, jog daugiau 40 procentų produkcijos nebuvo pajamuojama apskaitoje, nebuvo sumokėti apie 2 mln. eurų mokesčių valstybei, įmonės dengdavosi nepelninga įmonių veikla.

Pareigūnų surinktais duomenimis, minėta dalis į bendrovių prekyvietes ir kitas produkcijos realizacijos vietas pristatomos produkcijos nebuvo įtraukiamos į bendrovių buhalterinę apskaitą, ji realizuojama klastojant ir naikinant dokumentus, neišmušant elektroninių kasos aparatų čekių.

Įžūliai apgaudinėjo Lietuvos pirkėjus

Vienas nesąžiningas ūkio subjektas, vykdantis komercinę veiklą Kretingos r., prisidengdamas Lietuvoje registruoto ekologiško šeimos ūkio vardu, pardavinėdamas ekologišką paukštieną, taip pat realizuodavo mėsos produkciją Kretingoje, Klaipėdoje, Telšiuose, Plungėje, Mažeikiuose, Gargžduose, Palangoje, importuotą iš Lenkijos Respublikos, tuo įžūliai apgaudamas Lietuvos pirkėjus.

Įtariamųjų ratas gali plėstis

Tyrime pranešimai apie įtarimą įteikti ne mažiau kaip 36 asmenims, dar 80 asmenų apklausta spec. liudytojais. Sulaikyta 10 įtariamųjų.

Atsakingiems asmenims apribota nuosavybės teisė į turtą daugiau kaip už 1 mln. eurų.

Ūkio subjektų vadovai ir kiti atsakingi asmenys turės pasiaiškinti dėl piniginių lėšų, už kurias buvo įgyta dalis turto, kilmės.

Tyrimas, įtarimai

Bendrovių vadovai ir nesąžiningais komerciniais ryšiais siejami asmenys įtariami padarę nusikaltimus, numatytusLR Baudžiamojo kodekso 182 str. „Sukčiavimas“, 216 str. „Nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimas“, 222 str. „Apgaulingas apskaitos tvarkymas“ ir 300 str. „Dokumento suklastojimas ar suklastoto dokumento panaudojimas arba realizavimas“.

Tyrimams vadovauja ir jį organizuoja Lietuvos Respublikos generalinė prokuratūra, Vilniaus, Klaipėdos ir Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Šešėlio naikinimas išlieka vienu iš kontroliuojančių institucijųprioritetų

Lietuvos kriminalinės policijos biuras jau ne vienus metus užkardo bei atskleidžia nusikaltimus nuosavybei, turtinėms teisėms ir turtiniams interesams, ekonomikai ir verslo tvarkai, finansų sistemai, nusikalstamas veikas, sukėlusias platų atgarsį visuomenėje, darančias didelę turtinę žalą valstybei, atskleidžiant didelės apimties neteisėtų pajamų ir turto gavimo šaltinius, užtikrinant neteisėtų pajamų ir turto suradimą, siekiant iš „šešėlio“ grąžinti valstybei nesumokėtus mokesčius.

Minėto tyrimo metu pareigūnai nusistatė rizikos veiksnius, kai iš metų į metus bendrovės, dalyvaujančios prekių platinime bei paslaugų teikime, deklaruoja nuostolingą veiklą, tad ateityje atrinktų pagal neigiamus verslo rodiklius bendrovių tyrimams policija skirs prioritetinį dėmesį.

Valstybinė mokesčių inspekcija pažymi, jog nuosekliai kovoja su šešėlinės ekonomikos reiškiniais, konsoliduojamos skirtingų kontroliuojančių institucijų pajėgos, užkardant nusikalstamas veikas bei minimizuojant žalą biudžetui. Tai ne pirmoji sėkminga operacija, įgyvendinta su Lietuvos kriminalinės policijos biuru, išaiškinant nelegalios prekybos mėsa ir jos gaminiais atvejus. Šiuo metu Vilniaus apskr. VMI rengia ieškinį dėl vienos iš bendrovių 800 tūkst. eurų nesumokėtų mokesčių, kuris reikšmingai papildys vykdytos operacijos ikiteisminio tyrimo medžiagą. Kitu atveju išaiškinta bendrovė, siekusi išvengti 143 tūkst. eurų mokesčių bei po atlikto patikrinimo 0,5 mln. eurų sumažinusi deklaruotą nuostolį. VMI nuolat stebi ir vertina šio sektoriaus įmonių deklaruojamus ir sumokamus mokesčius bei, įvertinusi rizikas, vykdo tyrimus konkrečių mokesčių mokėtojų atžvilgiu.

Suvokiant žalingą poveikį ekonomikai, tiek policija, tiek Valstybinė mokesčių inspekcija ir toliau vykdys atitinkamus tyrimus, sistemingai ir nuolat skirs išskirtinį dėmesį ūkio subjektams, kurie sukčiauja, apgaulingai tvarko apskaitą, vengia mokėti mokesčius.

 

Policijos departamento prie VRM Komunikacijos skyrius

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode