RETRO

Brandos egzaminai prasidės birželio 7-ąją

Brandos egzaminai šiemet prasidės birželio 7-ąją, sako švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

„Pagrindinė mokslo metų brandos egzaminų sesija pradedama vykdyti birželio 7-dieną, dviem savaitėms anksčiau, negu pernai, pagrindinė sesija baigsis liepos 2 dieną. Sprendimus priėmėme įvertinę galimus abiturientų praradimus mokantis nuotoliniu būdu“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė ministrė.

Pasak jos, Lietuvių kalbos ir literatūros bei matematikos egzaminai suplanuoti taip, kad būtų pakankamas laiko tarpas pasiruošti, visi egzaminai prailginti 15 minučių, gavus nusiskundimų, jog pernai neužteko duoto laiko išspręsti matematikos, informatikos užduotis.

Užsienio kalbų egzaminų dalys žodžiu nukeltos į birželį.

Viceministras Ramūnas Skaudžius sako, kad vėliausiai egzaminų rezultatus tikimasi turėti iki liepos 23-iosios.

Ministerija suplanavo, jog pagrindinė egzaminų sesija prasidės birželio 7-ąją Lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniu ir mokykliniu egzaminais, baigsis liepos 2-ąją dieną, fizikos valstybiniu egzaminu.

Pakartotinė sesija prasidės liepos 5-ąją, taip pat Lietuvių kalbos ir literatūros valstybiniu egzaminu, ir baigsis  liepos 20-ąją šio dalyko mokykliniu egzaminu.

J. Šiugždinienė pabrėžė, kad planuojant egzaminų grafiką ir į pandemijos situaciją, taip pat į bendruomenės prašymus, jog egzaminai vyktų pagal nusistovėjusį tvarkaraštį.

Taip pat didelis dėmesys šiemet bus skiriamas abiturientų, ypač patyrusių sunkumų mokantis nuotoliniu būdu, konsultacijoms: mokyklų prašoma užtikrinti bent 20 valandų papildomas konsultacijas, pedagogų atlyginimui už jas numatyta skirti 390 tūkst. eurų. 

Ministrė taip pat pabrėžė, kad šiuo metu laikomasi scenarijaus, jog egzaminų dėl koronaviruso nereikės atidėti, nors, anot jos, „galvojama apie viską“. Ji taip pat tikisi, kad koronaviruso situacija leis abiturientams iki mokslo metų pabaigos sugrįžti į mokyklas.

Dalis egzaminų – nuotoliniu būdu

Vis dėlto dalis egzaminų vyks nuotoliniu būdu. 

„Gimtosios kalbos baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių, taip pat brandos darbas bus vykdomi nuotoliniu būdu, kaip ir planavome“, – sakė J. Šiugždinienė.

Šie egzaminai, taip pat technologijų, menų egzaminų pirmosios dalys ir brandos darbas vyksta dar prieš pagrindinę egzaminų sesiją, dalis jų prasidėjo spalį ir baigsis iki gegužės 18-osios.

Nacionalinės švietimo agentūros direktorė Rūta Krasauskienė tvirtino, kad patys egzaminai vyks laikantis tarp kandidatų 2 metrų atstumų, jie į patalpas bus įleidžiami per kelis atskirus įėjimus. Egzaminų, kuriuose leidžiama naudotis kompiuteriais ar žodynais, metu šios priemonės bus dezinfekuojamos, naudojamos vienkartinės pirštinės.

Kaip ir pernai, vienoje patalpoje galės būti ne daugiau nei devyni kandidatai, informacinių technologijų egzaminas galės būti laikomas šešių asmenų grupėje.

Iš viso veiks apie 1,5 tūkst. brandos egzaminų centrų, kiekvienoje patalpoje bus vienas egzaminų vykdytojas, taip pat bus vykdytojų, kurie bus skirti kelioms patalpoms.

Pasak R. Krasauskienės, šiemet matematikos valstybiniame egzamine bus šiek tiek padidinta bendrojo kurso uždavinių dalis, ir tai „iš dalies leis pritaikyti užduotis žemesnių ir vidutinių pasiekimų mokiniams, galimai nepakankamai įsisavinusiems matematikos turinį dėl mokymosi nuotoliniu būdu ypatumų“.

Fizikos, chemijos ir biologijos užduotyse klausimai, susiję su praktikos darbu, bus formuluojami taip, kad būtų klausiama teorinių, bendrųjų gebėjimų dalykų dėl to, jog abiturientai neturėjo galimybės šiais mokslo metais atlikti laboratorinių darbų.   

J. Šiugždinienė pabrėžė, jog tai nereiškia, kad užduotys yra lengvinamos, nes „reikia užtikrinti visų teisėtus lūkesčius, palyginamumą su kitų egzaminų rezultatais“.

Stojimai į aukštąsias – nuo birželio 1-osios

Pasak ministerijos atstovų, kol kas su aukštosiomis mokyklomis dar derinamas grafikas dėl stojimų ir mokslo metų pradžios, tačiau planuojama priėmimą pradėti birželį.

„Dabar preliminariai galėtų būti priėmimo į aukštąsias mokyklas pradžia – birželio 1-oji tradiciškai, tada jau galbūt pirmas etapas užsibaigtų rugpjūčio 12-ąją, bet čia yra preliminarios datos. Tada mokslo metų pradžia – vėliausiai rugsėjo 6-oji, arba, kaip ir priklauso – rugsėjo 1-oji“, – kalbėjo viceministras R. Skaudžius.

Iš viso šiemet brandos egzaminus pasirinko laikyti 27 539 mokiniai.

Pernai koronaviruso pandemijai sutrikdžius ugdymo procesą, brandos egzaminų sesija prasidėjo mėnesiu vėliau nei įprastai – birželio pabaigoje.

Visas egzaminų grafikas:

Pagrindinė sesija

* Lietuvių kalba ir literatūra, mokyklinis ir valstybinis – birželio 7 d.
* Biologijos valstybinis – birželio 9 d.
* Muzikologija – birželio 10 d. 
* Informacinių technologijos valstybinis – birželio 11 d. 
* Anglų kalbos klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – birželio 14 d. 
* Geografijos valstybinis – birželio 16 d. 
* Prancūzų, vokiečių klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – birželio 17 d. 
* Matematikos valstybinis – birželio 18 d. 
* Anglų kalbos kalbėjimo dalis, valstybinis – birželio 21, 22, 23 d.
* Rusų kalbos kalbėjimo dalis, valstybinis – birželio 22, 23 d. 
* Prancūzų, vokiečių kalbų kalbėjimo dalis, valstybinis – birželio 23 d. 
* Istorija, valstybinis – birželio 25 d. 
* Chemija, valstybinis – birželio 28 d. 
* Baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių gimtosios kalbos II ir III dalys, mokyklinis – birželio 29 d. 
* Rusų kalbos klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – birželio 30 d. 
* Muzikologija (II dalis), mokyklinis – liepos 1 d.
* Fizika, valstybinis – liepos 2 d. 

Pakartotinė sesija

* Lietuvių kalba ir literatūra, valstybinis – liepos 5 d. 
* Anglų kalbos klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – liepos 5 d. 
* Biologija, valstybinis – liepos 7 d. 
* Geografija, valstybinis – liepos 7 d. 
* Istorija, valstybinis – liepos 8 d. 
* Rusų kalbos klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – liepos 8 d. 
* Matematika, valstybinis – liepos 9 d. 
* Prancūzų, vokiečių klausymo, skaitymo ir rašymo dalys, valstybinis – liepos 9 d. 
* Anglų, prancūzų, rusų, vokiečių kalbėjimo dalis, valstybinis – liepos 12 d. 
* Informacinės technologijos, valstybinis – liepos 13 d. 
* Muzikologija (I dalis), mokyklinis – liepos 13 d. 
* Fizika, valstybinis – liepos 14 d. 
* Chemija, valstybinis – liepos 14 d. 
* Baltarusių, lenkų, rusų, vokiečių gimtoji kalba (II, III dalys), mokyklinis – liepos 15 d.
* Muzikologija (II dalis), mokyklinis – liepos 15 d. 
* Lietuvių kalba ir literatūra, mokyklinis – liepos 20 d. 

aad.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode