Sprogimas

Svarbiausi ketvirtadienio įvykiai

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Neapskaityti pinigai. Klaipėdos teisėsauga pranešė įtarianti, jog didžiausiuose Lietuvos miestuose veikianti „Vaisingumo klinika“ galėjo neapskaityti apie milijono eurų pajamų. Įtarimai pareikšti 12 asmenų, devyni iš jų buvo sulaikyti, tarp jų – įmonės vadovai.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 538 nauji COVID-19 atvejai, mirė šeši žmonės. Ligoninėse šiuo metu gydomi 983 COVID-19 pacientai, iš jų 87 – reanimacijoje. 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 245 atvejus. Latvijoje šis rodiklis siekia 501, Estijoje – 851. Lietuva pagal naujus užsikrėtimus koronavirusu per pastarąsias dvi savaites yra penkioliktoje vietoje tarp Europos Sąjungos šalių, pagal mirtingumą – devinta.

* „Google“ duomenys rodo, kad praėjusią savaitę atlaisvinus karantiną, Lietuvos gyventojų mobilumas padidėjo. Premjerė Ingrida Šimonytė tai įvardijo kaip vieną iš galimų priežasčių, kodėl sulėtėjo epidemiologinės situacijos gerėjimas. „Paprasčiausia sąsaja yra ta, kad praėjusį pirmadienį buvo atverta dalis paslaugų ir taip pat dalis prekybos ne maisto prekėmis vietų, mažesnių parduotuvių. Ir labai aiškiai matėme nuo pat pirmos dienos smarkiai išaugusį žmonių mobilumą“, – sakė ji.

* Atlikus 96-ių koronaviruso ėminių sekoskaitos tyrimą, nustatyta dar 11 britiškosios koronaviruso atmainos atvejų. Šeši ėminiai su šia atmaina buvo iš Vilkaviškio, keturi – iš Kauno, vienas – iš Marijampolės. Iš viso šalyje fiksuota 12 šios atmainos atvejų.

* Ministerija išplėtė profilaktinio testavimo apimtis: nuo šiol tirtis, be kitų grupių, galės švietimo, kultūros darbuotojai, pareigūnai.

* Izraelyje atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 1,2 mln. žmonių, patvirtino, kad „Pfizer“ vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas yra 94 proc. Eksperimentas, kai skiepyti gyventojai buvo lyginami su kontroline neskiepytųjų grupe, buvo vykdomas, kai Izraelyje smarkiai plito britiškoji kovoronaviruso atmaina.

* Švedija ir Suomija griežtina suvaržymus: Švedijoje trumpinamas barų ir restoranų darbo laikas, ribojami žmonių srautai. Suomijoje nuo kovo 8 dienos vyresnių klasių moksleiviai mokysis nuotoliniu būdu, draudžiama susiburti daugiau kaip šešiems žmonėms.

* JAV farmacijos kompanija „Pfizer“ pasiūlys trečią skiepų dozę 144 savanoriams, mėgindama nustatyti, ar trečioji dozė pakankamai pastiprina imuninę sistemą, kad ji galėtų atremti viruso mutacijas.

EVT posėdis. Europos Sąjungos vadovai surengė nuotolinį susitikimą, kuriame turėtų būti aptartas vakcinavimo procesas, vakcinos tiekimas, tariamasi dėl imuniteto pasų.

Korupcijos suvokimas. Specialiųjų tyrimų tarnybos inicijuotas tyrimas parodė, jog kyšį davusių gyventojų mažėja, tačiau atsiranda daugiau manančių, kad kyšis padeda spręsti problemas. Per pastaruosius metus kyšį tvirtino davę 9 proc. respondentų, per penkerius metus – 23 procentai. Pasak STT, šis rodiklis yra mažiausias nuo stebėsenos pradžios – 2005 metų. Sveikatos apsaugos sektorius išlieka sritimi, kurioje gyventojai dažniausiai susiduria su kyšio prievartavimo ir davimo rizika.

Brandos egzaminų pradžia.  Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė pranešė, kad valstybiniai brandos egzaminai šiemet prasidės birželio 7 dieną. Ministerija tikisi egzaminų rezultatus turėti vėliausiai iki liepos 23-iosios. Pernai dėl pandemijos brandos egzaminai prasidėjo birželio pabaigoje – mėnesiu vėliau, nei įprastai.

Miliaus byla. Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas padėjo tašką buvusio Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vadovo Jono Miliaus atleidimo istorijoje, nustatęs, kad jo atleidimas 2016-ųjų rudenį buvo teisėtas. J. Milius buvo sulaukęs teisėsaugos įtarimų Kauno bendrovės „Judex“ byloje, tačiau Generalinė prokuratūra 2019-ųjų vasarą tyrimą jo atžvilgiu nutraukė.

Šilumos rekordas. Buvo užfiksuotas naujas vasario 25-osios šilumos rekordas: 14–15 val. Kybartuose sušilo iki 15,5–15,8 laipsnio Celsijaus. Ankstesnis rekordas – 14,8 laipsnio – užfiksuotas 1989 metais Varėnoje. Absoliutus viso vasario rekordas yra 16,5 laipsnio, jis užfiksuotas Kybartuose 1990 metais.

LAT sprendimas. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas nusprendė, kad Valstybės saugumo departamento teiginiai apie Konkurencijos tarybos vicepirmininką Eloną Šatą, kad jis neva yra koncerno „MG Baltic“ „savas žmogus“ taryboje, neatitinka tikrovės ir pažeidė jo garbę bei orumą. Dabartinis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kaščiūnas teigia, kad nepaisant teismo sprendimo, komiteto tyrimas dėl neteisėto poveikio ir jo išvados lieka aktualūs.

Įtampa Armėnijoje. Armėnijos ginkluotosios pajėgos pareikalavo ministro pirmininko Nikolo Pašiniano ir jo kabineto atsistatydinimo. Kariškiai išreiškė protestą dėl ginkluotųjų pajėgų diskreditavimo ir šalies vadovų klaidų. Vyriausybės vadovas šį žingsnį pavadino mėginimu įvykdyti perversmą. N. Pašinianas su maždaug 20 tūkst. palaikytojų surengė eiseną per sostinę. „Tegul tauta pareikalauja mano atsistatydinimo, tegul nušauna mane aikštėje“, – kalbėjo premjeras.

Istorinis įstatymas. Australija priėmė istoriniu vadinamą įstatymą, kuris reikalauja „Facebook“, „Google“ ir kitas skaitmeninių technologijų milžinės mokėtų už dalijimąsi vietos žiniasklaidos turiniu. Šalies vyriausybė sutiko sušvelninti jo nuostatas, kurioms labiausiai priešinosi technologijų gigantai, o šie mainais sutiko derėtis dėl mokamų sutarčių su vietos žiniasklaida, galinčių siekti dešimtis milijonų dolerių.

Kaltinimai šnipinėjimu. Vokietijos prokurorai pateikė kaltinimus šnipinėjimu vokiečiui, įtariamam duomenų iš parlamento perdavimu Rusijos slaptosioms tarnyboms. Įtariamasis dirbo kompanijoje, kurią Bundestagas pasamdė reguliariai tikrinti parlamente esančią elektrinę įrangą.

Autoriai: Austėja Masiokaitė-Liubinienė, Paulius Viluckas

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode