Sprogimas

G. Nausėda: Lietuva pasirengusi tarpininkauti sprendžiant krizę Sakartvele

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį pareiškė, kad Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti sprendžiant politinę krizę Sakartvele.

Šalies vadovas sako, kad šiuo klausimu konsultuojasi su Lenkijos ir Latvijos prezidetnais. 

Anot G. Nausėdos, padėtis Sakartvele policijai sulaikius pagrindinį šalies opozicijos lyderį Nikanorą Meliją kelia nerimą, nes kol kas šito konflikto atomazgos dar nėra.

„Šiuo klausimu konsultuojamės su Lenkijos, Latvijos vadovais ir tikrai esame pasirengę padėti, jei iškiltų toks poreikis. Bet kuriuo atveju, tai turbūt labai aiškiai parodo, kad ES turi veikti daug ryžtingiau rytų partnerystės formate“, – po nuotolinio Europos Vadovų Tarybos susitikimo ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

„Dienotvarkės nebuvimas, aiškių motyvacijų nesukūrimas sudaro sąlygas, kad štai Rytų partnerystės valstybės pastaruoju metu tikrai turi tam tikrų problemų tiek įgyvendindamos reformas, tiek siekdamos politinio stabilumo, o tai nėra gerai niekam. Todėl didesnio Europos Sąjungos ambicingumo, lyderystės, aš pasigendu ir apie tai diskutuosime taip pat“,  – savo pasisakyme vaizdo įraše pridūrė jis.

Išplatintame pareiškime G. Nausėda pabrėžė, jog prieš 100 metų sovietų okupuotam ir septynis dešimtmečius represijas bei prievartą kentusiam Sakartvelui pavyko atkurti nepriklausomybę ir galimybę „tapti gerbiama tarptautinės bendruomenės nare“.

„Lietuva supranta okupacijų ir represijų sukeltą nežmonišką skausmą bei kovos už laisvę prasmę. Šią dieną suvokiame, ką teko patirti Sakartvelo tautai. Deja, bet pastarojo meto įvykiai Sakartvele ir opozicijos partijos lyderio sulaikymas kelia daug nerimo. Politinius sprendimus galima rasti tik vykstant nuoširdžiam dialogui“, – pabrėžia Lietuvos prezidentas.

Anot jo, Sakartvelo europinės ir euroatlantinės integracijos ambicijoms būtina „politinė vienybė ir suderinti veiksmai, įskaitant konstruktyvų ir tęstinį dialogą su visomis politinėmis partijomis“.

„Ir toliau esame pasiryžę visapusiškai remti Sakartvelo euroatlantinį kelią ir visas pastangas siekiant įveikti susiklosčiusią politinę situaciją. Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti ieškant dialogo bei visų politinių partijų sutarimo“, – sako G. Nausėda.

Kartu jis pabrėžia, kad Lietuva ir toliau tvirtai remia Sakartvelo suverenitetą ir „ryžtą priešintis iki šių dienų tebesitęsiančiai Rusijos užgrobtų Sakartvelo teritorijų okupacijai“.

Sakartvelo policijai šią savaitę jėga sulaikius šalies opozicijos lyderį Nikanorą Meliją, nuogąstaujama dėl gilėjančios nuo pernai įvykusių ginčijamų rinkimų tebesitęsiančios krizės.

Opozicijos lyderis atmeta jam pareikštus kaltinimus dėl masinių neramumų organizavimo per 2019 metais vykusius antivyriausybinius protestus ir vadina juos politiškai motyvuotais.

Teismo sprendimas suimti N. Meliją praeitą savaitę privertė atsistatydinti ministrą pirmininką Georgijų Gachariją, naujuoju premjeru patvirtintas gynybos ministras ir buvęs premjeras Iraklijus Garibašvilis, opozicija paragino šaukti pirmalaikius parlamento rinkimus.

JAV ir ES ragina Sakartvelo vyriausybę taikiai spręsti krizę ir pasirūpinti, kad šalies teismų sistemoje nebūtų politinio šališkumo.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode