Parama dėkojame




Sprogimas

Kas teisūs - Mažeikių gyventojai ar VKEKK?

„Po įvykusių susitikimų su Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos atstovais tiek Seime, tiek Mažeikių rajono savivaldybėje susidarė įspūdis, kad Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija nedisponuoja informacija apie realią šilumos bei vandens ūkio situaciją Mažeikių mieste“, – stebėjosi K. Bartkevičius.

Jau po frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ narių inicijuoto susitikimo su VKEKK atstovais buvo prašoma Komisijos paaiškinti, kodėl nenorima vykdyti teismo sprendimo bei iš naujo perskaičiuoti „Vilniaus energijos“ šilumos ir karšto vandens kainų dedamųjų, bet frakcija taip ir neišgirdo konkrečios datos, kada Komisija planuoja baigti „Vilniaus energijos“ 2012–2015 metų sąnaudų patikrinimą. Komisijos pirmininkės I. Žilienės teigimu, jeigu „Vilniaus energijoje“ bus nustatyta nepagrįstų sąnaudų, jos bus išskaičiuotos iš bazinės šilumos kainos ateityje.

Tačiau Mažeikiuose įvykęs susitikimas su VKEKK nariais „viršijo visus lūkesčius“. Cituojant Komisijos pirmininkę I. Žilienę, kad „Mažeikiai – puikus pavyzdys kitoms savivaldybėms, nes Mažeikiuose sausio mėnesį vartotojai gavo mažiausias sąskaitas už šildymą visoje Lietuvoje“, susitikimo metu susidarė įspūdis, kad Komisijos pirmininkė apie realią šilumos ūkio sektoriaus situaciją žino tik iš šių metų sausio mėnesio šilumos sąskaitos.

Gal Komisijos nariai neinformavo naujai paskirtą Komisijos pirmininkę, kad Mažeikiuose 14 tūkst. vartotojams UAB „Saurida“ daug metų taikė didelį suskystintų naftos dujų pastoviosios (abonentinio) kainos dalies dydį, kol šios kadencijos Seimo nariai 2013 m. pažabojo suskystintų naftos dujų tiekėjų apetitą, priimdami Energetikos įstatymo pakeitimą. Tačiau į aktualų klausimą, ar praėjus metams po naujo įstatyminio reglamentavimo Komisija turi duomenų apie suskystintų naftos dujų tiekimo įmonių veiklą, Komisija, vykdydama pagal kompetenciją centralizuotai tiekiamų suskystintų naftos kainų reguliavimą, atsakyti negalėjo.

Komisijos pirmininkei I. Žilienei „maloni žinia ir ta, kad praėjusiais metais Komisija negavo nė vieno šilumos vartotojo skundo“, o pirmininkei nekilo klausimas, gal vartotojai nesiskundžia todėl, kad gal nebesitiki, jog Komisija jiems padės. Tuo tarpu Seimo nario K. Bartkevičiaus biuras gauna daug Mažeikių rajono savivaldybės daugiabučių namų gyventojų skundų, kad jiems atsijungus nuo dujų tiekėjo UAB ,,Saurida“, Mažeikių rajono savivaldybė gyventojams nėra pateikusi alternatyvių dujų tiekimo šaltinių ir Mažeikių miesto daugiabučių namų gyventojai turi tik teorinę galimybę valgio gaminimui naudoti išpilstytas į balionus dujas bei pasijungti elektrines virykles, tačiau praktiškai tai neįmanoma, todėl stebina veiksmai vartotojams atstovaujančios Tarybos narės, Vartotojų asociacijos steigėjos L. Rimkienės, kuri dėkojo Komisijai už pagalbą ir bendradarbiavimą sprendžiant dujų atjungimo vartotojams, nusprendusiems atsisakyti dujų iš jų tiekėjo dėl itin didelio abonentinio mokesčio, problemą, tačiau Tarybos narė nė karto nepateikė vartotojams, kokius alternatyvius dujų tiekimo šaltinius galės pasirinkti vartotojas, atsijungęs dujas.

Taip pat liko neatsakytas klausimas, kaip paskatinti Viekšnių gyventojus jungtis prie centralizuotos vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo sistemos, nes teikdamos paraiškas Savivaldybės vandentvarkos įmonės neįvertino galimų demografinių bei ekonominių pokyčių, taip pat gyventojų nebuvo atsiklausta, ar jie pasiryžę už naujus tinklus, kurie suteiktų gyvenimo gerovės pokyčius, susimokėti patys.

„Todėl labai tikiuosi, kad ateityje susitikimo metu su atsakingomis institucijomis diskutuosime apie realią dujų, šilumos, vandens ūkio situaciją Mažeikių mieste ir visi kartu sieksime išspręsti gyventojams rūpimas  problemas“, – teigia K. Bartkevičius.

Seimo informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode