Sprogimas

Vaistinėse atsiras koronaviruso testų

Testų dėl koronaviruso netrukus bus galima įsigyti šalies vaistinėse, o jų įsigiję gyventojai galės testą pasidaryti patys namuose – tam tereikės nosies landos tepinėlio arba seilių, sako sveikatos apsaugos viceministrė. 

Tačiau, pasak Živilės Simonaitytės, išsityrus tokiais testais ir sužinojus, kad yra koronaviruso infekcija, žmogui negalios nei privalomos izoliacijos reikalavimas, nei galimybė gauti, pavyzdžiui, nedarbingumo išmoką – jam reikės vis tiek tikrintis mobiliajame punkte.

„Startuokime nuo to, kad vaistinėse bus galima įsigyti testą, kurį pats žmogus galės pasidaryti ir kuris bus mažiau invazinis – ne iš nosiaryklės, o iš nosies landos arba seilių“, – trečiadienį Seimo Biudžeto ir finansų komitete pranešė sveikatos apsaugos viceministrė. 

Kaip vėliau BNS informavo sveikatos apsaugos ministro atstovė Aistė Šuksta, pirminiame variante svarstoma leisti vaistinėse įsigyti greitųjų antigeno testų. Tačiau ji pabrėžė, kad ši nuostata nėra galutinė ir gali būti keičiama.

Pasak viceministrės, koronaviruso testų prekybos liberalizavimo tvarka šiuo metu baigiama rengti.  

„Esame visiškai baigiamosiose stadijose ir planuojame (...) šią arba kitą savaitę turėsime tvarką,  kad vaistinėse bus galima įsigyti testų žmonėms patiems pasidaryti testą“, – pranešė Ž. Simonaitytė. 

„Jie (testai – BNS) bus sąmoningumui didinti, save pasitikrinti“, – pridūrė ji.  

Viceministrė pabrėžė, kad testai vaistinėse būtų tik parduodami, o ne atliekami. 

Ž. Simonaitytės teigimu, po savitestavimosi, jeigu paaiškės užsikrėtimas, žmogus dar turės važiuoti į mobilųjį punktą ir „pasidaryti tikrą testą“. 

„Šie testai nesukurs visų kitų sąlygų, ką sukuria kiti testai: netaps po teigiamo savitestavimosi nei privaloma izoliacija ar nedarbingumo išmokos“, – aiškino Ž. Simonaitytė. 

Lietuvos vaistinių asociacijos vadovė Kristina Nemaniūtė-Gagė įsitikinusi, kad greituosius testus naudosiantiems žmonėms reikėtų suteikti galimybę į mobiliuosius punktus tikrintis pateikti pirmumo eile. 

„Jeigu žmogus pasidarė testą, mato, kad teigiamas, kad jam kažkoks pirmumas būtų užsiregistruoti ir į mobilų punktą, kad greitesnis normalus testas būtų, kad didesnis pasitikėjimas visais testais būtų“, – komitete kalbėjo  K. Nemaniūtė-Gagė. 

Pasak jos, Lietuvos vaistinėse testų nusipirkti dabar negalima, nes Europos Sąjungoje yra patvirtinti tik profesionaliam naudojimui skirti testai. 

„Jeigu žmogus juos nusipirktų, jis turėtų neštis į gydymo įstaigą, kad jam tą testą padarytų. Kitos šalys šiuos testus leidžia parduoti ir patiems žmonėms naudotis savikontrolei, bet tam reikalingi sprendimai: akreditavimo tarnyba turi pasakyti, kokius testu, o ministerija tvarką turi patvirtinti, tų dalykų laukiame“, – tvirtino vaistinių atstovė.  

K. Nemaniūtės-Gagės teigimu, tokių testų poreikis būtų, o vaistininkai jų jau dairosi: „Vyksta ieškojimas ir medžioklė“. 

Greitaisiais koronaviruso testais Lietuvoje prekiaujama nuo rudens.

Vieni prekybininkai sako, kad jų siūlomi testai leidžia rezultatą sužinoti net po 10 minučių, o kiti siūlo palaukti iki pusvalandžio. Daugelis pabrėžia, kad testai skirti medicinos įstaigoms, profesionaliam naudojimui, tačiau primena, kad lengvai ir greitai gali testą atlikti ir pats žmogus, nors medikai teigia, kad imti mėginį iš nosiaryklės ne specialistui negalima.   

Internetinėse svetainėse ir iš privačių asmenų antigeno testų galima įsigyti po 7–30 eurų, antikūnų – po 6–26 eurus. Kai kurios įmonės parduoda ir po kelis testus, o kitos – komplektais, tada kainos nuleidžiamos ir iki 3–3,5 euro.    

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode