Sprogimas

Po trijų metų – kitoks Jono kalnelis

Šiandien Klaipėdos miesto savivaldybėje įvyko „Bastionų komplekso (Jono kalnelio) ir jo prieigų sutvarkymo, sukuriant išskirtinį kultūros ir turizmo traukos centrą bei skatinant smulkųjį ir vidutinį verslą“ projekto pristatymas visuomenei.

Įžanginį pristatymo žodį taręs miesto meras Vytautas Grubliauskas pakvietė visus nepraleisti progos ir aktyviai pareikšti savo nuomonę apie šią sakralią klaipėdiečiams vietą. Anot mero, būtent dabar yra laikas siūlyti ir aptarinėti ar kritikuoti, koks turėtų būti šis senamiesčio kampelis.

Projekto parengimo konkursą laimėjusios UAB „Nemuno deltos projektai“ projekto vadovas Mantas Daukšys sakė, kad šios rekonstrukcijos tikslas – sutvarkyti Bastionų komplekso (Jono kalnelio) teritoriją ir jo prieigas, sukurti ir įrengti kaip pagrindinį viešosios erdvės akcentą. Teritorija bus suskirstyta į zonas (renginių, vaikų, jaunimo, ramaus poilsio ir pan.), siūlant galimus sprendinius, pėsčiųjų takų ir jų jungčių su gretimų teritorijų takais sujungimui į vieną sistemą. Teritoriją planuojama apželdinti, numatyti mažąją architektūrą (suoliukai, šiukšliadėžės), esant poreikiui sutvarkyti vandens telkinio krantines ir pakrantes bei valčių prieplauką. Taip pat numatyti specialų teritorijos apšvietimą, sukurti infrastruktūrą, technines galimybes, būtinas viešiems renginiams (numatyti vietą – sceną saloje arba amfiteatrą priešais salą renginiams ir žiūrovams), smulkiam verslui. Sukurti informacinę ženklų sistemą bei taikyti sumanaus miesto principą. Teritorija turėtų būti patraukli įvairioms tikslinėms grupėms – tiek jaunimui, tiek šeimoms, tiek senjorams. Projektuotojai akcentavo, jog savo darbe stengsis išnaudoti unikalų gynybinį bastionų paveldą. Senamiesčio pylimų žiedas turėtų apjuosti senamiestį ir tapti įdomiu jo įvaizdžio akcentu.

 

Vis dar svarstoma apie uostelio funkcionalumą, kuris galėtų būti pritaikytas įvairių rūšių valtims – motorinėms ar elektros varikliu varomoms. Svarbi projektuotojų vizijos dalis – komplekso pritaikymas viešosios erdvės aplink senamiestį išplėtimui renginiams ir žmonių judėjimui.

Projekte numatoma, jog atsiras 1500 m pėsčiųjų ir dviračių takų žiedas, nuo 70 iki 150 vietų mažųjų laivų uostas su galimybe išsiplėsti rytiniame krante, 1400 mobilių segmentinių sėdėjimo vietų ant bastionų šlaitų, 400 kv. m. smulkiam verslui restauruotoje poternoje ir 4700 kv. m. vaikų žaidimo aikštelių įrengimui.

Ekspertinę nuomonę dėl projekto pateikė architektė Laima Šliogerienė, kuri pagyrė autorius už puikią viziją ir profesionalę analizę, peržengusią užduoties rėmus. Architektė akcentavo, jog pritaria unikalių bastioninių įtvirtinimų tokiam panaudojimui ir viso komplekso pritaikymui kultūrinėms reikmėms.

Bendra numatomo įgyvendinti projekto vertė siekia iki 1,5 mln. eurų, jis turėtų būti įgyvendintas per trejus metus.

Klaipėdos miesto savivaldybės informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode